- 2008. május 20., 01:31
Bár a HDMI 1.

A HDMI létrehozásakor a fejlesztők célja az volt, hogy a szórakoztató-elektronikai eszközök között egy olyan hidat alkossanak, amely a lehető legjobb minőséget a felhasználók szempontjából a lehető legegyszerűbben nyújtja. A minőség nyilván az adattovábbítás digitális módját jelentette, az egyszerűség pedig praktikusan azt, hogy a kép- és hangjel (valamint a vezérlőparancsok) egyetlen kábel segítségével jussanak el az egyik készülékből a másikba.

Képtovábbításra már 2002-ben, a fejlesztések kezdetén is volt megfelelő alternatíva, a TFT monitoroknál használatos DVI személyében. Ezen túl sokat nem is változtattak a HDMI szabványba való átemeléskor – ennek köszönhető, hogy a HDMI visszafelé kompatibilis a DVI-D és DVI-I csatlakozókkal. A fejlesztők tehát a kép mellé „csomagolták” a hangot és a kétirányú kommunikációra alkalmas adatátviteli csatornát. Az 1.3-as verzió a HDMI negyedik generációja azonban több fontos újítást is hozott.

HDMI specifikációk összehasonlítása

A HDMI specifikációk összehasonlítása

Megkettőzött sávszélesség

A legfontosabb a változások között a több, mint kétszeresére növelt sávszélesség. A korábbi, 165 MHz-es sebesség másodpercenként 4,95 gigabit továbbítására volt alkalmas, amiből a képnek kevesebb, mint 4 gigabit jutott. Ez korlátozta mind a színmélységet, mind a maximális felbontást – előbbit 24bitre, utóbbit 1920×1200 pixelre. A HDMI 1.3 sebessége 340 MHz-re nőtt, 10,2 gigabites teljes és 8,16 gigabites video sávszélességet kínálva ezzel. A HDMI 1.3-as csatlakozót használó eszközök akár 2560×1600 képpontos kijelzők meghajtására is alkalmasak, és 48 bites színmélységet is támogatnak (a 48 bites támogatás csak opcionális, de a kötelezően előírt 36 bit is éppen másfélszerese a korábbi 24 bites értéknek). Ez a többlet megszűnteti a mostani LCD- és plazmatévéknél gyakran, főleg a színátmeneteknél (égbolt, köd, stb.) megfigyelhető gyűrűsüdést, azaz érzékelhető képminőségbéli javulást eredményez. Ezt a színfelbontást egyébként Deep Colornak illetve xvYCC-nek is hívják és az sRGB palettájához képest 1,8× nagyobb színteret fog át.

Hangban is jobb

Az eredeti specifikáció a hangkezelésben meglehetősen gyengén teljesített, igaz, ezt részben az is magyarázza, hogy a Blu-ray és HD-DVD végleges specifikációi nagyon későn készültek el. A DVD-Audio és a SACD támogatás már korábban a szabvány részévé vált, de teljesen csak az 1.3-as módosítás orvosolta a kezdeti hiányosságokat; ettől a verziótól fogva vált lehetővé a Dolby TrueHD és a DTS-HD hangsávok továbbítása is.
A hangsávhoz kapcsolódik a Lip Sync bevezetése is, amely a készülékek közötti kétirányú kommunikációval garantálja, hogy a továbbított kép- és hangsáv minden pillanatban szinkronban lesznek egymással.

A típusú HDMI csatlakozó

A típusú HDMI csatlakozó

HDMI hordozható eszközökre

Az 1.3-as szabvány egy új csatlakozót, a C-típust is bevezetett. A kiosztását tekintve ez a változat éppen olyan, mint az otthoni eszközökben használt 19 tűs A-típus, azonban fizikailag kisebb, így a gyártók könnyebben beépíthetik hordozható AV eszközeikbe. (B-típusú csatlakozó a kezdetek óta létezik és elektronikailag a dual-link DVI-D csatlakozóval azonos. 29 tűs és extra nagy, akár 3840x2400 pixeles felbontás használatát teszi lehetővé.)

Kommunikáció

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban véglegessé vált, sőt, új utasításokkal is gazdagodott a CEC, azaz a Consumer Eletronics Contol rendszer, amely segítségével a készülékek képesek lesznek egymást vezérelni. Ha a gyártók is úgy akarják, akár egyetlen távirányítóval valamennyi AV eszközünket irányíthatjuk majd.

HDMI logó

Vásárláskor keressük az 1.3-as verziót!

Ha tehát most vásárolunk szórakoztatóelektronikai készüléket, célszerű olyan venni, amelyik a HDMI 1.3-as interfészt támogatja. Bár ezekkel a képességekkel néhány hónapig még nem sokra megyünk, a közeljövőben hasznosak lehetnek.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00
Hozzászólások