- 2017. május 31., 00:00
A Synology operációs rendszere nagyban segíti, hogy a vállalat hálózati adattárolói az egyik legjobbak legyenek.

A NAS-ok az évek során rengeteget fejlődtek. A gyártók egyre másra építették be a különféle extra szolgáltatásokat, így gyorsan elérkezett az a pont, amikor a normál webes felület már nem bizonyult elég hatékonynak ahhoz, hogy a rendelkezésre álló opciókat menedzseljük segítségével. A Synology az első között váltott át grafikus interfészre, amely ugyan böngészőből fut, de éppen úgy működik, mint egy számítógépes operációs rendszer. A Synology vezérlő szoftvere Disk Station Manager (vagy röviden DSM) névre hallgat, és jelenleg a 6.1-es verziónál jár. Megnéztük, hogy mit tud.

A legtöbb gyártó úgy szállítja le a NAS-okat, hogy azokat a dobozból kivéve rögtön használni tudjuk. A Synology nem; a gyártó termékein alapesetben semmilyen operációs rendszer nincsen, a vezérlő szoftvert az első használat előtt kell telepíteni. Ez pár perccel megnöveli ugyan a beüzemelés időtartamát, de a módszer mégis hasznos, hiszen segítségével biztosítható, hogy mindig a legfrissebb szoftverrel vegyük használatba a hálózati adattárolót. A Disk Station Manager telepítéséhez a gyártó holnapjáról letölthető Synology Assistant segédprogramot használhatjuk, vagy ha nincs kedvünk ennek telepítéséhez, akkor létezik ennek egy webes megfelelője is, amit a find.synology.com webcímen keresztül érhetünk el. Bármelyik verzió mellett is döntünk, a NAS megkeresése után kérhetjük, hogy a segédprogram a Synology szervereiről automatikusan megkeresse és letöltse a legfrissebb vezérlő szoftvert, majd pedig fel is telepítse azt. Átlagos sebességű internetkapcsolatot feltételezve az egész művelet nem tart tovább 15 percnél.

A NAS kezelőfelületére mindig a hálózati adattároló IP-címével tudunk belépni – a Synology Assistant ebben az esetben is segítségünkre lesz természetesen, így akkor sem kell mindig ellenőrizni az IP-címet, ha a NAS-nak nem fix ez az azonosítója. Az IP-cím megadása után a felhasználói nevet és a jelszót kell megadni, és máris a főképernyőn találjuk magunkat. Ez gyakorlatilag a Windows Asztal felépítését követi; ikonokat pakolhatunk ki rá, és van egy tálca is, indítómenüvel valamint értesítésekkel. Illetve látszik még egy ablak is, amely a legfontosabb rendszeradatokat mutatja folyamatosan.

A DSM természetesen nemcsak külseje miatt nevezhető operációs rendszernek, hanem azért is, mert a benne lévő funkciók alkalmazásként, saját ablakban futtathatók. A Beállítások, a fájlkezelő (File Station) vagy éppen a képnézegető egymás mellett is szépen futnak – szemben a klasszikus webes kezelőfelületekkel, ahol minden egyetlen képernyőn, egyetlen szálon fut. Ez hatalmas előny, amely nemcsak meggyorsítja, hanem kényelmesebbé is teszi a NAS használatát. A rendszerbeállításokat a Vezérlőpultban találjuk, amely az elérhető opciókat négy csoportba rendezve tálalja: Fájlmegosztás, Csatlakozási lehetőség, Rendszer és Alkalmazások.

A klasszikus NAS funkciók a Fájlmegosztás részbe kerültek, itt találunk mindent, ami ahhoz szükséges, hogy a NAS-t hálózati adattárolóként tudjuk használni. Itt tudunk megosztott mappákat készíteni, felhasználókat létrehozni és menedzselni, csoport-házirendet beállítani, az FTP-szervert engedélyezni, stb. A Csatlakozási lehetőség rész, a Rendszerbeállítások rész adja magát, míg az Alkalmazások szekció alatt a már letöltött appokat menedzselhetjük.

A DSM felépítése eléggé logikus, viszont néhány fontos rendszerfunkció nem a Vezérlőpult alá került, hanem külön alkalmazást kapott. Közülük a legfontosabb a Tároláskezelő, amivel a merevlemezeket tudjuk konfigurálni – vagyis azt beállítani, hogy milyen RAID módot (vagy módokat) szeretnék használni. Az alap szetthez tartozik még az EZ-Internet (ez az app biztosítja, hogy a NAS kezelőfelületét interneten keresztül bárhonnan elérhessük), a Hyper Backup (adatmentés külső adathordozóra, másik NAS-ra vagy online tárhelyre), a Médiaszerver (multimédiás tartalmak megosztása UPnP/DLNA/Apple eszközök felé) és a Cloud Station Server (adatok elérése interneten keresztül) is. És még néhány hasznos utility is, úgy mint Napló, Képmegosztó és Videomegosztó.

A Synology termékpalettája viszont elég széles, a legegyszerűbb, a kezdő otthoni felhasználóknak szánt termékek mellett szép számmal találunk vállalati felhasználóknak szánt típusokat is. Ezeket induláskor – szoftveresen – semmi sem különbözteti meg egymástól, viszont a Csomagkezelőben rengeteg extra alkalmazás van, amivel a NAS-t mindenféle okos dologra megtaníthatjuk. Összesen száz körüli az elérhető programok száma. A Synology alkalmazásboltjában a programokat témakörök szerint listázhatjuk (Biztonsági mentés, Multimédia, Üzlet, Biztonság, Segédprogramok, Hatékonyság, Fejlesztői eszközök), illetve kereshetünk is. Tény, hogy kicsit időigényes minden alkalmazást átbogarászni, de megéri: mivel csak azokat a funkciókat telepítjük fel a NAS-ra, amelyeket valóban használunk, biztosak lehetünk benne, hogy a teljesítményt nem fogják vissza a háttérben teljesen feleslegesen futó alkalmazások.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. április 9., 21:00
Hozzászólások