- 2015. május 20., 12:00
Egyetlen telefon vagy notebook sem szól olyan jól, hogy azon akár csak egy apró speakerrel ne lehetne javítani.

A külső hangszórók reneszánszukat élik, és egyre több gyártó gondolja úgy, hogy beszállna a bizniszbe. Ez önmagában persze jó dolog, ugyanakkor a termékválaszték az ehhez hasonló esetekben rendszerint felhígul, abban az értelemben legalábbis mindenképp, hogy a kicsit is különleges igényekre szakosodott megoldásokat nehezebb észrevenni. Mi most segítünk, hiszen cikkünkben a mojo helytakarékos illetve vízálló megoldását is bemutatjuk.

mojo slim

Kezdjük a sort a mojo slim hangszóróval. A relatív kisméretű (de főleg vékony) készülékházba bújtatott modell különlegessége az, hogy teljesítményéhez képest kompakt mérettel rendelkezik. A dizájnt ezúttal nem gondolták túl a tervezők, egy faék egyszerűségű téglalappal van dolgunk, amelynek előlapján a hangszórók rácsai, fent pár gomb, jobbra pedig a csatlakozók találhatók. A mojo slim matt fekete színű borítása teljes egészében műanyagból készült. Élére állított helyzetben tudjuk használni, amelyet a téglalap vékonyabbik oldalán elhelyezett, apró méretű gumitappancsok is jeleznek.

A mojo slim tetején lévő gombokkal a zene elindítására és léptetésre van lehetőség, míg oldalt dughatjuk be a microUSB kábelt, illetve a jack kábelt, és ide került a visszajelző LED mikrofon valamint a bekapcsoló gomb is. A hardver egy mikrofont is tartalmaz, amely az előlapi rács mögött bújuk meg, nem látható, hogy pontosan hol. A kiegészítők sorából már sejthető, hogy a speakerek nemcsak vezetékes összeköttetésre képesek, hanem akár Bluetooth kapcsolaton keresztül is tudnak kommunikálni telefonnal, táblagéppel vagy akár notebookal is. Ahhoz, hogy a hangszórót ne csak konnektor mellett tudjuk használni, a tápellátást egy akkumulátor biztosítja, amelynek 1750 mAh-s kapacitása Bluetooth kapcsolat esetén kb. 10 órán keresztül tudja ellátni árammal az apróságot. A microUSB csatlakozó csak töltésre szolgál, a vezeték nélküli összeköttetés egyetlen alternatívája így az aux in konnektorba dugható jack kábel.

Mivel a Bluetooth kapcsolat kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, a hangszórót nemcsak zenehallgatásra vagy filmnézésre használhatjuk, hanem akár kihangosítóként is működtethetjük. A két funkció szimultán is működik. Természetesen, ha a hangszóró kihangosítóként funkcionál, akkor a rajta lévő gombokkal fel is vehetjük a hívást.

A mojo slim beállítása nem túl nagy dolog: ha jack kábelt használunk, akkor semmi egyébre nincsen szükség, ha pedig Bluetooth kapcsolatot, akkor is csak arra, hogy a telefonnal végezzünk egy keresést, majd a párosításnál röviden megnyomjuk a speaker bekapcsoló gombját. Kijelző nem került a mojo slimre, viszont így is mindig tudjuk, hogy mi történik, mert egy angol nyelvű hang bemondja, ha aktív a Bluetooth kapcsolat, ha sikeres a párosítás vagy kikapcsoltuk a forrás eszközt.

Ami a hangminőséget illeti, a mojo slim képességeit a notebook hangszórókkal és a telefonok apró nyekergőivel kell összehasonlítani. Még csak nem is a pár ezer forintos PC-s hangszórók vetélytársa a mojo slim. Elsősorban irodában vagy nyaralás során tudjuk elképzelni a használatát, mivel kis helyigényű, tehát könnyen hordozható megoldásról van szó, amely nyilván talajt rengető basszus nélkül, de azért korrektül szól. A membránok a maximális hangerőt is különösebb torzítás nélkül bírják, de ilyenkor a hangzás már egyáltalán nem mondható kiegyensúlyozottnak.

mojo buzz

A mojo slim nagytestvére buzz névre hallgat. A slim szolid, fekete borításával ellentétben narancssárga, ráadásul gumírozott külsőt kapunk, okkal: a buzz a kültéri verzió, amely bírja a port és a vizet (feltéve, hogy az oldalsó csatlakozóknál a védőkupak is a helyén van), és valamennyire a ülső behatások ellen is védve van.

A működési elv a két hangszóró esetében teljesen azonos: Bluetooth vagy jack összeköttetést használhatunk, és a zenelejátszó funkció mellett kihangosításra is lehetőség van. Az ehhez szükséges mikrofon nem maradt el természetesen a mojo buzz esetében sem. A hangszóró jóval nagyobb fizikai méretű, és gombból is többet tartalmaz. Funkcióból viszont nincsen több, csupán annyi a könnyítés, hogy a zene elindításához, a hívások kezeléséhez és a hangerő állításához valamint a léptetéshez nem kell zsonglőrködni (a mojo slimnél egyik-másik funkcióhoz a gomb nyomva tartása szükséges).

A mojo buzz is saját energiaforrással rendelkezik, de érdemes módon a nagyobb méret ellenére kisebb, 1200 mAh-s kapacitást kapunk. Ennek az az ára, hogy a töltésenként felhasználható zeneidő, 2 órával, 8 órára csökkent. Elvileg a sztereo speakerek teljesítménye is azonos, 2×3 watt, viszont ennek ellenére a mojo buzz teltebb mélyeket képes kiadni magából, és a maximális hangereje is nagyobb. Más kérdés, hogy ez utóbbit nem igazán lehet kihasználni, mert a slimmel ellentétben kis torzítás jelentkezik a maximális hangerő közelében.

d

A mojo slim és mojo buzz hangszórókat a Smart Colors Kft-től kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, köszönjük! A hangszórók ajánlott fogyasztói ára 25 ezer forint.

Hozzászólások