- 2016. június 16., 13:00
Alapvetően nem a gyermekek szórakozására, hanem a biztonságra és a szülők megnyugtatására készült a KidFit Watch.

Az okosórák és a klasszikus órák mellett egyre több olyan termék van a piacon, amely tudás alapján valahol e két kategória közé helyezhető el. Mostani tesztünk alanya, a KitFit Watch is egy ilyen kütyü: vele alapvetően GPS alapú nyomkövetésre van lehetőség, illetve korlátozottan telefonálni. A funkcionalitásból adódik, hogy hiába kerül a gyermek csuklójára a kütyü, nemcsak a csemetének ad biztonságot, hanem a felnőttek megnyugtatását is szolgálja.

Külső

Az óra dizájnban természetesen a gyermekek ízléséhez illeszkedik; van belőle rózsaszín, kék, narancssárga és fekete verzió is, mi ebből a négyesből a lányos verziót kaptuk meg kipróbálásra. Összességében elég nagyra sikerült az óra, persze ezt részben azért is mondjuk, mert egy gyerek csuklóján azért csak nagyon kevés olyan dolog van, ami kicsinek lenne mondható. Szilikon borítása nemcsak az órának nyújt védelmet, hanem azt is biztosítja, hogy játék közben a gyermek se sérüljön meg. A szíjakat klasszikus, bújtatós csat segítségével lehet összekapcsolni, amit mindenképpen jó választásnak tartunk; ezt relatív könnyű felvenni még a kicsiknek is, mégis biztosan fog. A formatervet nem bonyolították túl, egy nézetes alapú számlapot és mindenhol lekerekített sarkokat kapunk.

Az óra előlapján egy apró, 0,64 colos pontmátrix LCD-kijelző mutatja az időt, körülötte pedig madarak dobják fel a hangulatot. Figyelmesek lehetünk még egy apró lyukra is, amely nem más mint egy mikrofon, hiszen az órát (korlátozottan) telefonálásra is lehet használni! A kijelzőt fekete-fehér képet mutat és mindössze 96×32 pixeles. Funkcióját persze így is tökéletesen ellátja, fontosabb szempont volt kiválasztásánál az, hogy minél kevesebbet fogyasszon. Az óra oldalán szépen sorakoznak a gombok és csatlakozók: egy microUSB bemenetet, egy SIM-kártya foglalatot, hangszórót és négy gombot helyeztek el rajta. A microUSB-t és a SIM foglalatot egy-egy ajtó mögé rejtették, amiből következtethetünk rá, hogy a szerkezet vízálló. És valóban, méghozzá az IP65-ös szabvány szerint, ami azt jelenti, hogy por ellen teljes védettséget kapunk, és az eső sem tesz kárt az órában, de úszni/fürdeni nem lehet vele.

Nemcsak az óra testének borítása készült szilikonból, hanem a szíjak is, amelyek elég hosszak ahhoz is, hogy egy 10-12 éves gyermek csuklóját körbeérjék – 12 éves életkor felett pedig valószínűleg már úgysem órát, hanem okostelefont fog magával vinni a gyerek, így ez bőven elegendő.

Hardver

Az órában egy közelebbről meg nem nevezett chip teljesít szolgálatot, de mivel okos funkciókról a szó klasszikus értelmében nem beszélhetünk, az óra teljesítménye nem releváns. Nincsenek alapból futó vagy telepíthető programok sem, a kütyünek pár dolgot kell csak tudnia. A chipnél sokkal fontosabb, hogy GSM adapter és GPS is található benne, előbbi beszélgetésre és adattovábbításra is használható, utóbbit pedig természetesen azért került az órába, hogy a pontos helyzetét mindig meg tudja határozni. A GSM adapter 850, 900, 1800 és 1900 MHz-es frekvencián képes kommunikálni; az adatkapcsolat sebessége ugyan nem túl gyors, de ez is bőven elég ahhoz, hogy az óra a feladatát ellássa.

Üzemidő

A beépített akkumulátor 600 mAh-s. Ez egy átlagos okosórával összevetve jóval nagyobb kapacitást jelent, viszont a folyamatos adatkapcsolathoz és helymeghatározáshoz szükség is van ekkora tartalékra. Az óra egyetlen feltöltéssel három napot megy, ami nem rossz teljesítmény, de nem is kiemelkedően jó. A kijelző nem működik folyamatosan, az időt csak akkor mutatja, ha röviden megnyomjuk a bekapcsoló gombot.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 3., 08:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások