- 2009. szeptember 18., 08:00
A Windows 7-ben végre valóban egyszerű a tartalommegosztás az otthoni hálózatra kötött számítógépek között.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate
A cikk a Windows 7 végleges változata (Windows 7 RTM) alapján készült.

A Windows korábbi verzióiban a fájl- és nyomtatómegosztás beállítása sok felhasználónak gondot okoz(ott) - bár a folyamat igazából nem (volt) bonyolult, valóban sok lépést kell(ett) végigjárni ahhoz, hogy minden kedvünk szerint működjék. Ráadásul ha valamit kifelejt(ett)ünk, a biztonság sínylette meg - extrém esetben, szintén rosszul beállított WiFi-vel kombinálva például bármelyik szomszéd is megnézhette a nyaraláson készült képeinket.

A Windows 7-ben a HomeGroup, vagyis az Otthoni csoport szolgáltatást használva végre minden sokkal egyszerűbbé válik, lássuk, hogyan.

HomeGroup alapok

A HomeGroup egy egyszerűen kezelhető, IPv6 alapú P2P hálózat, amely eredetileg a Vistában debütált volna, ám végül a Microsoft úgy döntött mégsem vezeti be az akkor még Castle néven futó projektet. A Windows 7-be viszont már szerencsére bekerült a HomeGroup, amely két szolgáltatás képében van jelen. Az egyik a HomeGroup Listener (Otthoni csoport figyelője), a másik pedig a HomeGroup Provider(Otthoni csoport szolgáltatója) - nevük beszédes, előbbi a távoli gépekkel tartja a kapcsolatot, utóbbi pedig a saját gépen kezeli a megosztott tartalmakat. Ezeket értelemszerűen nem szabad letiltanunk, ha használni akarjuk a HomeGroupot, aminek működéséhez továbbá az is kell, hogy a hálózat jellegének Home network (Otthoni hálózat) beállítást adjuk meg. A szolgáltatás csak Windows 7-es gépek között működik, és arra is szükség van, hogy a hálózatba kötött gépek közül az egyiken legalább a Home Premium változat legyen; a Home Basic és a Starter verziókkal csak arra van mód, hogy csatlakozzunk egy meglévő HomeGrouphoz.

A HomeGroup integrálása nem jelenti azt, hogy a Vistával illetve a Windows XP-vel megszokott módon ne lehetne a Windows 7-es gépekhez csatlakozni, aki megszokta, vagy jobb paraméterezhetősége miatt ragaszkodna a régi módszerhez, az természetesen továbbra is használhatja azt.

Csatlakozás és létrehozás

A Windows 7 már a telepítéskor megvizsgálja a hálózati környezetet és ha nem talál HomeGroupot akkor felajánlja, hogy létrehoz egyet. (Ennek persze az is előfeltétele, hogy a Windows 7 már telepítésnél felismerje a hálózati vezérlőt.)

Windows 7 HomeGroup

A HomeGroup menedzsment a Network and Sharing Centeren keresztül is elérhető

Ha ez nem történik meg, akkor a szükséges drájverek telepítése után tudjuk majd a HomeGroupot létrehozni, a Network and Sharing Centeren (Hálózati és megosztási központ) keresztül. Ha a Windows 7 talál aktív HomeGroupot, akkor létrehozás helyett a csatlakozás lehetőségét ajánlja fel, amihez szükségünk lesz a jelszóra is. Ha nem írtuk volna fel a HomeGroup készítésekor, akkor a HomeGroupon belül kattintsunk a View or print the HomeGroup password opcióra (Otthoni csoport -> Otthoni csoport jelszavának megtekintése vagy nyomtatása). Fontos tudni, hogy egy hálózaton csak egy HomeGroup lehet aktív.

Windows 7 HomeGroup

Megosztandó tartalmak kiválasztása

Windows 7 HomeGroup

A jelszóra később szükségünk lesz, írjuk fel!

Akár a létrehozást, akár a csatlakozást választjuk, azt mindenképpen meg kell adnunk, hogy a saját gépünkön melyek azok a tartalmak, amelyeket meg szeretnénk osztani. A következők választhatók alapból: Pictures (Képek), Videos (Videók), Music (Zenék), Documents (Dokumentumok) és Printers (Nyomtatók). Látható, hogy a HomeGroup létrehozása és a csatlakozás is tulajdonképpen egygombos művelet.
Egyik sem tart tovább néhány másodpercnél, és az alapokkal ezzel meg is volnánk, működik a megosztás.

Windows 7 HomeGroup

Csatlakozás HomeGrouphoz

Windows 7 HomeGroup

A megosztás konfigurálása a háttérben tovább is tarthat

Beállítások

Ha legalább két gép csatlakozott a HomeGrouphoz, akkor a megosztott tartalmakhoz máris hozzáférhetünk. Azt érdemes tudni, hogy a Windows 7 a személyes mappákat alapból csak olvasásra osztja meg, a nyilvános helyekre viszont írni is lehet - ezen utólag természetesen lehet változtatni. A Vistához képest annyi változás történt, hogy a személyes és plublikus mappákat típusonként egybegyűjtve kapjuk, Libraries (ami magyarul kissé szerencsétlenül Könyvtárak lett) alatt.

Windows 7 HomeGroup

A megosztott fájlok másik gépről egyszerűen elérhetők

Hol jelennek meg a HomeGroup keretein belül megosztott fájlok? Gyakorlatilag mindenhol; a Windows Explorer (Intéző), a Computer (Számítógép) és a Windows Media Player navigációs paneljében, a Media Centerben a Shared nézetben, valamint minden olyan programban, amely a tallózáshoz a Windows saját rutinját (Common Dialog Box) használja. A megosztott nyomtatók értelemszerűen minden nyomtatásra képes alkalmazásból elérhetők.

Windows 7 HomeGroup

HomeGroup a Windows Media Playerben

A HomeGroup kezelőpaneljéből néhány további opcióhoz férhetünk hozzá.

Windows 7 HomeGroup

Beállítások

Egyrészt engedélyezhetjük a streaminget (DLNA-képes eszközökre, tévékre például, és nemcsak globálisan, hanem akár eszközönként is), másrészt ellenőrizhetjük, kinyomtathatjuk és megváltoztathatjuk a jelszót, kiléphetünk a HomeGroupból valamint hozzáférhetünk a haladó megosztási beállításokhoz is.

Windows 7 HomeGroupWindows 7 HomeGroup
Windows 7 HomeGroupWindows 7 HomeGroup

Fontos tudni, hogy ez utóbbi lehetőség globális paramétereket tartalmaz, amelyek nem, vagy nem csak a HomeGroup működését befolyásolják. (Itt érdemes mindent az alapbeállításon hagyni.)

Megosztások kezelése

Ha a Libraries (Könyvtárak) alapján történő megosztási beállításokat meg szeretnénk változtatni vagy további mappákat akarunk elérhetővé tenni a HomeGroup számára, mindkettőt egyszerűen megtehetjük. A Libraries esetében csak annyi a dolgunk, hogy a Start menübe beírjuk: libraries (magyar Windowsban: könyvtárak), majd nyomunk egy Entert. A felugró ablakban megjelenik valamennyi személyes mappa, s ha jobb egérgombbal kattintunk bármelyikre, akkor a Share with (Megosztás ezzel) almenüjével kivehetjük az adott mappát a beosztásból, beállíthatjuk a megosztás típusát csak olvasásra illetve olvasásra és írásra, valamint egyedi, felhasználó alapú jogosultságokat is adhatunk.

Windows 7 HomeGroup

Megosztás egy kattintással

Ez utóbbi a korábbi Windowsokban megszokott gyakorlatot jelenti, nem térünk rá ki bővebben, csak annyit jegyzünk meg, hogy ezen keresztül lehet megoldani azt például, hogy egy adott mappát a HomeGroupból mindenki tudjon írni és olvasni, míg az „egyéb” felhasználók csak olvasni tudják a fájlokat.

Mappák esetében hasonlóan járhatunk el; keressük meg az Explorerben vagy a Computerben a megosztani kívánt mappát, majd a Share with segítségével állítsuk be a megosztást. Arra figyeljünk, hogy a HomeGrouppal a gyökérkönyvtárakat nem oszthatjuk meg.

Windows 7 HomeGroupWindows 7 HomeGroup

A HomeGrouppal megosztott fájlok Media Centerrel is lejátszhatók

Sajnos a mappák jelölésénél nem egészen következetes a Windows, mert az ikonokból nem lehet megállapítani, hogy egy-egy mappa a HomeGroupon keresztül megosztott-e vagy sem - igaz, az állapotsor tartalmazza ezt az információt. Az ikonokból egyedül az látszik, ha egy korábban a megosztásban lévő mappát kiveszünk onnan: ebben az esetben a mappaikon mellé egy lakat is kerül.

Sebesség

A HomeGroup sebességéről eddig még nem esett szó; a megosztások abban a pillanatban rendelkezésre állnak, ahogy adott gép fellép a hálózatra, azt viszont meg kell várnunk, amíg a megosztott tartalmak indexelése a másik gép(ek)en is megtörténik. Ez nyilván csak egyszer vesz igénybe sok időt. A Media Playeren és Media Centeren keresztül történő lejátszás ugyanakkor érezhetően lassabb, mintha a fájlokat a helyi merevlemezről nyitnánk meg, a zenék kb. 2-3, a videók pedig 8-10 másodperc alatt indulnak el.

Összegzés

A HomeGroup véleményünk szerint összességében nagyon jól és egyszerűen használható, segítségével végre gyorsan és mindössze néhány kattintással oszthatjuk meg adatainkat a hálózaton lévő többi géppel. Emellett, ha valakinek a régi, pepecselős, de a jogosultságok terén jobban paraméterezhető megoldásra van szüksége, akkor azt a HomeGrouppal kombinálva vagy a helyett is használhatja, így mindenki elégedett lehet.

Címkék