- 2017. március 10., 11:00
Egy Huawei P10 segítségével néztük meg, hogy milyen egyedi alkalmazásokat tesz fel készülékeire a kínai gyártó.

Az Android operációs rendszert használó telefonok esetében a szoftveres alap közös, de hogy az egyes gyártók telefonjai végül milyen felhasználói élményt nyújtanak, az több dolgon is múlik. Az telefonok egyik fontos tulajdonsága a felhasználói interfész, de legalább ennyire számít az is, hogy egy-egy készülékre milyen alkalmazásokat telepít előre gyártója. Most a Huawei P10 segítségével a kínai gyártó extra programjait mutatjuk be.

A cikket 2017. március 10-én készítettük, a leírtak az ezen a napon érvényes állapotokat tükrözik. Általánosságban elmondható, hogy a Huawei szinte minden telefonjára ugyanazokat az extra szoftvereket pakolja fel, de a kínálat készülékenként (és akár szoftververziónként is) eltérhet. A leírásban a „kötelező” Google szoftverek nem szerepelnek.

Biztonsági mentés
Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy a név alapján kitaláljuk, hogy a Biztonsági mentés mire jó: a telefonon lévő adatokat menthetjük le vele, mégpedig a belső tárhelyre, microSD-kártyára vagy ha csatlakoztattunk egy pendrive-ot a telefonhoz, akkor arra is. Alternatívaként számítógépre is történhet a mentés, amihez természetesen aktív kapcsolatra van szükség a telefon és a PC között. Az alkalmazás segítéségével biztonsági mentést az alábbiakról készíthetünk: névjegyzék, üzenetek, hívásnaplók, fotók, hangfelvételek, videók, dokumentumok, alkalmazások és további adatok. A Biztonsági mentés alkalmazás nemcsak akkor lehet hasznos, ha az adatokról biztonsági mentést szeretnénk készíteni, hanem akkor is, ha Huawei telefonok között költözködünk, hiszen gyors és egyszerű módját kínálja az információk átmozgatásának.

Booking.com, Tripadvisor
Két olyan alkalmazás, amelyet a Play Store-ból bárki letölthet, ezért hozzáadott értéket nem képviselnek; a Booking egy szállásfoglaló alkalmazás, a Tripadvisor pedig egy olyan program, amivel egy komplett utazást levezényelhetünk, a foglalástól kezdve a látnivalók és a legjobb éttermek megkereséséig bezárólag mindent.

Egészség
A Huawei fitnesz alkalmazása, alapszintű tudással rendelkezik. Tartalmaz egy lépésszámlálót, és a beírt (önbevalláson alapuló) adatok alapján számolja az elégetett kalóriákat. A szoftver segítségével nyomon lehet követni a testtömeg alakulását, és célt is meghatározhatunk (napi lépések száma, testtömeg). Az edzéseket típus alapján lehet követni, célként pedig megadhatunk távolságot, időt valamint elégetett kalóriát is.

Email
A Huawei levelező programja Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo valamint POP3/IMAP fiókokhoz tud csatlakozni. Alapszintű levelező, amely a célra tökéletesen alkalmas, de nem jobb, mint a Gmail. Ikonja mutatja természetesen, ha van olvasatlan levelünk.

Fájlok
Fájlkezelő, amelynek a Play Store-ból letölthető alternatívákhoz képest van egy igen nagy előnye: a szenzitív fájlok számára széfet is kínál, amelyet az ujjlenyomatunkkal is tudunk zárolni.

Galéria
A kínai gyártó saját képnézegetőjének egyik nagy előnye, hogy rettenetesen gyors, még a gyengébb hardverrel szerelt telefonokon is pillanatok alatt betölti a fotókat. A képeket időrendben (ömlesztve), albumokba rendezve (mappa) vagy elkészítésünk helyszíne alapján csoportosíthatjuk. A Galéria a fotókból tud diavetítést rendezni, képes a fotók megosztására (Facebook, Bluetooth, stb.) és nyomtatására valamint tartalmaz egy elég jól felszerelt és egyszerűen használható képszerkesztőt is.

HiCare
A HiCare tulajdonképpen egy online terméktámogatás szoftver, amely tartalmazza a mobil/tablet kézikönyvét, az ügyfélszolgálat elérhetőségeit, és utat mutat a gyártó közösségi oldalon létrehozott fórumaihoz is. Illetve nagyon fontos, hogy a HiCare segítségével lehet aktiválni a garancia kiterjesztést is, ami Magyarországon plusz 1 évet, vagyis összesen 3 év jótállást jelent a készülékekre.

HiGame
Egy alkalmazásbolt, amely kimondottan a játékokhoz készült. Rengeteg ingyenesen letölthető játékot találunk benne, amelyeket akár kategóriánként csoportosítva találunk meg.

Hangrögzítő
Alaptudású diktafon, amely a felvételek csoportosításához címkék használatát is lehetővé teszi.

Iránytű
Digitális iránytű, amelynek szintén van egy előnye az alkalmazásboltból letölthető alternatívákhoz képest: a fényképezőgép alkalmazáson belül is tudjuk használni.

Időjárás
A Huawei időjárás alkalmazása az AccuWeatherre épül. A program figyelembe veszi aktuális helyzetünket, így mindig pontos hőmérsékleti adatokat és előrejelzést kaphatunk. A szoftver a következő négy napra ad előrejelzést, azon belül is a következő 24 órára vonatkozóan órás bontásban láthatjuk, hogy hány fok lesz és várható-e csapadék. Extraként páratartalom, szél és napkelte/napnyugta adatokat is kapunk.

Jegyzettömb
A jegyzetelő alkalmazás rövid irományok mellett kipipálható listák készítésére is alkalmas. A jegyzetekben ötféle betűméretet használhatunk, fotókat is csatolhatunk hozzájuk, a rendszerezésben pedig címkék segítenek. A program általánosságban véve azt tudja, mint a Google Keep, de hiányzik belőle a felhő alapú mentés lehetősége.

Kamera
Ha a telefon fényképezőjét szeretnénk használni, akkor a Kamera lesz ebben segítségünkre. Fotózni és videót készíteni is ezzel a szoftverrel lehet. Egy nagyon jól felszerelt szoftverről van szó, azonban azt, hogy egy konkrét modellnél mire is tudjuk használni, az nagyban függ attól, hogy az adott készülék mely kategóriába esik. A csúcstelefonoknál meglévő RAW mód, a HDR és a gyors sorozatfelvétel például az olcsóbb telefonokból hiányzik, és a gyengébb mobilok jellemzően kevesebb felvételi üzemmódot is támogatnak.

Tükör
Ez a program – nagy meglepetésre – az előlapi kamera segítségével varázsol tükröt a telefonból. Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez életmentő lehet.

Témák
Ha meg szeretnénk változtatni a telefon szoftverének gúnyáját, akkor a Hauwei mobilok esetében ezt a Témák alkalmazással tehetjük meg. A program segítségével több előre elkészített séma közül választhatunk, de gyorsan saját változatokat is készíthetünk: a lezáró képernyő stílusát és hátterét, a főképernyő hátterét is az ikonokat állíthatjuk be egyénileg.

Telefonkezelő
Az új mobilok mindig gyorsak, de hogy azok is maradjanak, arról a Telefonkezelő gondoskodik. A program segítségével egy sor, a teljesítményt és a biztonságot valamint a kényelmes befolyásoló paramétert állíthatunk be, de van egy automatikus optimalizálás funkció is, ha nem akarunk ezekkel külön vacakolni.

• Tisztítás: memória, cache és alkalmazáscsomagok optimalizálása
• Mobiladat: az adatforgalommal kapcsolatos információk megtekintése, limitek beállítása, alkalmazások internetelérésének korlátozása
• Tiltólista: bejövő SMS-ek és hívások tiltása telefonszám alapján
• Akku: akkumulátor információk megtekintése és energiagazdálkodási opciók beállítása
• Víruskeresés: a telefon memóriájának és belső memóriájának ellenőrzése
• Jogosultságok: alkalmazások jogosultságainak megtekintése és beállítása
• Lebegőablak kezelés: ablakos üzemmódot támogató alkalmazások engedélyezése
• Alkalmazás zárolása: alkalmazás indítása jelszóhoz vagy ujjlenyomathoz kötése
• Zárképernyő tisztítása: megadhatjuk, hogy a telefon lezárásakor a rendszer mely programokat zárja be automatikusan

Todoist
A jegyzetelő szoftver párja, amely kimondottan a különféle teendőn rendszerezésére szakosodott, és amely a felhőbe (is) menti az adatokat, hogy azok mindig kéznél legyenek. A programot nem a Huawei készítette, így természetesen megtaláljuk a Play Store-ban, viszont annyi extrát kapunk, hogy egy évig előfizetés nélkül használhatjuk a prémium változatot.

Videók
A Galéria párja, a telefonon lévő videók megtekintéséhez használható szoftver. Sajnos nem támogat túl sok formátumot, főleg a többcsatornás hanggal gyűlik meg a baja.

Zene
A telefonon lévő zenék meghallgatásához használhatjuk. Modelltől függően DTS-támogatást vagy EQ-t is tartalmaz, a zenéket pedig album, előadó vagy mappák szerint tudja megmutatni. A Zene támogatja lejátszási listákat és a dalszövegek lejátszás közbeni megjelenítését, de van benne időzítő is, amivel a zenelejátszást automatikusan leállíthatjuk.

Zseblámpa
Ha sötétben a fényképező LED-jével szeretnénk világítani, akkor ezzel a programmal tudjuk a fényforrást bekapcsolni.

Diák, Dokumentumok, Táblázatok
Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy Google programokról nem írunk, a Diák, Dokumentumok és Táblázatok kivételt képeznek, mert a Google nem követeli meg, hogy ezeket a szoftverek a gyártók feltelepítsék a készülékekre. A Huawei döntése volt, hogy a prezentációk, dokumentumok és táblázatok kezeléséhez a keresőóriás alkalmazásait választja.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások