- 2014. december 8., 11:00
Folyamatosan tiszta vizes takarítást és a korábbinál háromszor jobb tisztítási minőséget ígér a Scooba 450.

A fentebb leírt érdekes helyzet mögött több szálon futó események sora áll. A felmosó robot kategóriát kétségtelenül az iRobot alakította ki az első Scooba modellek bemutatásával még a 2000-es évek közepén. A robotporszívókkal ellentétben ezek a modellek nagyon sokáig nem is jutottak ki az Egyesült Államok területéről, azt a néhány példát leszámítva persze, amit lelkes rajongók kerülő utakon, privát módon beszereztek. A Scooba robotok első generációjának frissített verzióját, a Scooba 380-ast mi is kipróbáltuk még 2009-ben, de a korlátozott használatósága miatt hamar megváltunk a saját példányunktól is.

A Scooba vonalat csak évekkel később, 2011 elején frissítette az iRobot, akkor viszont egy teljesen új megoldással próbálkozott. A második generációt képviselő Scooba 230-as jóval kisebb lett, mint elődei, így fürdőszobák kisebb zugaiban is jobban ki tudott takarítani, mint a korábbi modellek. Számunkra azonban sokkal fontosabb változás, hogy a robot nemzetközi forgalmazása is elindult, így mindenféle trükközések nélkül, magyarországi garanciával is hozzá lehetett jutni az eszközökhöz.

A szenzációs technológiai megoldások ellenére a Scooba 230-as sem lett igazán siker, és ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a kis méret miatt jelentősen leegyszerűsítették a takarítási metódust is, így a fürdőszobában oly gyakori hajszálak hamar fennakadtak a robot keféin, így a takarítás és az azt követő karbantartás kissé célszerűtlenné tette a robotot. A másik gond az, hogy az általunk tesztelt amerikai verzióval ellentétben az európai változatoknál sok volt a garanciális probléma, ami nem keltette jó hírét a készüléknek. A harmadik tényező a Mint, majd az iRobot felvásárlás után a Braava robotok megjelenése volt, amelyek alacsonyabb áron kínáltak hasonló takarítási minőséget.

Mindezek után mi nem tettünk volna nagyobb összeget arra, hogy az iRobot valaha folytatni fogja a Scooba sorozatot. Az idén év elején bejelentett Scooba 450 azonban cáfolta a megérzésünket, és azt mutatja, hogy az iRobot nem akarja még nyugdíjazni ezt a kategóriát. Ami nem is baj, hiszen a Scooba felmosási technológiája kiemelkedő. Míg a nedves feltörlést az összes többi robot, ideértve a Braava modelleket is, egy benedvesített mikroszálas törlőkendő végigtologatásával oldja meg, addig a Scooba kefével és folyamatosan tiszta folyadékkal takarít. Ez mindenképpen üdvözítőbb megoldás, még ha a bonyolultabb technika és a tartály méretéből fakadó limitációk ellene is szólnak.

Mi van a dobozban

Az iRobot Scooba 450 az iRobot aktuális dizájnját követő stílusban készült papírdobozban érkezik, ami egyrészt jól eladja polcra kitett eszközt, másrészt a belül is papír elválasztó elemeknek hála a környezetet is óvja. A dobozban a következőket találjuk:

  • iRobot Scooba 450 felmosó robot
  • akkumulátor a robothoz
  • hálózati tápegység
  • virtuális fal + 2 db elem
  • egy flakon tisztító folyadék
  • használati útmutató

A Scooba mellé most sem került dokkoló, de még az a gumiszőnyeg is kimaradt a csomagból, amire a korábbi modelleket tenni lehetett. Mivel az akkumulátor töltése a roboton belül történik, nem lehet két akkumulátor használatával nagyobb terület, vagy a ház két különböző részének a gyors egymásutánban való kitakarítására játszani. A két takarítási ciklus között végig kell várni az akku feltöltését.

Címkék
Hozzászólások