- 2017. július 13., 12:00
Ha a NAS-on tároljuk a képeket, videókat és zenéket, érdemes megnézni azt is, hogyan fogyaszthatjuk őket.

A DSM fejlesztésekor a Synology nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az operációs rendszer a multimédiás tartalmakkal is nagyon jól bánjék.

Fotók

Korábbi cikkeinkből már kiderült, hogy a fotók és a telefonnal készített videók rendszerezéséhez a Photo Stationt használhatjuk. Az alkalmazás a NAS-on futó programok többségével ellentétben nem ugyanabban a böngésző ablakban nyílik meg, mint amiben az OS fut, hiszen egy teljesen egyedi interfész készült hozzá. Ez persze nem jelenti azt, hogy a NAS funkciók előnyeit ne használhatnánk ki; a távoli elérés éppen úgy működik a Photo Station 6-tal is, és a felhasználói jogosultságok is adottak.

A Photo Station 6 felépítését nem bonyolították túl: a bal oldalon egy vékony hasábban látjuk a menüt, a nagyobbik rész pedig az előnézeti képeknek jut. A menüben találjuk a beállításokat és az albumok listáját; ha sok albumunk van, akkor bizony elég sokat lehet görgetni, de az átláthatósággal nincs gond, hiszen az albumok abc sorrendben követik egymást. A Photo Station 6 egyszerű felépítése ellenére elég sok beállítási lehetőséget rejt, választhatunk például sötét és világos téma közül, az előnézeti képeket pedig rengeteg kritérium alapján jeleníthetjük meg. Az alapot természetesen a rendezett rács jelenti, amelynél viszont sokkal látványosabb a fotófal, az idővonal nézet és a térkép nézet is. Az idővonal és térkép nézet viszont csak akkor működik, ha a releváns adatok rendelkezésre állnak.

A fényképeket természetesen teljes képernyős nézetben is megnyithatjuk, és kérhetünk diavetítést is. Minden fotót letölthetünk a számítógépre vagy okostelefonra (DS photo appot használhatjuk), és még arra is van lehetőség, hogy megosszuk a képeket a közösségi oldalakon – a Synology nemcsak a Facebookot támogatja, a megosztáshoz használhatjuk a Twittert, a Plurkot, a Google+-t, a Weibót, a Qzone-t, a YouTobe-ot és a FlickR-t is. Sőt, van egy alapszintű blog motor is a képekhez, amit tényleg egyetlen kattintással bekapcsolhatunk.

Ötletes a Smart album funkció is. Ahogyan a szolgáltatás neve utal rá, itt arról van szó, hogy a rendszer automatikusan válogat össze nekünk képeket. Hogy mi alapján, azt természetesen kiválaszthatjuk: kerülhetnek virtuális albumba például azok a képek, amelyeket valamilyen címkével is elláttunk, de pillanatok alatt leválogathatjuk az egy bizonyos időszakban vagy egy bizonyos helyen készült fotókat is. A metaadatok alapján is szűrhetünk, akár a fényképező típusa vagy a fotózás során használt paraméterek segítségével is szűrhetünk.

A Photo Stationnek nem feladata, hogy a képeket ráncba is szedje, de azért az alapszintű képszerkesztési feladatokat is el tudjuk vele intézni, így ha kicsit világosítani kell például, vagy levágni valamennyit a képekből, akkor arra „helyben” van lehetőség. Összességében a Photo Station remek lehetőséget teremt arra, hogy a fényképeinket rendezett körülmények között tároljuk – persze ez egy kis befektetett munkát is jelent, de az eredmény miatt egyértelműen megéri.

Videók

A legnehezebb feladatok egyértelműen a videók látványos tálalása jelenti, főleg ha nemcsak saját felvételeket szeretnénk a NAS-on tárolni, hanem mozifilmeket, sorozatokat is. A videók rendszerezésére a Video Station szolgál, amely a Photo Stationhöz hasonlóan külön ablakban nyílik meg. A Synology NAS-okon alapértelmezés szerint megtalálható a „video” mappa (is), ezen belül pedig három további mappát is létrehoz az DSM, hogy a filmeket, sorozatokat és saját videókat külön helyen tudjuk tárolni. Ez egyébként logikus csoportosítás, de elsősorban azért hasznos, mert így a DSM tudja, hogy a fájlokhoz kell-e, és ha igen, akkor hol kiegészítő információkat keresnie a neten. (De nem kötelező a gyári mappákat használni, ha már van egy bevált rendszerünk, akkor a katalógusba a meglévő mappákat is beilleszthetjük.) Az indexelés akár hosszabb ideig is eltarthat, hogy meddig, az attól függ, hogy mennyi filmen és sorozatrészen kell magát átrágnia a szoftvernek. A filmekhez a DSM plakátot, szereplőket, értékelést és egy rövid összefoglalót is levadászik a netről.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszer pontos, de ehhez az is kell, hogy a fájlokat pontosan a film címe alapján nevezzük el. Nem kötelező, de a feldolgozásoknál nagy segítséget jelent az is, ha a megjelenés évét is tartalmazza. Sorozatoknál a cím mellett az évad és az epizódszám fontosak még. Természetesen akkor sincs gond, ha egy filmnél valami félresiklik, ilyenkor vagy kézzel átírhatjuk az fontos adatokat, vagy kérhetünk új, irányított keresést is.

A filmeket megnézhetjük böngészőből (akár távoli hozzáféréssel is, ha elég hozzá a sávszélesség), de streamelhetjük a videókat telefonra (DS video appot tessék letölteni) vagy bármilyen, a hálózatra csatlakozó UPnP/DLNA kliensre is. A beépített (webes) kliensnél van lehetőség feliratok megjelenítésére (sőt, arra is, hogy keressünk feliratot, ha még nem lenne) és alternatív hangsáv használatára is, sőt még a minőségből is visszavehetünk egy keveset, ha úgy találjuk, hogy nem elég gyors a netkapcsolat a folyamatos videózáshoz.

Zenék

De mi a helyzet a zenékkel? Talán nem okozunk meglepetést azzal, ha azt mondjuk hogy minden flottul megy. A fájlokban lévő metaadatok alapján a zenék rendszerezése már régóta kiválóan megoldott, és nemcsak a Synology termékeknél, hanem általánosságban is: a telefonok vagy éppen az MP3 lejátszók is a különféle címkék alapján készítik el az adatbázist. Nyilván előfeltétel, hogy az adatok kitöltése pontos legyen, de ha ez megvan, akkor az Audio Station teszi a dolgát, ahogy kell. Egyébként ha bármilyen adat hiányzik, akkor a NAS rá tud keresni a neten az információkra. A tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak nemzetközi előadókkal működik jól ez a szolgáltatás, hanem a magyar albumok illetve számok többségét is felismeri a rendszer.

A program mappa, album, előadó, zeneszerző és műfaj szerint egyaránt tud rendszerezni, és természetesen a lejátszási listákat is támogatja. Utóbbiakat nemcsak meghallgatni tudjuk, hanem szerkeszteni is, és persze új listát vagy listákat is készíthetünk, ha ahhoz van kedvünk. Van lehetőség még arra is, hogy a zeneszámokat értékeljük (csillagos rendszerben). Arról pedig, hogy az albumborítók is megjelenjenek, mi magunk gondoskodhatunk: ha létezik, akkor a rendszer a mappákban lévő folder.jpg állományt fogja borítóként használni.

A webes felület egyben zenelejátszóként is szolgál, így kedvenc zenéinket nemcsak az otthoni hálózatról, hanem interneten keresztül is meghallgathatjuk. A dalokat egyetlen gombnyomással streamelhetjük a hálózatra csatlakozó UPnP/DLNA/AirPlay kliensekhez is, okostelefonon és táblagépen pedig a DS audio alkalmazás lesz a segítségünkre.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. január 8., 08:00
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások