- 2017. június 26., 08:00
A Synology NAS-okhoz készült egy sor olyan okostelefonos app, ami az adatokhoz való hozzáférést könnyíti meg.

Korábbi tesztjeinkből már kiderülhetett, hogy a Synology NAS-ok az egyik legjobban felszerelt NAS-ok, a tajvani gyártó hálózati adattárolóinak tudása ráadásul nem fix, a kütyük képességeit az egyéni igényeinknek megfelelően alkalmazásboltból bővíthetjük. A NAS-ok legfontosabb feladata az, hogy biztonságosan tárolják az adatainkat, és hogy az információkat minden, a hálózatra csatlakozó eszköz számára könnyen elérhetővé tegyék. Egy számítógép vagy egy médialejátszó esetében nem nagy dolog megadni a kapcsolódáshoz szükséges információkat, egy okostelefon viszont már más kérdés: ha nem is lehetetlen, de kicsit bonyolultabb megoldani, ha a hálózati adattárolón lévő képeket, zenéket, videókat vagy más adatokat mobilról is látni szeretnénk. Márpedig napjainkban ez egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen a telefon az élet számos területén átveszi a számítógépek szerepét. A jó hír az, hogy ha Synology NAS-unk van, akkor a telefon és a hálózati adattároló összekötése leegyszerűsödik, hiszen a vállalat számos alkalmazást fejlesztett Androidra és iOS-re egyaránt. Igazából egy egész csokor appról van szó, a Synology ugyanis úgy fejlesztette le a szoftvereket, hogy mindegyik alkalmazás csak egyféle feladatot lásson el – azt viszont a lehető legjobban. A DS file például egy fájlkezelő, a DS photo segítségével a fényképeket hozhatjuk el a telefon képernyőjére, a DS video a klipeket, filmeket mutatja be, a DS cam a csatlakoztatott IP-kamerákhoz ad hozzáférést és így tovább. Az jó kérdés, hogy a Synology miért készített szinte minden feladathoz külön alkalmazást; valószínűleg két dolog miatt is. Az egyik az, hogy nem kell felesleges, számunkra szükségtelen menüt kerülgetnünk, a másik dolog pedig az, hogy így minden app kompakt méretű (jellemzően 15-20 MB méretű, de azért vannak kivételek) és gyors lehet.

DS video, DS photo, DS audio

Nem túl meglepő módon a képek, zenék és videók kiemelt helyet töltenek be az adattengerben, ezért a Synology is kiemelten foglalkozik a háromféle adattípussal. Ezekkel az alkalmazásokkal egyrészt arra van lehetőség, hogy a multimédiás tartalmakat a telefon kijelzőjén nézzük/hallgassuk meg, másrészt viszont néhány hasznos extra szolgáltatást is kapunk.

Az egyik rögtön az, hogy nemcsak az otthoni hálózatról érhetjük el a NAS tartalmát, hanem bárhol, ahol van internet. Másrészt kapunk egy csomó megosztási lehetőséget is: DS video app segítségével a NAS-on tárolt adatokat pár érintéssel megoszthatjuk Apple, Android, Chromecast kütyükkel, Samsung tévékkel illetve bármilyen más olyan készülékkel, ami DLNA-képes. Ilyenkor a telefon közvetítő szerepet tölt be, és távirányítóként szolgál, a lejátszás/diavetítés elindítására és megállítására használhatjuk. A tartalommegosztás nemcsak videókkal, hanem képekkel és zenékkel is működik, zenéknél pedig további lehetőséget jelent, hogy az Apple-féle AirPlay valamint a Bluetooth hangszórók is támogatottak.

Mindhárom fájltípusnál van lehetőségünk arra is, hogy előre felkészüljünk: ha tudjuk, hogy utazni fogunk, akkor előre letölthetünk pár filmet és egy csomó zenét telefonra, ha pedig vendégségbe megyünk, akkor a nyaralási fotókat készíthetjük be, hogy mindenkinek tudjuk őket mutogatni.

DS file

A DS file akkor lesz a barátunk, ha a NAS teljes tartalmát szeretnénk elérni; vagyis ha minden fájlt szeretnénk látni függetlenül annak típusától. A DS file-t természetesen felkészítették a legfontosabb fájlok kitüntetett kezelésére, így a képeket és videókat közvetlenül is megnézhetjük vele, a zenéket pedig meghallgathatjuk. A DS file segítségével természetesen van lehetőség arra, hogy a NAS-on tárolt adatokat letöltsük a telefonra, ha pedig fogyóban a hely a mobilon, akkor pillanatok alatt felszabadíthatunk pár (száz) megabájtnyi helyet azzal, hogy a fotókat átmozgatjuk a NAS-ra.

DS finder

A DS finder neve kicsit csalóka: vele nem a NAS-on lévő adatok között lehet keresni, hanem magát a NAS-t tudjuk vele megtalálni a hálózaton, és persze ellenőrizhetjük az állapotát valamint a legfontosabb információkat – akár távolról is.

DS cloud

Ezzel az alkalmazással a legfontosabb fájlokat mindig frissen tarthatjuk. Nemcsak telefonra, hanem számítógépre is létezik kliens, amelyekkel megoldhatjuk az eszközök közötti adatszinkronizálás. Tulajdonképpen ugyanazokat a funkciókat kapjuk, mint mondjuk a OneDrive esetén, viszont nagy előny, hogy az adatokat nem más tárolja, és a kapacitás sem korlátos.

DS get

A DS get egy letöltésvezérlő, ami arra jó, hogy torrentfájlokat töltsünk fel a NAS-ra távolról; ha például hazafelé menet jut eszünkbe, hogy felkerült kedvenc sorozatunk legújabb része a Rarbg-re, akkor a metrón is elindíthatjuk a letöltést, hogy mire hazaérünk, már a NAS-on várjon a legújabb epizód.

DS cam

Ha a NAS-t biztonsági rendszerként is használjuk, és rábízzuk néhány kamera kezelését is, akkor a DS cam teremti meg annak lehetőségét, hogy az aktív kamerákhoz távolról is csatlakozzunk.

Synology MailPlus

Egy NAS ideális esetben folyamatosan működik, ha pedig az otthoni vagy a vállalati hálózaton lóg, szinte biztos, hogy az internethez is hozzáfér. Így néhány olyan extra szolgáltatás is kaphatunk, ami a hálózati adattárolással közvetlen kapcsolatban azért nincs. A NAS-ot többsége működik például webszerverként, FTP-szerverként és mailszerverként is. A Synology MailPlus ez utóbbi rendszerhez ad hozzáférést. A saját levelező üzemeltetése elsősorban akkor lehet érdekes, ha szeretnénk egy alapszintű, könnyen beüzemelhető és egyszerűen használható megoldást, viszont nem szeretnénk semmilyen szolgáltatóra bízni a kényes információkat. A Synology MailPlus az egyszerű mailszerver szolgáltatás mellett chat- és naptár szolgáltatást is nyújt – ezekhez mind-mind egyszerűen csatlakozhatunk a telefonos alkalmazás segítségével is.

DS note

Tulajdonképpen a MailPlus párjaként is felfogható a DS note, amely egy, az interneten elérhető, de más gyártóktól, szolgáltatóktól független jegyzetelő platformot nyújt. A sima jegyzetek mellett ToDo listákat is készíthetünk, és csatolhatunk a feljegyzésekhez fotókat vagy hangjegyzetet is. Természetesen az Android és iOS alatt futó alkalmazások offline is használhatók, ha pedig olyan kütyünk van, amihez jár stylus is, akkor írhatunk kézzel, és rajzolhatunk is. A szinkronizáció mellé megosztási lehetőséget is kapunk.

Hozzászólások