- 2015. április 17., 13:00
Csúcsrobot konzervatívabb színben némi egyszerűsítéssel jelentősen olcsóbban. Ez az új LG Hom-Bot VR344LV.

Ha röviden kellene összefoglalni, akkor a megjegyezhetetlen nevű VR34408LV a bordós színű VPARQUET modell olcsósított, átszínezett változata. De nem lenne igazságos ennyivel elintézni a dolgot, ráadásul ebből nem is derül ki, hogy miről kell lemondania annak, aki a legdrágább modellnél 40 ezer forinttal olcsóbban vásárol robotporszívót.

A 2012-es IFA-n még a színfalak mögött mutogatott négyzetesített LG robotporszívó, a Hom-Bot Square tavaly érkezett meg Magyarországra, és azonnal nagy siker lett. A vásárlók egy része már egy ideje várt arra, hogy ne eBay-ről kelljen LG robotot rendelnie, de sokan felismerték a koreai mérnökök által a Hom-Botba épített nagyszerű technológiai fejlesztések erejét.

A Hom-Bot egy szisztematikusan takarító porszívó robot, ami sávról sávra járja be a tisztítandó felületet, miközben az orrába épített ultrahangos távolságmérő segítségével feltérképezi a falakat és az akadályokat. Az ütközéseket kerüli, ha mégsem vesz észre valamit időben az ultrahangos érzékelőkkel, akkor az ütközést a gyorsulásmérők segítségével észleli. A robot orrán ennek megfelelően nincs benyomódó ütköző sem. A feltérképezett lakáson belül a navigálást egy kamera és giroszkóp segíti. A kamera a plafont figyeli, a rögzített képek alapján visszajelzést ad a Hom-Bot navigációs rendszerének a robot minden egyes mozdulatáról. Ugyanezt a feladatot látja el a giroszkóp is, ami szintén a kerekek által végrehajtott elmozdulás sikerességéről és pontosságáról regél. Ez szükséges ahhoz, hogy a robotporszívó sávról sávra haladhasson, és mindig tisztában legyen a pontos helyzetével.

A plafont kémlelő kamera működésének alapfeltétele a fény, hiszen ha nem látja a készülék a plafont, akkor nem tudja megállapítani a pontos elmozdulását sem. Hogy a Hom-Bot sötétben is tökéletesen működjön, a mérnökök az eredeti modell aljára egy optikai elmozdulás érzékelőt is szereltek. Ez a számítástechnikában is használt optikai egerekhez hasonlóan rendkívül pontosan megmondja az eszköz elmozdulását akkor is, amikor a fenti kamera nem lát semmit. Na, ebben a modellben ezt az érzékelőt hagyták el a spórolás jegyében.


A Hom-Bot Square felépítése nem változott. Az alap forma a lekerekített sarkú négyzet, ami a korong alakhoz képest jobban beér a sarkokba. Nem véletlen, hogy ezt emelte ki a legtöbb reklámjában az LG is, rávilágítva, hogy sarkokba kitett oldalkefék hosszát is megnövelték másfél cm-rel.

A letisztult dizájnt a portartályt rejtő nyílás felhajtható fedelébe épített érintésérzékeny kezelőfelület és az ugyanígy elrejtett visszajelző piktogramok teszik lehetővé. Míg a nagyobb modell kezelőfelületén számjegyek is megjelenhettek, ennél a modellnél csak világító ikonokat kapunk. Ebből következik, hogy a költségcsökkentés másik áldozata az időzíthetőség lett. A Hom-Bot Square VR34408LV-t nem lehet időzítve elindítani, csak kézi indításra van lehetőség. Mi szeretjük, ha egy robot automatikusan indul, de nagyon sok olyan robottulajdonossal találkoztunk az elmúlt években, akik nem igénylik az időzíthetőséget, mert úgy is csak kézzel, alkalomszerűen indítják el a robotjukat. A Square orrán lévő kamera külsőre olyan, mint a nagyobb modellekben lévő, és a működés alapján nincs okunk feltételezni, hogy bármit változtattak volna rajta.

A robot aljának felépítése sem változott, két apróságot leszámítva. A meghajtásról a két nagy oldalsó kerék, míg a robot támasztásáról elöl és hátul egy-egy kisebb kerék gondoskodik. A koszt a kefés henger és a szívóerő hatására mellette beáramló levegő szedi össze. A falak és akadályok mellől, illetve a sarkokból a koszt a két hosszú oldalkefe söpri a kefés henger alá. A csúcsmodellnél (VPARQUET) egyel kisebb verzióhoz (HOMBOT3) hasonlóan a Square VR34408LV modellhez sem jár a mikroszálas törlőkendő és az azt tartó keret, amit a robot aljára lehet pattintani.

Két apró eltérésből az egyikről már volt szó. Az elmozdulást figyelő optikai szenzor (a gyártó szereti kamerának nevezni) helyén csak egy dudor található. Ugyanígy kiemelkedik a lítium-ion akkumulátor is, aminek teteje a többi verziónál belesimult a robot aljába. Nyilván nem esztétikai szempontok miatt kellett módosítani az akku méretét, sokkal inkább a benne meghúzódó technológia változása miatt. Az eddig használt 14,8 voltos, 1,9 Ah-ás li-polimer akkut egy 14,4 voltos 2,2 Ah-ás li-ion egység váltotta. Bár az akku névleges kapacitása valamivel nagyobb, mint a drágább modelleknél, a működési időben nem tapasztaltunk egyértelmű növekedést. A 90-100 perces üzemidő 150 m2 kitakarítására elegendő.

Az LG robotok jellemzője már az előző generáció óta a rendkívül csendes működés. Az európai sztenderd szerint 60 dB-es zajszint a piacon az egyik legalacsonyabb. Szívóerőben nem veszi fel a versenyt a sokkal hangosabb Neato robotokkal, de ez a takarítás minőségén nem látszik meg. Turbó módban már valamivel hangosabb, és nyilván a hatékonysága is jobb, de például kemény padlón napi használat mellett erre valószínűleg nem lesz szükség.


Könnyen üríthető az LG praktikus portartálya.

Az eredeti Hom-Bot Square bemutatásakor kifogásoltuk, hogy túl sok lehetőség közül választhat a felhasználó, ami a mindennapi használat során inkább hátrány, mint előny. Nem véletlen használ egyetlen jól azonosítható gombot a takarítás indítására az amerikai gyártók többsége. Az egyszerűsítés jegyében az LG is lépett, bár nem teljesen úgy, ahogy mi tettünk volna. A takarítási módok sorából kikerült a Cell mód, amit az előző modelleken kiválasztva 3×3 m-es négyzeteket bejárva takarított a robot. Ehelyett maradt az alap zig-zag funkció, ami a sávonkénti takarítást takarja, illetve a my space mód, amivel a tisztítandó területet lehet kijelölni.

A robot az ultrahangos szenzorokkal időben felismeri a legtöbb akadályt, így nem is próbál nekik ütközni. Emiatt függönyök és lelógó kanapéhuzatok mögé sem megy be, mint ahogy a Neato sem (vagy csak módjával).

Ahogy arról már szó volt, az eredeti robot a felső kamera, az alsó kamera és a giroszkóp segítségével navigált a lakásban. A három helyről érkező adatokat kiértékelve tényleg nagyon pontosan követni tudta a saját elmozdulását. Ebből a rendszerből vették ki a padlót figyelő szenzort, hogy faraghassanak egy kicsit az áron. A kérdés leginkább az, hogy a költségek ilyetén csökkentése a marketingesek („ez nem olyan feltűnő, elhagyhatjuk”) vagy a mérnökök („ha valamit ki kell venni, akkor ez legyen az”) fejéből pattant-e ki.


A dokkoló hátuljában elrejthető a felesleges kábel és a távirányítónak is van hely rajta.

A tapasztalataink szerint inkább az utóbbi lehet a válasz, mert nappali világosság mellett a robot tökéletesen üzemelt. Nagyon pontosan tartotta a sávok irányát, függetlenül attól, hogy mennyi tereptárgyat kellett kikerülnie. Viszont abban a pillanatban, hogy sötétséget szimulálandó leragasztottuk a felső kamerát, a robot elvesztette a precizitását. Takarított, és ment amíg le nem merült, de minél többet forgolódott, a takarítási sávok iránya annál jobban kezdett eltérni az eredeti iránytól. Így volt ahol többször is járt és volt ahol széles sávok maradtak kitakarítatlanul. A vége az lett, hogy a VR34408LV teljesen elvesztette a fonalat és nem tudta megállapítani, hogy mindenhol járt-e már, ráadásul nem tudott visszatérni a dokkolójára sem. Illetve visszatért, de csak falkövető módban, ami a folyamatosan térképező robotoknál messze nem a legideálisabb megoldás.

A kamera leragasztással okozott lelki sérülések miatt a robotporszívók érdekképviselete azonnal felemelte a szavát, és felszólított bennünket, hogy a jövőben tartózkodjunk az ilyen jellegű értelmetlen kegyetlenkedéstől. Mi viszont úgy látjuk, hogy van értelme, mert kiderült, hogy az olcsóbb alternatívaként kapható VR34408LV-t világosban érdemes használni, mert akkor ugyanolyan pontos és megbízható, mint drágább testvérei.

A takarítási minőségre nem panaszkodhatunk. A szisztematikus területbejárásnak, és a nem kiemelkedően erős, de Turbo módban megfelelő szívóerőnek hála szépen tisztán tartotta a padlót. A takarítás eredményét nem csak a pormentes padlón, de a szépen telítődő portartályon is nyomon követhettük. A kefés henger sajnos gyűjti a hajszálakat, de az gyakorlatilag minden ilyen felépítésű robot velejárója.

A legdrágább LG Hom-Bot tavalyi bemutatása óta, ha nem is drasztikusan, de változott a piac. Megérkeztek a Neato Botvacok és a Moneual kamerás robotja a piacra, és az alsóbb, nem szisztematikus szegmensben a Moneual, az iRobot illetve az Ecovacs is kínál robotokat. Az LG-nél nagyon jól felismerték, hogy nem tudnak mit kínálni azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak egy 170 ezer forintos robot megvásárlását, így az olcsóbb termék kifejlesztése mindenképpen jó ötlet volt. Bár úgy tűnhet, hogy megnyirbálták a Home-Bot Square szolgáltatásait, igazából csupa olyan dolgot vettek el a csomagból, amik nélkül még mindig nagyon versenyképes ez a technológia. A 130 ezer forintos árával a Hom-Bot Square VR34408LV ár/érték arányát tekintve jelenleg az egyik legjobb vétel a porszívó robotok között. Feltéve, ha nem akarjuk este, sötét szobában használni.

Az LG Hom-Bot Square VR34408LV-t a RobotGuru szakértő csapata biztosította a teszthez. Köszönjük!

Címkék