- 2016. március 22., 12:00
A Samsung kijavította az S6 hiányosságait, és új extrákat is pakolt az S7-be. Az eredmény magáért beszél.

Külső

A Samsung csúcstelefonjaival egészen a tavaly bemutatott Galaxy S6 megjelenéséig nagy probléma volt, hogy a kiváló hardver mellé nem társult méltó dizájn – sokan legfőképpen ennek tulajdonították azt is, hogy a Galaxy S5 nem tudott felnőni azokhoz a várakozásokhoz, amelyeket a koreai vállalat támasztott vele szemben. A tavaly bemutatott Galaxy S6 és S6 edge párosa viszont annyira jól sikerült a külső alapján is, hogy a Samsung az S7-S7 edge-nél szinte teljesen megtartotta a dizájnt, a mérnökök csak apróságokhoz nyúltak hozzá.

Maradt a tavaly már jól bevált üveg elő- és hátlap valamint a fém keret. Viszont trükkös módon a Galaxy S7 nem a Galaxy S6, hanem a Galaxy S6 edge vonalait örökölte meg, csak éppen kifordítva; nem az előlap (és a kijelző), hanem a hátlap kapta meg az oldalt ívelt üveget. Kézbe fogva a telefont tökéletesen érződik, hogy a Samsung Galaxy S7 vastagabb lett, mint elődje, de véleményünk szerint ez nem a plusz 1,1 mm-nek köszönhető, hanem a hátul ívelt formáknak. Ezzel együtt is jobb kézbe venni az S7-et, mivel az üveg sokkal kevésbé csúszik, és ez pont elég ahhoz, hogy a telefon az elődjénél sokkal jobban a kezünkbe tapadjon. Visszatért a vízállóság: a mobil az IP68-as sztenderd követelményeit teljesíti, vagyis víz- és porálló, ráadásul ehhez a csatlakozóknál gumifedelet sem kell használni.

Az oldalsó fémkeret a fentieknek megfelelően vékonyabb lett, így most már szabályos ívet ír le (az S6 oldalai le voltak csapva), a SIM-et tartó tálcát pedig el kellett költöztetni oldalról fentre. Sajnos ez utóbbi manőver azzal járt együtt, hogy az infra portot a Samsung mérnökei kukázták, pedig ez egy nagyon hasznos kiegészítő (volt). Mindezért némileg kárpótol, hogy a tálca most már nemcsak a SIM-kártyát, hanem egy microSD memóriakártyát is tud fogadni, vagyis a Samsung hallgatott a felhasználókra, akik szerint az S6-nál probléma volt ennek a fajta bővíthetőségnek a hiánya. A fémkeretet több helyen egy vékony műanyag csík töri meg, ami ahhoz szükséges, hogy az antennák kilássanak.

A telefon gombjai szinte pontosan ugyanott vannak, mint az előd esetében: a bekapcsoló gomb jobbra, a hangerőszabályzók balra kerültek. Alulról megkülönböztethetetlen az S7 és az S6 egymástól; ide most is a hangkimenet, a microUSB csatlakozó, az elsődleges mikrofon és a hangszóró kerületk, míg a felső élen a SIM tálcája mellett a másodlagos mikrofon található.

A telefon alapterülete kisebb lett, de ez irányonként csak 1-1 mm-t jelent (szélességben igazából még annyit sem, csak 0,9-et). Az előlap a Samsungtól megszokott sémát követi, így a kijelző feletti részen a visszajelző LED, a szenzorok, a beszédhangszóró és a másodlagos kamera csücsülnek, lent pedig az érintős vissza és feladatkezelő gombok fogják közre a fizikailag is benyomható Home gombot. A hátsó fertályon a legnagyobb változás amellett, hogy az oldalak íveltek, az, hogy a kamera nem lóg ki annyira; ami viszont nem a kamera méretének csökkenésére vezethető vissza, hanem arra, hogy a Samsung Galaxy S7 lett vastagabb: a kütyü 142,4×69,6×7,9 mm-es. Tömege nem kispályás, 152 gramm, ami majd 10 százalékos pluszt jelent.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 131111
Geekbench (s): 2099
Geekbench (m): 6443
GFXBench 3 (M, on): 14 fps
GFXBench 3 (M, off): 27 fps
GFXBench 3 (T, on): 53 fps
GFXBench 3 (T, off): 82 fps
Browsermark 2.1: 2499
JetStream 1.1: 58.52
Kijelző
Maximális fényerő: 495/795 cd/²
Kontraszt: végtelen
Színhőmérséklet: 6500 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 93 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 22 GB

Hiába ígérte tavaly a Samsung, hogy többé nem lesznek ellátási gondok a chipsettel, nagyon úgy néz ki, hogy ezt csak rövid távon sikerült tartani; egészen pontosan csak az S6/S6 edge duó esetében, hiszen az S7 ismét kétféle kiszerelésben érhető el. Az egyik, nálunk is kapható verzió az Exynos 8890-et használja, míg a másik változatba a Qualcomm Snapdragon 820-as került. Most, hogy felkerültek a netre a hivatalos AnTuTu adatok, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a két változat szinte teljesen azonos teljesítmény nyújt, viszont a korábbi évek gyakorlatával ellentétben a marginális 4%-oselőny nem a Samsung chipjénél, hanem a Snapdragonnál van. A nálunk járt telefonban tehát az Exynos 8890 kergette a biteket; ez a chip 14 nm-es, és nyolc magot tartalmaz. Ebből négy Exynos M1 2,3 GHz-es órajelen üzemel, a másik négy pedig Cortex-A53-as és 1,6 GHz-en. A teljesítménynövekedés az előző generációhoz képest brutális, 50 százalék feletti. A grafikus gyorsító egy Mali-T880 MP12, a RAM mérete pedig 4 GB. Adatokat a 32 GB-os belső memórián tárolhatunk, amely ugyanolyan gyors, mint az S6-nál volt, viszont most már lehetőség van a tárhely bővítésére is. A szintetikus tesztekben az S7 az S7 edge-hez hasonlóan hasított, és a telefon nem is különösebben melegszik, ami nem kis részben a hőcsöves hűtési megoldásnak köszönhető.

Kijelző fronton csak jókat tudunk mondani: az 5,1 colos panelnél a Samsung szerencsére nem erőltette feleslegesen a 4K-s felbontást, így maradt az untig elég 2560×1440 pixeles részletesség, a technológia pedig továbbra is OLED – aminek most már nemcsak a színei és a betekintési szögei nagyon jók, hanem a maximális fényereje is, ami turbó módban a 800 cd/²-t közelíti. Alapesetben “csak” 500 cd/² körül megáll a mutató, de persze ez sem rossz, sőt. A színhelyesség szerencsére alapesetben is elég jó, 6600 K körüli - állítani amúgy sem lehet, csak a meglévő három (négy) színprofil közül lehet választani.

Kommunikációs adapterek tekintetében a maximumot hozza a telefon: az LTE 450/50 Mbps-os, a dual-band WiFi ac-s, a Bluetooth 4.2-es, és nem hiányzik az NFC és a GPS-vevő sem. A microUSB csatlakozó OTG-s és MHL-kompatibilis is, előbbi funkcióhoz pedig végre adaptert is kapunk a dobozban. A szenzorok listája is szép hosszú: a bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat-olvasón kívül közelségérzékelőt, fénymérőt, gyorsulásmérőt, giroszenzort, digitális iránytűt, barométert, pulzusmérőt és véroxigénszint-mértő is kapunk. Nagy bánatunkról, az infra port mellőzéséről már szóltunk.

Üzemidő

A microSD slot mellőzésén kívül a Galaxy S6-ot a gyenge akkumulátor miatt érte még sok kritika, megjegyezzük, jogosan. Az S7-be jó 20%-kal combosabb telep került, a 3000 mAh kapacitás pedig arra már bőven elég, hogy a készülék az egy napot akkor is gond nélkül végigvigye, hogy ha folyamatosan megy a Bluetooth vagy a mobilt navigációra is használjuk – az S6-ról ez nem igazán mondható el. A gyorstöltési lehetőség továbbra is adott természetesen, a 10%-ra lemerült akku teljes feltöltése kb. 85 percig tart. A vezeték nélküli töltő sajnos továbbra is csak opcionális kiegészítő.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00