- 2017. június 30., 16:00
Az Acer belépő szintű ultrabook sorozatából, a Swift 3-as szériából láttuk vendégül a legerősebb kiépítésű verziót.

Külső

Az Acer nagyon mutatós és egyedi notebookokat tud gyártani – ha akar. Úgy látszik, hogy nem mindig akar, mert a Swift 3 családba tartozó SF314-51 mutatós ugyan, de nem egyedi. Közhely, de az ultrabook kategóriában a gyártók elég gyakran másolják az Apple-t, az Acer most viszont nem csak az Apple-t, hanem egyik hazai riválisát, az ASUS-t is nagyon csúnyán másolta: igen, az ASUS UX305-re gondolunk. A vonalvezetés mellett a középen hosszan elnyúló zsanér és a kijelző alsó része is kísértetiesen az ASUS gépére emlékeztet, még az is megvan, hogy a hátrahajtott kijelző mélyebbre nyúl, mint a gumitappancsok, ezért kihajtott kijelzővel a laptop hátsó része nem a gumikon nyugszik.

A megépítés minőségére ezzel együtt panaszunk nem lehet, a fém készülékház még ebben az arany/pezsgő árnyalatban is nagyon mutatós, a gépen érezni, hogy egy minőségi darabbal állunk szemben, és a fényezés a szennyeződésekre (pl. ujjlenyomat) sem túl érzékeny. Az egyetlen „probléma” az, hogy a Swift 3 sem megy át az „Apple teszten”, vagyis ahhoz, hogy a gépet kinyissuk, mindenképpen két kézre lesz szükség. Cserébe a zsanérok biztosan tartanak, és néha az is jól jöhet, hogy a monitor akár 180 fokban is nyitható. A 14 colos kijelzővel szerelt gép kb. 1,5 centiméterrel szélesebb, mint egy 13,3 colos notebook, a tesztkonfiguráció pedig 1,56 kg-ot nyom a mérlegen; a tömeg miatt a gép kissé hátrányból indul a riválisokkal szemben, hiszen 13,3 colos méretben bőven vannak 1,2 kg-ot meg nem haladó tömegű alternatívák is.

A csatlakozókínálat nagyon rendben van, az Acer pontosan olyan konfigurációt ad, ami a mai igényeket remekül ki tudja szolgálni. Az evidens, hogy egy ultrabooknál minden a két oldalra került; jobbra a Kensigton-zár, egy USB 2.0 port, a kombinált fülhallgató/mikrofon csatlakozó és a kártyaolvasó (SD) kaptak helyet, balra pedig a töltő csatlakozója, egy HDMI, egy USB 3.0 és egy USB-C követik egymást.

Az USB-C csatlakozót lehet töltésre is használni, valamint monitort is köthetünk rá, viszont az iménti felsorolásból látszik az is, hogy az Acer szerencsére dedikált portokat is beépített. Összességében ez egy olyan konfiguráció, ami a régebbi és a most megjelenő hardverekkel való bővítést egyaránt lehetővé teszi.

Hardver

Mint minden notebookot, az Acer Swift 3-at is többféle kiépítésben lehet megvásárolni. Az alapmodellben Intel Core i3-6006U processzor, 4 GB RAM és 128 GB-os SSD van, ez 175 ezer forintba kerül. Viszont a RAM utólag nem bővíthető, ezért érdemes inkább a drágább modellek között szétnézni. Nálunk a csúcskonfig járt, ebben Core i7-7500U processzor, 8 GB RAM és 512 GB-os SSD található, 300 ezer forintért. E két példán keresztül nagyon jól látszik, hogy az Acer Swift 3 az ultrabookok mezőnyében egy igen erős ajánlatnak számít, az egyik legolcsóbb alternatíva a piacon jelenleg, annak ellenére, hogy a tajvani gyártó a megszokott 13,3 colos kijelzőnél valamivel nagyobb, 14 colos LCD-t épített be. Tulajdonképpen a képlet a megszokott, az Acer a biztonsági játékra ment rá, teljesen biztos, hogy mindenki fog találni magának megfelelő kiépítést.

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-7500U (2,7 GHz, 2 mag, 4 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 620
Memória 8 GB DDR4
HDD 512 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC), ujjlenyomat-olvasó
Akkumulátor 45 Wh
Méret 341×236,6×17,95 mm
Tömeg 1,5 kg

Kijelző

Az LCD IPS-technológiával készült, de nem tökéletes. Felbontása Full HD, ami még 14 colos méretben is bőven elegendő, legnagyobb fényereje viszont csak papíron 300 nits, a gyakorlatban mi ennél szűk 10%-kal kevesebbet mértünk. Az viszont legalább plusz, hogy a 275 nites fényerőt a panel akkor is tudja, ha nem hálózati áramról használjuk, hanem akkuról. A 275 nites fényerő mellé 802:1-es kontraszt társul, ami egy IPS-paneltől teljesen elfogadható értéknek számít.

A színhelyesség is teljesen rendben van, a kijelző 2,7-es átlagos deltaE-t és 6400K-s színhőmérsékletet hoz, ugyanakkor az sRGB tartománynak csak bő 60 százalékát fedi le, fent és lent pedig némi bevilágítás is észlelhető (már ha sötét a kép, világosban ez nyilván nem látszik). Az LCD szerencsére matt (amiből sejthető az is, hogy az érintéseket nem tudja érzékelni), de ezt a verziót mi mindenképpen jobban szeretjük, mivel nem tükröződik benne semmi.

Üzemidő

Az akkumulátor egy négycellás, 45 Wh-s típus, amely közepesen jól bírja a terhelést. A gépet normál terhelés mellett kb. 5 órán keresztül lehet használni, ami nem rossz ugyan, de legfeljebb csak a kategória átlagához elég, a töltőt nem ajánlott otthon hagyni akkor, ha tudjuk, hogy nap közben sokat fogjuk használni a masinát. Teljes terhelés mellett 90 perc is elég ahhoz, hogy a gép kikapcsoljon, ha viszont filmet nézünk, akkor a grafikus gyorsító segítségének hála akár 7 órán keresztül is használhatjuk a Swift 3-at – 50%-os fényerő mellett. Azt is felróhatjuk az Acernek, hogy a töltés nem túl gyors; ahhoz, hogy a gépet 10-ről 100%-ra töltsük, kb. 160 percre van szükség.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék