- 2014. december 23., 12:00
Az LG második nekifutásra egy olyan OLED-tévét dobott piacra, amelynek árazása is egészen pofásan alakul.

Pillanatnyilag nagyon úgy fest a helyzet, hogy a nagy gyártók közül egyedül az LG az, aki az OLED-tévék piacát valamennyire is komolyan veszi. Persze lehet, hogy két hét múlva már egészen más lesz a helyzet, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a CES-en a rivális gyártók is előrukkolnak egy (vagy több) OLED-tévével. Jelen pillanatban azonban csak és kizárólag a koreai gyártón múlik, hogy mennyire fogadtatja el a technológiát a felhasználókkal. Amikor tavaly év végén bejött hazánkba a vállalat első OLED-tévéje, nagyjából 3 millió forintba került, a harmadik idehaza kapható modell viszont már 7-800 ezer forintért is megvásárolható. Vagyis az árak rendületlenül esnek, egy év alatt negyedére mérséklődtek. Hogy tudjuk mihez hasonlítani: egy 55 colos Full HD felbontású LCD-tévé, feltéve, hogy egyben okostévé is, nagyjából 300 ezer forintba kerül, míg az 55 colos UHD-tévék ára 600 ezer forint körül alakul. Vagyis még mindig prémium áras az OLED-tévé, de már közel sem annyira, mint mondjuk egy éve volt.

Mostani cikkünkben az LG 55EC930V-t teszteltük; azonban részletes elemzéssel ezúttal sajnos nem tudunk szolgálni, mivel a tévét az LG székházában tudtuk megnézni.

Külső

Az LG legelső OLED-tévéje még sík volt, azonban Magyarországon csak az ívelt felülettel rendelkező 55EA980V került forgalomba (illetve kistestvére, a hangszórók nélküli 970V jelű változat). Szigorúan véve az 55EC930V így a harmadik modell a termékpalettán. A tévé az ívelt formavilágot viszi tovább, a dizájnon azonban elég sokat csiszoltak a tervezők. Nyilván maga a panel nem sokat változott; a Cinema Screen kialakítás szemből nézve túl sok variációs lehetőséget nem tartogat. Azonban a káva alá klasszikus talp került, amely véleményünk szerint sokkal szebb, mint a tavalyi modelleknél lévő átlátszó megoldás.

A tévé kávája hihetetlenül vékony, a működési elvből adódóan ráadásul sokkal kevesebb helyre van szükség a széleknél, így a kép szinte teljesen kitölti a panelt. A tévé alsó része nem teljesen egyenes, két oldalt a hangszórók, középen pedig az érzékelők és a márkajelzés tartója igényel némi plusz helyet. A talp matt ezüst, és nyílt. És természetesen ívelt vonalak jellemzik, hogy a tévével maximálisan harmonizáljon. A talp fontos tulajdonsága, hogy leszerelhető, mivel az 55EC930V kialakítása már lehetővé teszi a fali rögzítést is. A hátoldalón lévő rögzítési helyek azonban nem VESA szabvány szerintiek; ez a dolog szándékos, mivel az ívelt hátsó rész miatt a sztenderd konzolok amúgy sem lennének használhatók. Ezek helyett huzalos megoldásban lehet gondolkodni.

Az 55EC930V kávája mindössze pár milliméter (4 mm) vékony, de az elektronika nyilván nem fért volna be ilyen kis helyre, így a hátsó részen egy jóval vastagabb (pár centis) doboz rejti ezt valamint a csatlakozókat. A bemenetek listája sok meglepetést nem tartogat, ami fontos, az az, hogy a tévében mindhárom digitális tuner helyet kapott, HDMI bemenetből négy, USB-ből pedig három vár bevetésre készen.

Belső

Fontos technológiai újdonságokra ne számítsunk, az 55EC930V panelje éppen ugyanazt tudja, mint amit az elődben lévő OLED-panel. Ezt jelzi talán az is, hogy a gyártó nem növelt a képméreten sem, továbbra is 55 colos képátlóban gondolkodott. A készülék Full HD felbontású (55 colon ez egyébként szerintünk elég is), pixelstruktúráját tekintve pedig WRGB OLED-ről van szó. Vagyis az LG nem három, hanem négy alpixelre bontja a képpontokat: a vörös, zöld és kék mellett egy fehéret is használ. Ez elsősorban a fényerő növelésére szolgál, illetve ezen keresztül a panel élettartamának növelésére. Az LG természetesen maradt a színszűrős elrendezésnél is, vagyis a képpontok önmagukban továbbra is fehér fényt állítanak elő (egyébként, hogy a történeten még egyet csavarjunk, a fehér fényt vörös, zöld és kék fényű OLED-ek kötegelésével oldják meg a mérnökök).

A technológia paraméterek változatlansága mellett azért valószínűleg nagyon fontos változások történtek a gyártási technológiában, amely vagy a selejtarány leszorításával vagy teljesen új gyártási mód bevezetésével (ezt soha nem fogjuk megtudni), de lehetővé tették, hogy az LG drasztikusan csökkentse a tévék árát.

A tévé elektronikája a szokásos trükkökre képes: 100 Hz-es képfeldolgozásra, 24p-re, passzív 3D-re, és még egy sor olyan képjavítóra, amit rögtön az első adandó alkalommal érdemes is kikapcsolni.

Az idő rövidsége miatt sajnos a színprofilok ellenőrzésére és a tévé optimálist beállításainak megkeresésére ezúttal nem volt lehetőség; viszont úgy néz ki, hogy a tévét a jövő év elején egy részletes tesztre is meg fogjuk majd kapni, így ezt a hiányosságot be fogjuk tudni pótolni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
2019. október 28., 08:00
2019. szeptember 4., 20:00