- 2017. augusztus 7., 12:00
A Honor legújabb csúcsmodellje, a Honor 9 járt nálunk. Nem csak nyomokban emlékeztet a Huawei zászlóshajójára.

Amikor a Huawei három és fél éve bevezette a Honor márkanevet, akkor nagyon jó ötletnek tűnt egy teljesen új, nevében is más termékvonal életre keltése, hogy a vállalat azokat a felhasználókat is meg tudja szólítani, akik minőségi telefont szeretnének vásárolni, de a csúcsmobilok árát soknak érzik. A szekér gyorsan beindult, talán túl gyorsan is – így a Honor pillanatok alatt a Huawei fejére nőtt. A két márka persze megfér ugyan egymás mellett, de kár lenne tagadni, hogy közben versenytársakká is váltak. A küzdelmet az teszi érdekessé, hogy a Honor csúcstelefonjai semmivel sem gyengébbek, mint a Huawei készülékek, viszont sokkal olcsóbbak.

Felépítés

A Huawei tervezőcsapatára az utóbbi időben az volt a jellemző, hogy a telefonok dizájnjának elkészítésekor nem merítenek ötletet más gyártók telefonjaiból. Jelentjük, hogy ennek a szép hagyománynak a Honor 9-cel vége szakadt, a készülék ugyanis kísértetiesen emlékeztet a Samsung Galaxy S7-re. Nyilván vannak különbségek, a sarkok például kevésbé íveltek, mint a koreai vetélytárs tavalyi készülékénél, azonban az előlap – főleg a kijelző alá költöztetett, az ujjlenyomat-olvasót is tartalmazó gombbal –, az oldalsó keret és a két oldalt ívelt, üvegből készült hátlap egy az egyben koppintásnak tűnik.

Ez nem feltétlenül kell, hogy zavarjon bárkit is, főleg ha a végeredmény egy olyan telefon, ami nemcsak szép, hanem rendesen össze is van rakva. És itt most ez a helyzet: a unibody kialakítás és a minőségi anyagok (üveg-fém kombó, amivel nagyon nem lehet mellényúlni) megteszik hatásukat, a Honor 9-ről már messziről látszik, hogy a termékpaletta legfelső részéhez tartozik.

A Honor előző csúcsmodellje, a Honor 8 még szoftveres gombokat használt, a Honor 9-re viszont fizikai gombok kerültek (és a P10-zel ellentétben nem is lehet szoftveres kezelésre visszaváltani). A kijelző alatt középen helyezkedik el az ujjlenyomat-olvasóval egybeépített Home gomb, amelynek két oldalán is van egy-egy érintős kezelő – ezeknek a funkciója viszont nem fix, a menüből tudjuk kiválasztani, hogy melyikhez szeretnénk a Task Manager és vissza funkciókat hozzárendelni. Érdekesség, hogy ha úgy kényelmesebb, akkor van lehetőség arra is, hogy az összes funkciót a Home gombbal kezeljük, ebben az esetben a Home a gomb hosszú érintésével, a vissza funkció a rövid érintésével, a feladatkezelő elindítása pedig oldalra simítással történik.

A Honor 9 dizájnja ezt leszámítva különösebb meglepetést nem tartogat, oldalt például a szokásos kiegészítőket találjuk; az USB-C csatlakozó ma már alapnak számít, a két nano-SIM vagy 1 nano-SIM + microSD-kártya kombinációjának fogadására alkalmas tálca a Huawei telefonjainál szintén. Azt azért meg kell még említeni, hogy a jack port sem maradt le, felül pedig egy infra portot is elhelyeztek, hogy a mobilt távirányítóként is tudjuk használni.

Hogy minden mégse legyen kerek, arról az az apróság gondoskodik, hogy a 147,3×70,9×7,5 mm-es és 155 grammos telefon nem víz- és porálló. Talán majd legközelebb. A méretekből egyébként az is lejön, hogy a mobil nem éppen pici, ugyan kényelmes fogni egy kézzel, de átlagos ujjhosszúsággal csak az LCD 70 százalékát tudjuk átfogni.

A hátlap formájáról és anyagáról már esett szó, arról viszont még nem, hogy a kínai gyártó ennél a telefonnál is dupla objektíves fényképezőt használ (egyik objektív sem lóg ki), amely mellé kettős fényű segédfény és lézerrel megtámogatott PDAF fókuszrendszer került. A kamera nem teljesen azonos a P10-ben lévő egységgel, és a Leica logót sem kapta meg, de erre majd a következő oldalon fogunk részletesebben kitérni.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 139 230
Geekbench (s): 1855
Geekbench (m): 6054
GFXBench 3 (M, on): 37 fps
GFXBench 3 (M, off): 33 fps
GFXBench 3 (T, on): 59 fps
GFXBench 3 (T, off): 62 fps
Browsermark 2.1: 2513
JetStream 1.1: 27.344
Kijelző
Maximális fényerő: 519 cd/²
Kontraszt: 1744:1
Színhőmérséklet: 8100 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 105 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 47 GB

Aki olvasta korábbi, Huawei P10 tesztünket, annak most ismerős sorok következnek, lévén hogy a két telefon belül szinte teljesen ugyanolyan. A Huawei csúcsprocesszora, a HiSilicon Kirin 960 dolgozik a Honor 9-ben is (4×2,4 GHz Cortex-A73 és 4×1,8 GHz Cortex-A53 mag), a kijelzőt pedig egy Mali-G71 MP8 hajtja meg. A 4 GB RAM-mal szerelt verzióban 64 GB-os a belső tárhely van, 6 GB RAM mellé viszont 128 GB-nyi belső tárhely jár. Hozzánk a 64 GB-os modell került, amelyen alapesetben 47 GB-nyi hellyel gazdálkodhatunk. Ahogyan pár sorral fentebb már említettük, a microSD-kártya helyett második SIM-et is használhatunk, ami Európában a roaming eltörlése miatt már nem feltétlenül hasznos, de a világ más tájain még mindig nagyon jó szolgálatot tehet. Kommunikációs fronton szintén erős a telefon (600 Mbps-os LTE, ac-s WiFi, Bluetooth 4.2 A2DP-vel és LE-vel, GPS, NFC, infra és OTG-s USB-C csatlakozó); de ahogy a felsorolásból is látszik, azért nem minden adapter a legfrissebb. Gyakorlati szempontból ennek viszont nem túl sok jelentősége van. A kijelzőről érdemes még beszélni egy kicsit: az 5,15 colos IPS-panel Full HD felbontású, és nagyon rendben van. Nagy fényerőt, kiváló betekintési szögeket és szép színeket ad, igaz a fehéregyensúly alapból nem tökéletes. Ezt viszont gyorsan korrigálhatjuk, ha átpöccintjük a színhőmérsékletet melegre, akkor az optimális(nak mondott) 6500K-hoz egészen közeli eredményt kapunk.

Akkumulátor, üzemidő

A Honor 9-be 3200 mAh-s áramforrás került, ami biztonságos választásnak mondható: ahhoz bőven elég nagy a telep, hogy a telefon az átlagosnál erőteljesebb igénybevétel esetén is simán kibírja a nap végéig, ahhoz viszont kevés tartalékkal rendelkezik, hogy – akár csak átlagos használattal is – kihúzza két napig. Szó se róla, ha csak telefonálunk, és azt is keveset, akkor simán elmegy a mobil egy hétig vagy még tovább is, csak akkor felesleges ennyi pénzért megvenni. Az üzemidőt a háttérben futó alkalmazások korlátozásával tudjuk növelni, de ebben az esetben meg egyes funkciók nem működnek, így ezt mi csak végszükség esetén szoktuk ajánlani.

A Huawei gyorstöltőt ad a Honor 9 mellé, ami viszont nem különösebben gyors: 10-ről 40%-ra 30 perc alatt lehet vele feltölteni a készüléket, a teljes töltés viszont 1 óra 45 perc, ennél jóval gyorsabb megoldásokat is láttunk már.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások