- 2017. július 24., 12:00
A Synology NAS-ok a DLNA és UPnP szabványok segítségével szinte bármilyen eszközre tudnak streamelni.

A NAS-ok feladata nemcsak az adattárolás, hanem azok megosztása is, lehetőleg olyan formában, ami minden kapcsolódó eszköz számára értelmezhető. A multimédiás fájloknál, azon belül is a videóknál, kicsit bonyolultabb a helyzet, mert sok olyan készülék is alkalmas filmlejátszásra, amely túl sok beállítási lehetőséget nem kínál fel vagy éppen kevés formátumot támogat. Egy LCD-tévé például hagyományos módon nagyon nehezen tud kapcsolódni a hálózat más tagjaihoz – ahhoz például, hogy NAS-hoz csatlakozzunk, szükség lehet felhasználói névre és jelszóra is, de ezek megadására egyáltalán nem biztos, hogy van lehetőség. Szerencsére van azért megoldás, az UPnP illetve DLNA szabványokat pontosan azért találták ki, hogy a különféle eszközök a multimédiás tartalmakat egyszerűen meg tudják osztani egymással. Alapvető funkcióját tekintve az UPnP és a DLNA között nincs nagy eltérés, mégis örülhetünk neki, hogy a kütyük ma már a DLNA-t is támogatják, mivel ez sokkal intelligensebb: ha például a kliens nem kezel valamilyen formátumot, akkor lehetőség van rá, hogy a szerver a videót és/vagy a hangsávot átküldés előtt újrakódolja. Kevés kivételtől eltekintve a NAS-oknak nem feladata ugyanakkor a videolejátszás, a hálózati adattárolóknak csupán annyi a dolga, hogy kiszolgálják adattal a többi eszközt.

NAS beállítása

A Synology DSM alapfelszereltségének nem része a Media Server alkalmazás, de a Csomagkezelő központból pillanatok alatt feltelepíthetjük – sőt, erre már akkor van lehetőség, amikor a NAS beüzemelését végezzük.

A Media Server nemcsak a videókat, hanem a zenéket és képeket is tudja más készülékek felé továbbítani, így több olyan beállítást is tartalmaz, ami a videók esetében nem vagy nem feltétlenül fontos. Ezeken is érdemes persze átszaladni, hogy a későbbiekben már ne kelljen velük bajlódni.

A videók szempontjából fontos beállítani a nyelvet, azt hogy milyen címet szeretnénk megmutatni (fájlnév vagy letöltött cím) és azt, hogy engedélyezzük-e a kép és hang újratömörítését, ha az szükséges.

Ez utóbbi opciók kifejezetten jól jöhetnek egy LCD-tévénél például. Alul az Eszközlistában mindig látszik, hogy milyen kliensek kapcsolódtak – és azt is megnézhetjük, hogy a kapcsolódó kliensek milyen szabványt használnak a NAS-sal való kommunikáció során.

Fontos tudni, hogy a NAS DLNA-szerverként csak azokat a multimédiás tartalmakat szolgálja ki, amelyek szerepelnek az adatbázisban, ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy azok a helyek, ahol a filmeket tároljuk, szerepelnek-e az indexelésre kijelölt mappák között. A felismert videókat a Video Station alkalmazás segítségével is ellenőrizhetjük, ha összekötjük a Video Station és Media Server applikációkat, akkor mindent, ami előbbiben látszik, utóbbi is ismerni fog. Videók esetén különösebb rendezési lehetőségeink nincsenek, cím és mappa lapaján tudunk böngészni a fájlok között. A cikk elkészítéséhez használt DS416 egyszerre akár hat klienshez is tud Full HD felbontású tartalmat streamelni, ha pedig 4K-s felbontású anyagaink vannak, akkor azokat három helyre tudjuk eljuttatni párhuzamosan.

Kliens beállítása

A kliensnél mindig típusfüggő, hogy mit kell beállítani, azonban a legtöbb készüléknél a médialejátszó elindítása után a hálózati helyek között kell megkeresni az UPnP/DLNA kiszolgálót. A Kodiban például a Video hozzáadása > Tallózás útvonalon tudjuk megkeresni a Synology NAS-t.

Válasszuk ki azt a mappát, amiben elhelyeztük a videókat, majd nyomjunk OK-t. Alapesetben csak a fájlokat látjuk, az alábbi kép szerint.

De természetesen ha a kliensprogram képes arra, hogy begyűjtse a metaadatokat az internetről, a sima ikonos nézet helyett pofásabb felületet is használhatunk a filmválaszték tálalásához – ez viszont már egy másik történet.

Címkék