- 2015. október 12., 13:00
Az Alcatel a lényegtől fosztotta meg első okosóráját, a végeredmény viszont mégsem csak olcsó, hanem jó is lett.

Külső

Nagyon megy a vita arról, hogy egy okosórának inkább egy kütyüre vagy inkább egy „igazi” órára kell-e hasonlítania, pedig lássuk be, ez teljesen mindegy. Ahogyan az a vita szimpla létezéséből is látszik, mindkét oldalnak vannak követői. Az Alcatel a OneTouch Watchcsal mindenestre nem állt bele egyértelműen egyik vonalba sem, okosórája hibrid megoldást képvisel: maga az óra elegáns és igényes, szíja viszont sima plasztikból van.

Az óra a manapság divatos kör alakú dizájnt kapta, ennél is fontosabb azonban, hogy igényes anyagokból készült. Az előlap természetesen üveg, a hátlap műanyag, utóbbi a kényelmesebb viselhetőség érdekében. A füleket is alkotó oldalsó rész egy harmadik anyagból, fémből készült, az oldalsó gombbal együtt – összességében igazán elegáns megjelenést kölcsönözve a szerkezetnek. Sőt, az óra még túlságosan nagy sem lett: az LG G Watch Urbane-hez képest péládul milliméterekkel kisebb átmérővel (41,8) és kb 1,5 milliméterrel alacsonyabb (10,5 mm-es) tokozással rendelkezik. A OneTouch Watchot könnyen el tudjuk képzelni egy sportos kamaszon és egy öltönyben folytatódó csuklón is, kis mérete pedig akár még a hölgyek számára is ideális viseletté teszi. Az Alcatel azzal együtt, hogy kör alakú számlapot választott, nem akart feltétlenül egy olyan órát, amely a nem okos kütyük között is minden körülmények között el tud vegyülni, így a korona helyett például egy sima gombot kapunk, a kijelző alsó része pedig egy picikét „le van csapva”.

A kijelző nem ér ki az óra széléig sem, viszont érdekes megoldás, hogy a keret is része a számlapnak, hiszen a 12-es és 6-os szám valamint a felosztások ezen vannak jelölve. Ez sajnos korlátozza kicsit a dizájnt, az alkalmazások futtatásakor pedig zavaró is lehet, hogy az adott helyzetben nem releváns információk is látszanak. De meg lehet szokni. A hátlapon kapott helyet a pulzusmérő, a töltésért felelős csatlakozót pedig a nem cserélhető szíj egyik végébe applikálták be, egy lepattintható kupak alá.

Egy klasszikus, USB csatlakozóba illeszthető dugaszról van szó; ez abból a szempontból praktikus, hogy az órát bárhol fel tudjuk tölteni, ahol van egy szabad USB-port, viszont a dolog kényelmetlenebb is, mint egy bölcsős megoldás, mert így töltéshez vagy a gép elején lévő csatlakozókat tudjuk használni, vagy egy, az asztal tetejére is felérő hosszabbító kábelt. Utóbbiból van egyébként egy a dobozban, de nem túl hosszú. Ráadásul a dolog még azzal a kényelmetlenséggel is jár, hogy a szíj nem cserélhető bármire – pedig a gyári megoldás, nincsen rá jobb szó, ronda. Legalábbis a nálunk járt, gumis változatnál. Az órát viszont meg lehet vásárolni más színben, és fémből készült pánttal is – ahogyan opció a hosszúsága is, amivel nyilván aszerint érdemes sakkozni, hogy az óra férfi vagy női csuklóra kerül.

Dizájn szempontjából a műanyag anyaghasználatot a pattintós fém csat (zsanérzár) sem menti meg, az viszont tény, hogy az óra viselése kényelmes. És a plasztik legalább praktikus, hiszen egy bőr szíjjal ellentétben a vízre és egyéb szennyeződésekre sem érzékeny. A vízállóság az órára is vonatkozik, de a OneTouch Watch inkább cseppálló, a gyártó előírásai szerint sem úszni, sem zuhanyozni nem lehet vele, de az eső nem tesz kárt benne.

Hardver

Az okosórákban lévő hardver többé-kevésbé azonos azzal, mint amit egy okostelefonban is megtalálni, de természetesen nem a nyolcmagos csúcsmobilokra kell gondolni, hanem az alsókategóriás készülékre. A számítási teljesítmény a hétköznapi feladatokhoz így is bőven elegendő lesz, egy óránál amúgy is sokkal fontosabb a jó üzemidő, hiszen a kis méret eleve csak szűk kapacitású akkumulátorok beépítését teszi lehetővé. Amint ezt látni fogjuk, az Alcatel OneTouch Watchra ez fokozottan igaz. Az órában egyetlen processzormag teljesít szolgálatot, amelynek 184 MHz-es órajele a gigahertzekhez szokott világban fájóan kevésnek tűnik, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy egyáltalán nem az. A memória mérete nem ismert, az viszont igen, hogy a Bluetooth 4.0 adapter mellé még egy NFC is befért, a hátlapon pedig pulzusmérő is figyel.

A kör alakú kialakítás ellenére az 1,22 colos kijelzőt a rendszer négyzetesnek látja, a szoftverek így 240×204 pixellel gazdálkodhatnak. A részletesség 258 PPI, ami elég közel van a „retina” szinthez, de nem éri el azt; még ha azt nem is mondhatni, hogy a kép pixeles, az egyértelműen látszik az óra számlapján, hogy a felbontása nincsen a topon. A színei sem túl élénkek, annak ellenére, hogy technológiáját tekintve egy IPS-panelről van szó. De persze minden relatív, így a kijelző megítélése attól is függ, hogy milyen telefon mellé választjuk az Alcatel Watchot. Egy QHD felbontású OLED kijelző és az óra számlapja között nagy a kontraszt, főleg a felbontás miatt, viszont a középkategóriás mobilokkal együtt használva már nem.

Üzemidő

Az Alcatel OneTouch Watch akkumulátora 210 mAh-s, ami még az okosórák mezőnyében sem mondhatók soknak. Ennek ellenére a két-három nap készenlét stabilan megvan, igaz, az óra ezt csak úgy tudja szállítani, hogy amikor csak lehet, kikapcsolja a kijelzőt. Természetesen alvó állapotból nemcsak az oldalsó gombbal lehet felkelteni, hanem megy ez automatikusan is, a beépített szenzorokkal ugyanis az óra fel tudja ismerni azt a mozdulatot, amikor felemeljük a csuklót – legalábbis többé-kevésbé, nekünk a dolog tíz esetből nyolc-kilenc alaklommal működött.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2020. október 15., 12:00