- 2016. április 7., 13:00
Ez a külső adattároló platformfüggetlen titkosítást kínál a legféltettebb adataink számára.

A Kingston USB stickjei között számtalan érdekes példányt találunk: van közöttük dupla csatlakozóval szerelt, nagy kapacitású, nagyon gyors vagy éppen strapabíró modell is. És persze ott vannak azok a kütyük is, amelyek a rajtuk lévő adatok titkosításra képesek – ezeket általában a vállalati szegmensnek tartogatja a gyártó, de aki saját fotókat és más személyes dokumentumokat hurcolász magával nap mint nap, az szintén nagy hasznát veheti ennek a tudásnak. A Kinsgton DataTraveler 2000-es széria 32 GB-os példányát próbáltuk ki.

Külső

Tesztünk alanya egy USB stick, ezekről a kütyükről pedig köztudott, hogy nagyon nem lehet variálni a dizájnjukat. A DataTraveler 2000 viszont ennek ellenére egyáltalán nem átlagos külsővel rendelkezik; az, hogy fémből van, még nem is annyira különleges, hiszen a minőségi példányoknál bevett a fémvázas kialakítás, az viszont már nagyon is egyedi, hogy gombok vannak rajta. Ezek segítségével lehet a titkosítást használni és feloldani – hogy pontosan hogyan, arra pár sorral lejjebb fogunk kitérni. A vékony de hosszúkás stickhez egy tok is jár, amelybe magát az adattárolót teljesen bele lehet csúsztatni. Az utolsó pár milliméteren érezni, hogy kicsit szorul a tok, aminek az az oka, hogy egy szilikon tömítés ilyenkor kerül a helyére. Ez a víz- és porállóságot biztosítja (IP57-es szabvány szerint).

A Kingston adattárolójára még egy jókora fémpánt is került, amivel karabinerhez vagy máshoz tudjuk rögzíteni. A fogantyú természetesen a sticken van, így ha a tok esetleg leesne, az adatok akkor is megmaradnak. A DataTraveler 2000 mérete tok nélkül 78×18×8 mm, tokkal pedig 80×20×10,5 mm. A sticket a Kingston a legegyszerűbb átlátszó és puha műanyag csomagolásban szállítja, de ennél többre igazából nincs is szükség.

Használat közben

A Kingston DataTraveler 2000-es sorozatának legérdekesebb tulajdonsága természetesen az adattitkosítás lehetősége. A kódolás és dekódolás hardveres, azaz magán az eszközön történik, ami azért fontos, mert nem is találkozik a jelszóval az a gép, amelyen az adatokat kiolvassuk (vagy amellyel írjuk azokat). Vagyis a kódot lehetetlen bármilyen trükkel (mondjuk keyloggererl) megszerezni. Az adatok kódolása 256 bites AES-XTS titkosítással történik. A kód minden esetben egy számsor, de a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért a számok alatt a szokásos hármas kiosztásban a betűk is megtalálhatók.

A kód begépeléséhez a sticken található számokat és a kulcs gombot kell használni. A feloldáshoz és a lezáráshoz nem kell az USB porthoz csatlakoztatni a DataTraveler 2000-et; arról, hogy a kódot ilyenkor is be tudjuk írni, egy kis kapacitású akkumulátor gondoskodik. A kódot az alábbi formátumban kell beírni: kulcs-kód-kulcs. A gyári kód 1-1-2-2-3-3-4-4, amit a csomagolásban lévő leírás is tartalmaz. A részletes használati útmutató a sticken van, de le is tudjuk tölteni azt az internetről. A jelszót ajánlott azonnal megváltoztatni!

A PIN-kód beírását követően piros vagy zöld LED világít, attól függően, hogy helyes vagy helytelen volt a begépelt számsor. Arra kell figyelni, hogy tíz sikertelen próbálkozás után az elektronika törli a stick teljes tartalmát, hogy az információ biztosan ne jusson rossz kezekbe. Ilyenkor alaphelyzetbe áll a kütyü, amelyet a gyári kóddal tudunk feloldani. (A teljes biztonságot szem előtt tartva ilyenkor formázni is kell a meghajtót.) Fontos tudni, hogy az automatikus törlés esetén az adatok visszaállítására semmilyen mód nincsen, mivel a jelszó maga nem a titkosításhoz használt kulcs, csupán azt a területet védi, amelyen a kulcs helyezkedik el. A titkosításhoz használt kulcsot az elektronika állítja elő véletlenszerűen, és minden alkalommal, amikor a gyári állapot visszaáll, új kulcs generálódik.

A sticket a kulcs gomb egyszer megnyomásával zárhatjuk le ismét, de ez automatikusan is megtörténik minden esetben, amikor a használatot követően kihúzzuk a DataTraveler 2000-et az USB csatlakozóból. Illetve akkor is, ha feloldást követően 30 másodpercen belül nem csatlakoztatjuk semmihez. Ez utóbbi viselkedést valamint az írásvédett módot a gombok segítségével meg lehet változtatni, és természetesen új jelszót is tudunk választani bármikor.

Ami a stick olvasási sebességét illeti, ha USB 3.1/3.0 csatlakozóval használjuk, akkor olvasásnál akár 135 MB/s-os tempót is elérhetünk, míg az írási sebesség 40 MB/s körül alakul. A 16 GB-os változatnál az olvasás és írás is kb. 20 MB/s-mal lassabb, ha pedig USB 2.0 csatlakozót vetünk be, akkor 30 MB/s-os írási sebesség mellé 20 MB/s-os írást várhatunk. Látható, hogy amikor adatokat kell felírni, akkor eléggé lomha a stick, de feltételezhető, hogy akinek a titkosításra van szüksége, annak ez csak másodlagos szempont.

Összegzés

A Kingston DataTraveler 2000 32 GB-os verziója kiváló választás minden olyan esetben, amikor a gyors írási sebesség helyett fontosabb az, hogy a tárolt adatok biztonságban legyenek, és sose kerüljenek rossz kezekbe. A kütyüvel az egyetlen igazi gond az, hogy mivel alapvetően egy vállalati felhasználóknak szánt termékről van szó, az ára is ehhez mért: már a 32 GB-os változatért is rettenetesen sokat, 49 ezer forintot kell fizetni.

Címkék