- 2016. szeptember 15., 13:00
Relatíve nagy képátló és Full HD felbontás korrekt áron; ez az Alcatel Pop 4S.

Az Alcatel márkanév hallatán sokunknak régi szép emlékek és élmények jutnak az eszünkbe, ami nem csoda, hiszen 15-20 évvel ezelőtt rengeteg honfitársunknak Alcatel gyártmányú volt az első mobiltelefonja. A francia alapítású vállalat egyrészt ezt a nosztalgikus vonalat lovagolja meg mostanság, másrészt pedig igen korrekt áron kínál abszolút vállalható minőségű és tudású okostelefonokat, amelynek kombinációja könnyen sikerre vezethet. Az immár a kínai TCL-hez tartozó márka legutóbb a februári MWC szakkiállításon jelentett be újdonságokat, melyek mostanra végre hazánkba is megérkeztek. A féltucatnyi újdonság közül mi most a középutas Pop 4S-t vesszük górcső alá.

Külső

Asztalon heverő jelen tesztalanyunkról első blikkre nehéz megmondani, hogy milyen kategóriában is áll rajtvonalhoz: egyáltalán nem rí le róla, hogy egy relatíve olcsó készülék, sokan akár egy felsőkategóriás készüléknek is hihetik. Az első kézbevételt követően némileg átrendeződik a helyzet, hiszen a hátlapról kiderül, hogy nem minőségi fémből vagy üvegből készül, hanem csak egyszerű műanyagból. Ettől függetlenül az oldalirányban szálcsiszolt felületű, matt kivitelű és ívelt formájú hátlapra nem sok panaszunk lehet, hiszen kellemes tapintásérzetet biztosít és csak minimálisan hajlamos a piszkolódásra. Az oldalélein krómosan csillogó díszcsíkkal ékesített telefon 7,9 milliméter vastag, a mérlegen pedig kereken 150 grammot nyom, ezek teljesen átlagos értékek.

A bal oldali él teljesen csupasz, mondhatni maximálisan kihasználatlan, az ellentétes oldalon pedig a bekapcsoló gombot és a szokásos hangerőállító gombpárt találjuk. Felül keresendő a 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat és az egyik mikrofon, melynek társa alul figyel egy fedetlen microUSB-port társaságában. A könnyen eltávolítható hátlap védelmét élvezi a két SIM-slot, melyek közül érdekes módon az egyik micro-, a másik pedig nano kivitelű, ezenkívül ugyanitt található a microSD bővítő slot is. Vízállóságot nem kapunk, ha ilyesmire vágyunk, akkor a gyártó kínálatából érdemes inkább a strapabíró Go Play-t választanunk.

Az előlapnak mintegy 71 százalékát uralja a kijelző. Felül egy 5 megapixeles frontkamerát helyeztek el a tervezők, melynek révén maximum 5 megapixeles felbontású szelfik készíthetők. A 84,4 fokos látószögű fényleső nemcsak HDR funkciót és arcszépítést kapott, hanem egy teljes értékű LED-segédfényt is, vagyis a rossz fényviszonyok melletti önarckép készítésnek sincs akadálya. A kijelző alatti szekciót a középső nyomógomb dominálja, mely krómkeretes készség közepében egy közepes sebességű ujjlenyomat szenzor található. Maximum öt ujj adatainak tárolására van lehetőség, és ujjlenyomataink révén nemcsak feloldható a telefon, hanem a különböző ujjaink segítségével különböző alkalmazások is villámgyorsan elindíthatók. A nyomógomb két oldalán egy-egy háttérvilágításos érintőgomb van.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 44024
Geekbench (s): 785
Geekbench (m): 3053
GFXBench 3 (M, on): n/a
GFXBench 3 (M, off): n/a
GFXBench 3 (T, on): n/a
GFXBench 3 (T, off): n/a
Browsermark 3: n/a
JetStream 1.1: 24.881
Kijelző
Maximális fényerő: 520 cd/²
Kontraszt: 1300:1
Színhőmérséklet: 7200 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 100 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 10,5 GB

A 28 nanométeres gyártástechnológia így 2016 második felében járva már nem igazán mondható fejlettnek, ettől függetlenül a MediaTek Helio P10 chipkészletet egy ilyen középkategóriás telefonban nem sok kritika érheti. A négy darab 1,8 GHz-es, valamint négy darab 1 GHz-es órajelű Cortex-A53 processzormagot, illetve egy 700 MHz-es mali-T860 MP2 grafikusgyorsítót felvonultató SoC-től rekordteljesítményt senki se várjon, a hétköznapi használat során azonban korrekt tempót kapunk. Melegedésre nem igazán hajlamos a telefon, viszont furcsaság, hogy a szokásos sebességmérő szoftverek közül több nem volt hajlandó lefutni a készüléken. A 2 GB LPDDR3 RAM 933 MHz-es frekvencián ketyeg, a 16 GB-nyi belső memóriából pedig alaphelyzetben mintegy 10,5 GB áll szabadon a rendelkezésünkre. Az LTE maximum 300/50 Mbit/s-os tempóra képes, a Wi-Fi b/g/n szabványú, és a „gyors letöltés” funkció a 20 MB-nál nagyobb méretű állományok letöltése esetén képes kombinálni egymással a mobilnet és a Wi-Fi sávszélességét. Ezenkívül Bluetooth 4.2 támogatást, valamint NFC-t is kapunk a pénzünkért.

Az IPS LCD technológiájú kijelző 5,5 colos képátlóval rendelkezik, és mivel 1920×1080 pixel sorakozik a felületén, a pixelsűrűség kellemesen magas, egész konkrétan a 401 PPI-s szintet üt meg. A fényerőt automatika állítja, illetve természetesen manuálisan is variálható – a kijelző képe még erős napsütés mellett is egész jól látható, azonban a betekintési szögek lehetnének kicsit nagyobbak. A dupla koppintással egyszerűen felébreszthető kijelző MiraVision felületen keresztül szabható személyre, így például manuálisan állítható többek közt a kontraszt, a telítettség, az élesség, a színhőmérséklet és a dinamikus kontraszt.

Üzemidő

Ahogyan azt már említettük, a Pop 4S hátlapját bármikor egyszerűen el lehet távolítani, ez azonban sajnos nem jár együtt azzal, hogy az akkumulátor is cserélhető lenne. A fixen beszerelt telep 2960 mAh kapacitással rendelkezik, ami a nem túl nagy fogyasztású hardverelemekkel kombinálva átlagosan 1,5 napos használati időt eredményez. Vezeték nélküli tölthetőség nincs, a vezetékes töltőn viszont nem spórolt a gyártó, ugyanis az egység 5 Volt mellett 2 Ampert, 9 Volt mellett pedig 1,67 Ampert tud, vagyis maximális teljesítménye eléri a 15 Wattot.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások