- 2017. május 5., 10:00
Az Androidban lévő médiaszkenner az ékezetes karakterekkel hadilábon áll, de a probléma könnyen orvosolható.

A Google-féle Play Zene egy elég jól összerakott lejátszó, nem véletlen, hogy sokan használják. Persze nem hibátlan; a szoftver, látszólag, rendelkezik egy apró, ámde a magyar felhasználók számára annál idegesítőbb hibával is. Egészen pontosan azzal, hogy az ékezetes karakterek közül nincsen túl jó barátságban az ő, ű és í karakterekkel – ha ezek is szerepelnek az ID3-tagekben egy zeneszám „címében”, akkor bizony lehetséges, hogy helyettük valami egészen más jelenik meg. A hiba egyik érdekessége, hogy ugyanezek a karakterek nem okoznak gondot az „album” mezőben, a másik érdekesség pedig az, hogy a betűk a Play Zenében csak akkor nem jelennek meg rendesen, ha a telefonra számítógépről töltjük át a zenét (hogyha először feltöltjük a fájlokat a music.google.com-ra, majd onnan töltjük le őket a telefonra, akkor egyik betűvel sincsen semmilyen gond). A hiba nem a Play Zene alkalmazásban van, hanem az Android gyári médiaszkennerében; ez a modul készíti el ugyanis az adatbázist a telefonra feltöltött zenékről. Vagyis hibás karakterek nemcsak a Google lejátszójában jelenhetnek meg, hanem minden olyan szoftverben, ami a „központi” adatbázist használja. A probléma oka egyébként nem túl bonyolult, a szkenner az MP3 fájlokban lévő metaadatok karakterkódolását nem (vagy legalábbis nem mindig) tudja helyesen érzékelni. Szerencsére van mód a gyors javításra, több is. És a jó hír az, hogy egyik sem különösebben bonyolult.

Adatbázis javítása: ID3Fixer

ID3Fixer néven találunk a Google Play áruházban egy szoftvert, amelyet pontosan azért írtak, hogy a karakterhibákat kijavítsa. Az app elvileg minden tipikus hibát tud javítani, így a nyilvánvalóan hibás karakterek mellett az û betűt is ki tudja cserélni ű betűre. Letöltés és a szükséges engedélyek megadása után indítsuk el a szoftvert. Az alkalmazás használatához nem kell pilótavizsga; első körben előadó, album vagy mappa alapján ki kell választani, hogy mely fájloknál szeretnénk javítást kérni. Első használatkor célszerű a teljes zenetárat (All Music) átnézetni, de később nyilván elég csak az újonnan hozzáadott albumokra kiterjedő javítást kérni. Ha megvagyunk, akkor kattintsunk a továbbra (Next), vagy ha mappát választottunk, akkor a mappa neve melletti kis ikonra.

Amikor megjelenik a zeneszámok listája, akkor a Select All segítségével jelöljünk ki mindent, a tovább (Next) után pedig válasszuk ki a Windows-1250 (Eastern European) kódolást – tapasztalatunk szerint ez az, ami hiba nélkül működik. A tovább (Next) után láthatjuk a javított fájlneveket – szükség esetén a címekre kattintva manuálisan is szerkeszthetjük a legfontosabb adatokat, ha valamit a programnak nem sikerült volna javítania.

Most jön a trükkös rész, mivel a Fix it! (javítsd meg!) gombra kattintva választani kell, hogy a javításokat a fájlba magába szeretnénk-e beírni, vagy csak a telefonon lévő adatbázist korrigálnánk. A józan ész alapján az első opció tűnik a jobbnak, viszont mivel jelen esetben nem arról van szó, hogy a fájlban lévő metaadatok rosszak, hanem csak arról, hogy az Androidban lévő médiaszkenner nem olvassa ki megfelelően az információkat, ezzel a módszerrel valójában sehova sem jutunk. Úgyhogy a második, az Android adatbázisának javítására szolgáló opciót kell kiválasztani. A zeneszámok mennyiségétől függően a művelet pár másodperctől pár percig is eltarthat. Most indítsuk el kedvenc zenealkalmazásunkat, és nézzük meg, hogy a karakterek helyesen jelentek-e meg. Ha igen, akkor minden oké, és később, ha új zenéket másolunk fel a telefonra, akkor is csak annyi dolgunk lesz, hogy az MP3FixIt-et újra lefuttatjuk.


Ilyen volt (balra), ilyen lett (jobbra)

Vannak olyan programok is, amelyek kicsit nehezebben veszik észre az apró változtatásokat. Mivel új fájl nem került az adatbázisba, a Google Play például észre sem veszi, hogy bármi történt volna. Az ilyen appokat a frissítésre manuálisan kell rávenni. A legegyszerűbb módja ennek az, hogy az alkalmazáskezelőben megkeressük a kérdéses programot és töröljük a telefonon tárolt adatait. Sajnos a cache-t nem elégséges törölni, így a dolog hátránya az, hogy nemcsak a program saját adatbázisa törlődik, hanem minden egyéb adat is – vagyis mindent elölről kell kezdeni, a felhasználói fiók újbóli megadása és a beállítások testreszabása mellett a megvásárolt zenék ismételt letöltése is szükséges lehet. A Play Zene esetében továbbá arra is figyelni kell, hogy az alkalmazás csak a letöltött zenéket mutassa-e, valamint hogy a felhőben tárolt zenék letöltése automatikusan megtörténjen-e.

Javítsuk a fájlokat: Mp3tag

Sok szempontból jobb megoldást jelent, ha az Android adatbázisa helyett a fájlokat javítjuk ki, viszont ez a módszer sem tökéletes, mégpedig azért, mert könnyen előfordulhat, hogy ami az Androidnak megfelelő, azt viszont más médialejátszó fogja hibásnak érzékelni – természetesen nem a számítógépes programokról van szó, hanem a dedikált médialejátszókról. Ezért még mielőtt a teljes gyűjteményt kijavítanánk, érdemes egy próbát tenni, és pár albummal megnézni, hogy az alábbi módszerrel javított, a telefonon hibátlanul megjelenő adatok minden általunk használt készülékkel megfelelőek-e. Illetve még annyit, hogy az ID3 címkékkel való játszadozás veszélyes üzem, ezért mindig készítsünk biztonsági másolatot, és a módosításokat csak ezt követően végezzük el.

Az MP3 címkék karakterkódolásának javítására többféle szoftvert is lehet használni, mi az Mp3tag nevű, ingyenes programot ajánljuk (letöltés innen). Nem feltétlenül ez a leggyorsabb, de a feladatot hibátlanul elvégzi, és ha kell, akkor segít a hiányzó adatok kitöltésében is. További előnye, hogy nem kell telepíteni sem.

A Fájl/Könyvtár hozzáadása… menüpont segítségével keressük meg azt a mappát, ahová a javítandó MP3 fájlokat bemásoltuk. Az Eszközök/Beállítások/Címkék/MP3 útvonalon válasszuk ki az ID3v2.4 UTF-8 opciót. Ha megvagyunk, akkor most már csak újra kell írni az összes fájlnál az ID3 címkéket (főleg a Title mezőt), amit a legegyszerűbben úgy tudunk megtenni, ha a CTRL+A billentyűkombinációval kijelöljük az összes zenét, majd a CTRL+S-sel mentést kérünk. Így az Mp3tag akkor is újraírja az összes címkét, ha egyetlen információt sem változtattunk meg. Ha megvagyunk, felmásolhatjuk a zenéket a telefonra, az ID3v2.4-es címkéket az Android már hibátlanul fogja beolvasni.

Az Mp3tag használatát azért is javasoljuk, mert segítségével, ha már úgyis ránézünk a gyűjteményre, az esetlegesen felmerülő egyéb hibákat is könnyen javítani tudjuk – akár még arra is van lehetőség, hogy a hiányzó metaadatokat levadásszuk az internetről.

Címkék
Hozzászólások