- 2014. december 10., 11:00
Egy igazán sokrétű, kiváló médialejátszó képességekkel rendelkező, modulokkal bővíthető médialejátszót teszteltünk.

Ideális médialejátszó nem létezik, legfeljebb olyan, amelyik egy adott felhasználó igényeihez a legjobban passzol. A gyártók sokféle megközelítést alkalmaztak már, volt aki USB-s HDD-t szerelt fel HDMI porttal, hogy az a filmeket is le tudja játszani, más a NAS-ba épített hasonló extrát. A direkt médiafájlok lejátszására szolgáló termékeknél sem egyszerű a helyzet, hiszen léteznek merevlemezzel egybeépített modellek és olyan változatok is, amelyek csak hálózatról tudják a filmeket, zenéket és képeket lejátszani. Mostani tesztünk alanya ez utóbbi csoportba tartozik, és The Little Black Box (v2) névre hallgat.

Külső

Mielőtt a mérnökök nekilátnak egy médialejátszó dizájnjának megtervezéséhez, alighanem két dolog között választhatnak: vagy alkotnak egy olyan apró kütyüt, amilyen aprót csak tudnak, hogy a felhasználók oda rejtsék el, ahová csak akarják, vagy készítenek egy nagyobb méretű valamit, ami azonban elég jól néz ki ahhoz, hogy a nappaliban bátran szem előtt hagyjuk. A The Little Black Box mindenképpen az első kategóriába tartozik; nevéből adódóan kicsi és fekete. (Meg doboz). Egészen pontosan egy 25 mm magas, négyzet alapterületű lejátszóról van szó, amelynek szélessége és mélysége is csupán 115 mm. Ebből adódik, hogy a készülékház alatt semmilyen adattároló nem fér el, a TLLB v2 valóban csak egy lejátszó, amely a multimédiás fájlokat külső tárolóról hívja le. Ez a gyakorlatban USB-s HDD vagy stick illetve valamilyen hálózati tárhely lehet.

A készülék külsejének tervezésekor valószínűleg senki sem túlórázott, de legalábbis azt kitalálni, hogy az egyetlen díszítő elem az egyik sarok lecsapása és lilára festése matricázása legyen, biztosan nem volt nehéz kitalálni. A borítás teljes egészében műanyagból van, ami a funkcionalitás szempontjából persze nem gond, mivel HDD híján nincsen igazán melegedő alkatrész. Az előlapon a bekapcsoló gombot és a bekapcsolást jelző fényforrást találjuk, bal oldalra pedig két USB host csatlakozó és egy microSD-kártyahely került. A jobb oldalt helyezkedő rész üres, hátul viszont van néhány dolog: ide került az Ethernet port, a HDMI kimenet és a tápegység csatlakozója is. A felsorolásból a hangkimenetek nem azért hiányoznak, mert feledékenyek lennénk, hanem azért, mert egyszerűen nincsenek.

Nem mintha nagy szükség lenne erre, de a the Little Black Box v2 gumiból készült tappancsokon áll. Érdekesség még, hogy az alsó rész kialakítása olyan, hogy a kütyüt, egy csavar segítségével, a falra vagy egy asztal/bútor oldalára is rögzíthetjük.

Hardver

Egy médialejátszó esetében a hardver nem biztos, hogy a legfontosabb szempont, manapság ugyanis már szinte keresni kell azokat a rendszerchipeket, processzorokat, amelyek a Full HD felbontású filmekkel ne boldogulnának. A kulcskérdés inkább a memória, és az, hogy a hardverhez milyen szoftvert sikerül párosítani – ha előbbi kevés, akkor néhány filmnél esetleg gond lehet, de ugyanezt a hibát (szétesnek, akadoznak a filmek) okozhatja az is, ha a szoftver rossz.

A The Little Black Box v2-ben kétmagos, 1,5 GHz-es rendszerchip (Amlogic AML8726-MX, alias Meson6), 1 GB memória és 8 GB-os háttértár található, ezek akár egy okostelefon vagy táblagép specifikációi is lehetnének. Viszont a kütyün nem Android fut, hanem egy olyan Linux változat, amelyet direkt a HTPC létre készítettek fel. Ez persze nem igazán látszik, mivel a szoftvert úgy módosították a fejlesztők, hogy csak a médialejátszó, azaz az XBMC látszódjék.

A támogatott formátumok listája igen széles, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az XBMC minden multimédiás fájlt kezel. Természetesen ráengedtük a szokásos tesztfájlokra, amelyek közül kivétel nélkül mindent vitt, még a (kódolatlan) Blu-ray lemezeket illetve DVD-ket is, és nem akadt meg a legdurvább, direkt a lejátszók „kiakasztására” tenyésztett MKV-któl sem.


Konténerek: AVI, MPEG, WMV, ASF, FLV, MKV/MKA (Matroska), QuickTime, MP4, M4A, AAC, NUT, Ogg, OGM, RealMedia RAM/RM/RV/RA/RMVB, 3GP, VIVO, PVA, NUV, NSV, NSA, FLI, FLC, DVR-MS és WTV
Video kodekek: MPEG-1, MPEG-2, H.263, MPEG-4, AVC/H.264, HuffYUV, Indeo, MJPEG, RealVideo, RMVB, Sorenson, WMV, Cinepak
Audio kodekek: MIDI, AIFF, WAV/WAVE, AIFF, MP2, MP3, AAC, AACplus (AAC+), Vorbis, AC3, DTS, ALAC, AMR, FLAC, APE, RA, SHN, WavPack, MPC/Musepack/Mpeg+, Shorten, Speex, WMA, IT, S3M, MOD, XM, NSF, SPC, GYM, SID, Adlib, YM, ADPCM, CDDA
Kép: BMP, JPG, GIF, PNG, TIFF, MNG, ICO, PCX, TGA, RAW
Feliratok: AQTitle, ASS/SSA, CC, JACOsub, MicroDVD, MPsub, OGM, PJS, RT, SMI, SRT, SUB, VOBsub, VPlayer.