- 2016. március 10., 08:00
Egyszer már nekifutottunk, de nem jött össze, most azonban sikerült kommunikációra bírni a Botvac Connectedet.

A robot nem most érkezett, hanem vagy két héttel ezelőtt, csak akkor még mi szívtunk, nem a porszívó. Ott ragadtunk le ugyanis, hogy kicsiny hazánk még nem szerepel a Neato lézerének tartományában, így sem az Apple App Store, sem pedig a Google Play Store nem engedi magyar felhasználói fiókkal letölteni a Neato alkalmazását. Vissza is csomagoltuk a robotot, anélkül, hogy beindítottuk volna, hiszen az alkalmazás nélkül nem sok értelme van egy connected robotnak.


Signature Pro, Botvac, Botvac Connected

De a Geeks olvasókat nem olyan fából faragták, hogy csak úgy feladják. A cikk megjelenése után István sietett a segítségünkre, aki az internet szürke zugaiban megtalálta az Androidra telepíthető Neato applikáció 1.1-es verzióját (köszönjük neki!). Az appal felvértezve vágtattunk is a Robotguruhoz, hogy mégiscsak kellene nekünk az a robot, mert ha nem is a Neatotól, de mégiscsak birtokában vagyunk a Szent Grállal egyenértékű bájthalmaznak.

Az alkalmazás installálásához az Androidon engedélyezni kellett az idegen forrásokból származó appok telepítését, de ezen és a Neato felhasználói fiók létrehozásán túl más akadálya már valóban nem volt annak, hogy a telefonról vezéreljük a Neato Botvac Connected porszívórobotot. Mivel a készülék az IoT irányzat képviselője, nem saját hálózatot hoz létre, hogy arra csatlakozzunk az okos eszközünkkel, hanem a lakás meglévő WiFi hálózatára kapcsolódik. Ennek köszönhetően a telefonos alkalmazással a robotot internetre vagy más hálózatra csatlakoztatott telefonnal is elérjük, akár a lakáson kívülről is. Az egész beállítása pofonegyszerű, bár más hasonló komplexitású eszközökhöz hasonlóan ebben is akadhatnak nem várt fordulatok.

Persze egy ideiglenes hálózatra azért szükség van, hiszen valahogy meg kell tanítani a robotot, hogy melyik is a mi otthoni hálózatunk. Az app az első indításkor a telefon erre a robot által létrehozott hálózatra csatlakozik, majd megkér, hogy válasszuk ki az elérhető WiFi hálózatok közül azt, amire a Botvac Connectedet szeretnénk fellógatni, illetve amin keresztül kilát majd a netre. Meg kell adni a hálózat jelszavát, el kell nevezni a robotot, és már kezdődhet is a móka.

A robot ezután megszünteti a saját hálózatát és rácsatlakozik a megadott WiFi-re, azon keresztül pedig csatlakozik a Neato központi szerverére. A telefonunkon lévő szoftver ugyanezt teszi, és mivel a telefon ismeri a robot egyedi azonosítóját, a központi szerveren keresztül villámgyorsan megtalálja a mi robotunkat. Az app kezdő képernyőjén a saját robotok listája látható. Nem kimondottan ez a magyar valóság, de fogadjuk el, hogy lehetnek olyanok, akik több Connected robottal is rendelkeznek. Többségünk örülne, ha akár csak egy is a kezünk alá dolgozna otthon.

A listában a robot képe mellett az általunk adott név, az akkumulátor töltöttsége és a robot állapota látható. A robot képe alatt lévőből a legfontosabb egyértelműen a naptárat szimbolizáló középső, hiszen ezzel lehet a legegyszerűbben automatikus működésre bírni a készüléket. Azt gondolnánk, hogy az időzítés egy okostelefon képernyőjén sokkal egyszerűbb és intuitívebb, ennek ellenére nagyjából annyira zavaró vagy egyszerű (megítélés kérdése), mint a roboton magán. Minden napra egy indulási időpont programozható, de egy nap nem indulhat kétszer a robot. Nem lehet befejezési időpontot megállítani, nincs semmi extra csavar benne, csak azok a lehetőségek, amik a roboton eddig is elérhetők voltak. (Természetesen nem kell minden napra programozni, a hét egyes napjai akár ki is hagyhatók.) Mindössze annyival egyszerűbb ez felület, hogy ha több napon is ugyanabban az időpontban szeretnénk indítani a Botvacot, akkor azok a napok egy csoportként kezelhetők.

Az információs oldalt szimbolizáló i ikon megérintésével a robot típusát és sorozatszámát kérhetjük le, míg a beállítást szimbolizáló fogaskerék a robot átnevezhetőségét biztosítja. A bal felső sarokban lévő három vízszintes vonalkán keresztül elérhető menü egyetlen értékes pontja a Settings (Beállítások) pont, amin belül a felhasználói fiókhoz tartozó e-mail cím és jelszó módosítása lehetséges. A robot vezérléséhez a robotlistán keresztül lehet eljutni, ha a listaelemre koppintunk. Az egyszerű földi halandó komplett megtévesztése érdekében a jobb felső sarokba ide is került egy fogaskerék, ami mindössze az Eco és a Turbo mód közötti váltást teszi lehetővé. Hogy ez miért nem fért el egy sima egyszerű csúszka formájában a fogaskerék helyére, az rejtély. Az aktuálisan beállított mód a bal felső sarokban látható.

A takarítás a képernyő közepén lévő lejátszás szimbólum megérintésével indítható. Ez és a szpot funkció akkor is működik, ha nem az otthoni hálózaton lógunk, így ha valamiért extra takarítást szeretnénk kérni, még mielőtt hazaérnénk, akkor az alkalmazással ezt is megtehetjük. A roboton elérhető automatikus és szpot mód mellett egy manuális takarítási funkció is választható, ha a képernyő alján lévő vízszintes kiválasztó sávra koppintunk. A kézi vezérlés csak akkor érhető el, ha a telefon is és a robot is ugyanazon a hálózaton lóg. Nyilván nincs értelme távolról vezérelni egy robotot, ha úgysem látjuk, hogy éppen hol van, de a külső hálózat lassúsága egyéb problémákat is felvetne.

A manuális móddal konkrétan egy adott területre irányíthatjuk a robotot, ha a szpot mód valamiért nem lenne alkalmas. A kézi irányítás maximum az első 30 másodpercben izgalmas, utána gyorsan bevillan mindenkinek, hogy ennek semmi értelme: azért vettem robotot, hogy ne nekem kelljen ezzel az időt töltenem. Arról nem is beszélve, hogy a robot a saját szenzorai segítségével sokkal gyorsabban és pontosabban tudja koordinálni a mozgását, mint mi egy érintőképernyő négy pontját böködve. A képernyő aljáról elérhető menüből működés közben lehetőség van a robot leállítására, illetve automatikus módban a dokkolóról indított robot esetén a dokkolóra való visszaküldésre. Ennyit tud jelenleg a Neato Connected. Lássuk be, hogy ez egyelőre nagyon karcsú. Az okos eszközre lefejlesztett szoftver lényegében csak a roboton meglévőt duplikálja, ami meg extra, annak nem sok értelme van. Egy nagyon drága távirányítót kapunk, ami sokkal bonyolultabb is, mint bármelyik infrás kiegészítő.

Hogy miket kellene egy ilyennek tudnia? Mondjuk nem lenne rossz, ha az első néhány takarítás után egy térképen meg tudná mutatni a lakás alaprajzát, mutatva hogy melyik nap hol takarított és hova nem jutott el. Értékelnénk, ha erre a térképre bökve vissza tudnánk küldeni a robotot, hogy azt a helyiséget takarítsa ki újra. De az sem lenne rossz, ha a térképen egy területet kijelölve, csak azon belül dolgozna. A lakás méretét és bonyolultságát ismerve indulhatna a robot úgy, hogy egy megadott időpontra végezzen (szemben azzal, hogy a megadott időpontban indul). Ennek főleg az akkora lakásokban lehet jelentősége, ahol a takarítás közben egy extra töltésre is szükség van. Jelezhetne a robot a telefonon, ha üríteni kell a tartályát, vagy ha valami egyéb baja van. Ráadásul egy sor olyan finomhangolási lehetőséget lehetne az appon keresztül a felhasználó kezébe adni, amit a sima kezelőfelületre érthető okokból nem tesz ki a gyártó. De a Neato Botvac Connected ezen extrák egyikét sem kínálja – tegyük hozzá, egyelőre.

Végre ki lehet kapcsolni a hangot és a figyelmeztetéseket illetve a LED visszajelzést. Ennél már csak az lenne jobb, ha a hang erősségét is lehetne szabályozni. Tudjuk, hogy telhetetlenek vagyunk, de igazán nem tűnik bonyolult dolognak. Porszívó robotként a Botvac Connected nagyon hasonlít a korábbi Botvacokra. Nem tűnik jobbnak vagy rosszabbnak a takarítási minőség terén, és mivel a felépítése azonos, a szoftvere pedig valószínűleg nagyon hasonló, ugyanazokkal a bútorokkal akad összetűzésbe, mint az elődei.

Nem látványos, mégis fontos újdonság, hogy a korábbi Ni-MH akku helyett a Botvac Connectedbe lítium-ion akkumulátor került, ami nagyjából 10 perccel növeli meg az akkuk eddigi, nagyjából 90 perces üzemidejét. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a lítium-ion akkumulátor sokkal kevésbé érzékeny az össze-vissza töltésekre, így ezek az akkumulátorok várhatóan tartósabbak lesznek, mint a korábbiak.

A turbó mód megfelel a korábbi verziók egyetlen normál módjának, amihez képest az Eco mód egy csöndesebb, kisebb energiafelhasználású, ennek megfelelően kevésbé erős szívóhatást kifejtő üzemmód.


A henger átalakított végére kívülről egyáltalán nem tekeredett fel hajszál.

A nálunk eltöltött néhány nap alapján nehéz megítélni, hogy a tengely védelmében tett óvintézkedések mennyire voltak hatásosak, mindenesetre a tengelyvégre ennyi idő alatt nem került hajszál.


Ilyen volt (1. kép), ilyen lett (2-3. kép) anélkül, hogy kézzel kellett volna leszedni a koszt a szűrőről.

A hepa szűrőre applikált, a portartály takarítását megkönnyítő háló viszont kimondottan jól teszi a dolgát. Rátapad persze a kosz, de mivel az kevésbé tud bejutni a szűrő redői közé, így a könnyebb tőle megszabadulni, mint a korábbi modelleknél. Hogy ezt a frissítést miért nem lépik meg a korábbi modellek szűrőinél is, az érthetetlen.

Hogy jó robot-e a Neato Botvac Connected D95, az nem kérdés. Érdemes-e ezt választani a sima Botvac D modellek valamelyike helyett? Igen, de nem elsősorban a Connected jellemző miatt. A Neato egyszerűen nem használja ki a technológia által biztosított lehetőségeket. A csatlakoztatott mobil eszköz most nem több, mint egy méregdrága, de buta távirányító. A jó hír az, hogy ezt egy app frissítéssel orvosolhatják, és a szoftverfrissítés nem is áll távol a Neato üzletpolitikájától. Az eredeti Neato XV szériához is évekig érkeztek a frissítések, sokat javítva az alap robot tudásán.

Ha nem az IoT képesség, akkor miért éri meg ezt a robotot választani? Az új, várhatóan tartósabb lítium-ion akkumulátor, vagy még inkább a hálóval felszerelt továbbfejlesztett szűrő miatt. Ez utóbbi ugyanis messze a legfontosabb frissítése a Neato Botvac Connected D95 modellnek.

A Neato Botvac Connected D95-öt a Robotgurutól kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, köszönjük! Ára 239 ezer forint.

Címkék