- 2017. szeptember 11., 10:00
A Synology nemcsak a NAS-ok, hanem a routerek vezérléséhez is kényelmesen kezelhető rendszert használ.

A Synology neve hallatán valószínűleg mindenki a NAS-okra asszociál, pedig a tajvani gyártónak van routere is, méghozzá kettő is. A 802.11ac szabványt az egyik elsőként támogató RT1900ac-nek nem olyan régen érkezett meg az utódja, RT2600ac néven. Elsősorban a vezeték nélküli sebesség nőtt, ahogyan arra a modellszámozásból következtetni is lehet. A kütyü azonban nemcsak gyorsasága miatt érdekes, hanem azért is, mert ha csatlakoztatunk hozzá egy külső HDD-t, akkor rögtön egy profi NAS-sal is gazdagodhatunk, a kezeléshez pedig egy pofás interfészt használhatunk. Mostani cikkünkben a webes kezelőfelületet mutatjuk be.

A hálózati eszközök általában nem túl izgalmas termékek, egy routert jellemzően elég egyszer beállítani ahhoz, hogy aztán minden menjen a maga útján. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a gyártók nem gondolják túl a kezelőfelületet, a legtöbbször egy végtelenül funkcionális, nagyon lassan működő „valamit” kapunk, ahol hosszabb-rövidebb keresgélés után megtalálhatók és beállíthatók az opciók. A Synology viszont fogta a NAS-oknál használt Disk Station Managert, és azt alakította át úgy, hogy a routeren is megállja a helyét. A szoftvert elsősorban természetesen a router funkciókra hegyezték ki, így más nevet kapott – nem túl meglepő módon Synology Router Managerre, vagy röviden SRM-re keresztelték.

A Synology hálózati adattárolóival ellentétben a router már eleve szoftverrel érkezik, nem kell a telepítéssel tölteni az időt. Azt viszont érdemes mindenképpen ellenőrizni, hogy nincs-e frissebb változat. Ezt megtehetjük „kézzel” is, de ha regisztrálunk egy felhasználói fiókot a Synologynál, akkor a program automatikusan szól, ha készült belőle újabb változat. A NAS kezelőfelületét természetesen böngészőn keresztül érhetjük el. Nem muszáj az IP-címet tudni; ha a számítógép közvetlenül az RT2600ac-re csatlakozik, akkor elég beírni a router.synology.com-ot a címsorba. Ha összetettebb a hálózat felépítése, akkor a find.synology.com webcím segítségével éppen úgy megkereshetjük a routert, mint a vállalat hálózati adattárolóit.

Az első belépésnél meg kell adnunk az admin jelszót – a Synology nem használ előre beállított értéket, viszont a továbblépéshez mindenképpen meg kell adnunk valamit. Ez azért jó, mert így nem fordulhat elő, hogy a frissen megvett routeren keresztül a gyári adatokat használva valaki bejut a hálózatunkra. A varázsló segítségével a WiFi-t is konfigurálhatjuk, és beállítható még az is, hogy a Synology routere egyedüli útválasztóként, vagy másik routerre kötve lesz része a hálózatnak (ez utóbbi többek között a DHCP-szerverrel kapcsolatos gyári beállítások kiválasztását befolyásolja).

Az RT2600ac kezelőfelülete nemcsak azoknak lesz ismerős, akik látták az RT1900ac szoftverét, hanem azoknak is, akik használtak már bármilyen Synology NAS-t; a DSM és az SRM szinte teljesen ugyanúgy néznek ki. Egy routernél furcsa az ablakos operációs rendszer, de gyorsan rá lehet kapni az ízére; egy útválasztó esetében is megvan a maga előnye annak, ha a beállítások között könnyebben tudunk oda-vissza ugrálni. A legfontosabb opciókhoz közvetlen ikont kapunk, így a Hálózati központ és a Vezérlőpult egyetlen kattintással elérhetők. Érdekesség, hogy van Csomagkezelő központ is, ami a NAS-oknál már ismert piacteret takarja. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy a használat jellegéből adódóan a routerhez sokkal kevesebb bővítmény, mindössze néhány modul van a kütyühöz.

A Tálcát fent találjuk; bal oldalán az alkalmazásválasztó gomb pihen, jobbra pedig az aktuális feltöltési és letöltési sebességeket mutató panelt, a rendszerüzeneteket, a gyorsbeállításokat valamint a keresőt találjuk. A sebességet és a teljesítményt részletesebben is elemezhetjük, ha a panelre kattintunk.

A klasszikus hálózati funkciókat a Hálózati központ segítségével érhetjük el. Nemcsak a router működési paramétereit követhetjük nyomon, hanem konfigurálhatjuk a WiFi-t (van vendég mód is!), WPS, MAC-szűrés, fix IP-k és port átirányítás is. A router rendelkezik egy WAN porttal is, de a LAN1 csatlakozó szintén használható „internet” üzemmódban. Ez elsősorban akkor hasznos, ha az internetkapcsolat kritikus tényező, ezért redundanciával „dolgozunk”. A hálózati forgalom többféle módon is szabályozható, elsőbbséget adhatunk egy eszköznek IP-cím alapján, az adat típusa alapján vagy akár annak függvényében is, hogy fizikailag melyik csatlakozót használjuk. A router további érdekes és hasznos funkciója a beépített szülői felügyelet, amely segítségével a nemkívánatos oldalakat rendszerszinten blokkolhatjuk.

A Synology Router Management előnye nemcsak az ablakos felépítésben és az ebből adódó könnyű kezelhetőségben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az erős rendszerprocesszornak köszönhetően az interfész gördülékenyen használható. További extra, hogy a paramétereket nemcsak otthonról változtathatjuk meg, hanem a világ bármely pontjáról; ebben pedig az iOS és Android alá letölthető DS router alkalmazás lesz a segítségünkre.

Az opciók tárháza külső adattároló csatlakoztatásakor jelentősen bővül, hiszen rengeteg NAS funkció válik elérhetővé – és habár azt azért túlzás állítani, hogy egy Synology NAS tudását egy az egyben megkapjuk, az átlagos otthoni felhasználóknak akkor sem lesz hiányérzete, ha a routert hálózati adattárolóként is használni fogják.

Hozzászólások