- 2014. december 15., 11:00
A Neato robotporszívói eddig is jók voltak, de a Botvac sorozattal még jobbak lettek. A csúcsmodellt próbáltuk.

Az eredendően olcsó lézeres távmérőt fejlesztő kaliforniai kisvállalat öt éve, 2009 végén lépett először a nyilvánosság elé azzal, hogy elkészítette az első lézeres távolságmérővel dolgozó és így szisztematikusan takarító robotporszívót. Erra azért akkoriban nagyon sokan felkapták a fejüket, hiszen a 400 dolláros robotba a gyártó állítása szerint egy olyan szerkezet került, amit önmagában se nagyon adtak oda 2000 dollárnál olcsóbban. A Neato azonban kitalálta, hogy miként lehetne a távmérőt olcsóbban kihozni, hogy ilyen mindennapi alkalmazásoknál is hasznát lehessen venni, mint a porszívózás. A dolog olyan jól sikerült, hogy hobbisták nagy számban vásárolták a Neato XV-11-et csak azért, hogy kiszereljék belőle a távmérőt.

Szisztematikus takarítás esetén a padló minden pontján csak egyszer kell átmenni, így a felesleges mászkálás helyett a robot a por beszívására fordíthatja energiáját. Így a Neato robotokba a korábban megszokottnál jóval erősebb szívómotor került, ami hamar sikeressé tette a szériát, hiszen vákuummal támogatott sepregetés helyett a megszokott porszívó teljesítményt nyújtotta. Persze akadt gond is az eredeti Neato dizájnnal. Mivel nem került rá oldalkefe, a fal és a bútorok mellett nem takarított rendesen, az akkumulátor kezelése pedig legalább annyira hirhedt volt, mint amennyire a jó szívóerő híressé tette.

Mostani tesztünk elsődleges célja, hogy kiderítsük, hogy a második generációs robotnak sikerült-e a pozitív jellemzők mellett a negatív tulajdonságokból levetkőznie valamit.

A doboz tartalma

A meglehetősen nehéz és erőteljesen színezett, de egyébként egyszerű doboz kevés tartozékot, de annál több kopó vagy alternatív alkatrészt tartalmaz. Nagyon pozitív, hogy a doboz belseje habszivacs vagy hungarocel helyett majdnem teljes egészében papírból lett kialakítva. Ennek a Botvac modellnek a dobozában a következőket találtuk:

  • Neato Botvac 85 porszívó robot
  • dokkoló állomás + európai kábel + brit piacra szánt kábel
  • gumilapátos henger és vegyes kefe+gumi lapátos henger (ez utóbbi a robotban)
  • határoló mágnescsík
  • 2 db tartalék porszűrő (a harmadik a robotban)
  • rövid használati útmutató (magyarul is)

A Neato összesen 4 változatban kínálja a Botvac robotot, melyek a készüléket tekintve azonosak. Egyedül a lézeres távmérőt fedő burkolat színe különbözteti meg őket. A modellek csak a mellékelt tartozékokban térnek el egymástól.

Botvac 70e Botvac 75 Botvac 80 Botvac 85
Gumilapátos henger igen igen igen igen
Kefe+gumis henger - - igen igen
Normál szűrő igen (1×) - - -
Nagy teljesítményű szűrő - igen (2×) igen (1×) igen (3×)
Ár - 163.990 Ft - 179.990 Ft

Idehaza egyelőre csak a 75-ös és a 85-ös modellek kaphatók.

Címkék