- 2016. február 10., 12:00
A szívás a robotporszívók teljesen normális velejárója, de amit most a Neato művelt, az túlment egy határon.

Tavaly ősszel a robotporszívó gyártók mind az Internet of Things mámorában éltek, és a termékfejlesztés legkézenfekvőbb irányaként Szöultól (Samsung) Bedfordon (iRobot) keresztül a kaliforniai Newarkig (Neato), mindenütt az internetre kapcsolt robot megalkotását látták maguk előtt. Pedig ilyen robotot az LG már évekkel ezelőtt demózott a CES-en, sőt utána a berlini IFA-n is, akkor még megelőzve korát. Az igazi lehetőség most érkezett el, így természetesen már az LG-nek is van ilyen modellje a Hom-bot szériában. Az általános implementáció az, hogy az otthoni WiFi routerre kapcsolódó robot az új beépített funkciónak hála a világ bármely pontjáról elérhető, programozható, elindítható. Ehhez mindössze a telefonunkra ingyenesen letölthető applikációra van szükség, amit ha összelövünk a robottal, akkor akár a sydneyi Bondi Beachről is munkára foghatjuk az otthon hagyott robotot.

Persze a háztartási robotikában nincs akkora pörgés, mint más területen, így egy-egy bejelentett terméknek sokszor még hónapokra van szüksége, hogy a boltok polcaira kerüljön, arról nem is beszélve, hogy Magyarországra is küldeni belőlük még tovább tart. Ezért nem lepődtünk meg, hogy a gyártók őszi modelljei közül eddig egyiket sem tudtuk még kipróbálni.

Múlt héten azonban a Robotguru azzal hívott fel minket, hogy olyan robotja van, amire valószínűleg már mi is régóta várunk. A Neato Botvac Connected állt az asztalán. Gyorsan hozzátette, hogy az applikációval lehetnek gondok, hiszen mi itt Budapesten a Neato főhadiszálláshoz képest a világvégén vagyunk, de biztos volt benne, hogy a magyaros virtus segít bennünket a rendszer kicselezésében.

A vadonat új készülék külsőre nagyon hasonlít a korábbi Neato robotokra, köztük legjobban természetesen a Botvac illetve Botvac D szériára. Látszik, hogy a Neato igyekszik az eredetileg military külsejű szerkezetből az elegáns háztartásokban is szívesen látott divatos darabot kreálni. Hogy milyen sikerrel, azt mindenki ítélje meg magának, mindenesetre a lakk fekete külsőn minden porszem és ujjlenyomat meglátszik.


Igazságtalan lenne azonban a Neato Robotics fejlesztéseit ráncfelvarrásként elkönyvelni, hiszen az alapstruktúra megtartása mellett folyamatosan csiszolják az alkatrészeket. Már a tartozékok kipakolásakor felt viszont, hogy megváltozott a szűrők kialakítása a Botvac óta. A legyezőszerűen összehajtogatott szűrőbetét elé egy háló került, így a kosz várhatóan nem épül be a lamellák közé úgy, mint a korábbi modelleken. Ez önmagában egy óriási előrelépés, hiszen a robot karbantartásának egyik legutálatosabb része a portartály ürítése. Ez pedig az eddigi modelleknél a szűrőre tapadó kosz miatt elég macerás feladat.


Változott a kefés és a gumilapátos hengerek felépítése is, amit feltehetően a tengely végére feltekeredő, és ott nem kívánt ellenállást kifejtő hajszálak ellen módosítottak. A tengely szabadon futó végére egy nagy korong került, ami valószínűleg jobban védi a tengelyvéget, mint bármelyik korábbi megoldás. Hogy ez a gyakorlatban működik vagy sem, az majd elválik.

Sajnos a Neato ragaszkodott az érintésérzékeny felületek használatához, így a működésről valódi visszajelzést adó gombok helyett ezeket az apró területeket kell simogatni. Ha a felület a mobilokban megszokott módon érzékeny és gyors lenne, akkor valószínűleg nem zavarna, de ez most inkább idegesítő. Szerencse, hogy egy beüzemelt robothoz nagyon ritkán kell ezen a felületen hozzányúlni.

Mivel a Botvac Connected az okos robotporszívók generációjának egyik első tagja, kicsomagolás után a hozzá való telefonos app telepítésével folytattuk. Illetve folytattuk volna, ha azt meg lehetne találni. A Neato szóra rákeresve sem a Google Play Store-ban, sem pedig az Apple App Store-ban nem jelenik meg a Neato Robotics robotporszívó kezelő alkalmazása. A Robotgurunak már megint igaza volt. A Neato egy sor országban elérhetővé tette az alkalmazást, köztük még Vietnámban is, de Magyarország nincs a listán.

Na de nehogy egy ilyen gáncsoskodás kifogjon rajtunk! Azonnal felütöttük a nagy Google tudástárat, amiből ki is derült, hogy egy másik országhoz regisztrált új Apple ID segítségével könnyedén letölthetjük az alkalmazást az App Store-ból. Kilépés, új regisztráció, fals cím megadása, lehetőleg egy erre a célra regisztrált eldobható e-mail címmel, kártyaadatok megadásának átugrása, majd bent is vagyunk az amerikai, a német vagy az osztrák áruházban. A kártyaadatokig stimmelt is minden, de bármelyik országot is próbáltuk, vagy nem kínálta fel a kártyaadatok átugrását, vagy ha azt választottuk, akkor az ügyfélszolgálatra irányított.

Szégyenszemre kénytelenek voltunk visszacsomagolni a Botvac Connectedet a dobozába. Ez bizony Magyarországon még csak egy hagyományos robotporszívó, ami a jobbak közül való ugyan, de jelenleg még nem használható a tervezett módon. Biztosan akad olyan, akinek valami okból kifolyólag sikerül más országbeli appot telepítenie itthon is, de biztosan többen lesznek, akik hozzánk hasonlóan elakadnak. Már megkerestük a Neato Robotics ügyfélszolgálatát, de még értékelhető választ nem kaptunk tőlük. A Robotguru szintén rajta van azon, hogy a szükséges alkalmazás itthon is elérhető legyen. Addig nincs más, mint várni.

A Neato Botvac Connected porszívó robot tesztelését a hozzá való telefonos alkalmazás magyarországi megjelenése után innen folytatjuk.

Címkék