- 2015. július 22., 08:00
Megérkezett a világ első sikeresnek mondható okosórájának következő verziója, a Pebble Time.

Az Apple Watch megjelenése előtt csak egyetlen okosóra volt, amely sikeres volt, és amely milliós eladást tudott produkálni: a Pebble. A CES-en a fejlesztő bejelentette a következő verziót, amely a sikeres Kickstarter kampány után pár hete szépen lassan elindult a támogatók (vásárlók) felé. Vajon a Pebble Time is megállja a helyét; főleg most, hogy az Apple Watch is a színre került? Az órával kapcsolatban egyébként érdekesség, hogy gyártója, a Pebble annak ellenére ment vele ismét a Kickstarterre, hogy az első generáció alapján a sikere garantált volt.

Külső

A Pebble Time feladata egyszerre könnyű és nehéz is volt: a Pebble-t minden tekintetben túl kellett szárnyalnia. A dolog abból a szempontból nehéz volt, hogy a Pebble, minden hibája ellenére magasra tette a lécet, mivel az első és sokáig az egyetlen sikeres termék volt az okosórák piacán, pedig olyan nagy nevek is próbálkoztak hasonló termékkel, mint a Sony vagy a Samsung. Ha viszont szigorúan csak a külsőségeket nézzük, a Pebble szintjét nem volt nehéz felülmúlni, mivel a vállalat első okosórája inkább kinézett egy olcsó kis játéknak mint hi-tech valaminek. A Pebble Time szépen meg is ugrotta a szintet, ugyanakkor a konkurensekkel azért külsőre még mindig nem veszi fel a versenyt: az LG, a Huawei vagy akár az Apple termékei mellett dizájn alapján elbújhat.

A Pebble népszerűségét persze pontosan az adta, hogy nem a külsővel, hanem a belsővel próbálták meg eladni a terméket. Ennek tudható be, hogy az előlapon lévő kijelző egészen apró, mindössze 1,25 colos, és technológiája is más, mint a megszokott: LCD vagy OLED helyett az e-papírhoz hasonló megoldást kapunk. A kijelző feletti üveglap karcálló, sarka felé ívelt. A kijelzőt az üveg alatt vastag fekete, az üveg mellett pedig vastag szürke keret veszi körül – előbbi műanyag, utóbbi viszont fém.

A négyzetes alapterületű készülékház oldalai és hátlapja illesztések nélküli, szintén műanyagból készült. Apróság, de a kényelmet növeli, hogy a teljes hátlap is enyhén ívelt formát kapott. Gombokból négy van: bal oldalt egyet, jobb oldalt hármat találunk.

A gombok sajnos elég keményre sikerültek; véletlen tuti, hogy nem fogjuk megnyomni egyiket sem, de a kezelést a dolog nehezíti.

Hátul a töltésért felelő tüskéket és a töltő kábelét a helyé tartó mágneseket találjuk: a Pebble Time feltöltéséhez szerencsére nincsen szükség semmilyen bölcsőre, és ez nagyon elegáns megoldás! Az óra előnyére válik, hogy nagyon könnyű, mindössze 43 grammos, és vastagsága is csupán 9,5 mm, amivel jelenleg a legvékonyabb a piacon.

A szíjakról ugyanez már nem mondható el: a Pebble Time teljesen egyszerű műanyag szíjakat kapott, amelyek egyetlen előnye, hogy 22 mm-es fülmérettel rendelkeznek, így könnyen cserélhetők. Más kérdés, hogy az óra ettől még nem lesz elegáns: a Time inkább a fiataloknak készült, üzleti felhasználóknak a Pebble Steel való, amelyet akár egy üzleti tárgyaláson is el tudunk képzelni.

Amit érdemes még tudni, az az, hogy a Pebble Time vízálló, a specifikációja szerint akár 30 méteres mélységig is bírja. Így nemcsak esőben nem kell rá vigyázni, akkor sem lesz baja, ha úszni megyünk vele.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2020. október 15., 12:00