- 2009. december 9., 08:00
Egyre több LED-es tévé kerül forgalomba; cikkünkben összeasonlítjuk a tévék CCFL és a LED-es háttérvilágítását.
Hirdetés


some text

Még mielőtt azonban rátérnénk cikkünk témájára, szeretnénk egy pontatlanságot tisztázni; olyan kategória, hogy LED tévé, igazából nem létezik. Van plazmatévé és LCD-tévé, utóbbi egyik altípusa a LED-es háttérvilágítású LCD-tévé, amely helyett egyes gyártók (hibásan) elkezdték a LED tévé kifejezést használni. Ezzel csak az a gond, hogy ez félrevezető, sokan gondolhatják ugyanis azt, hogy egy „LED tévé” milliónyi apró LED segítségével állítja elő a képet – pedig erről szó sincs (bár van ilyen megjelenítő is, lásd fényújságok). Valójában a LED-es LCD-k éppen úgy működnek, mint a CCFL háttérvilágítással szerelt társaik (az LCD panel a háttérfény áthaladó mennyiségét szabályozza), a különbség csak annyi, hogy a LED LCD-tévékben fénycső helyett LED-ek világítanak.

Az viszont vitathatatlan, hogy egyre több gyártó gondolja úgy, hogy a jövő LCD-tévéiben a LED-es háttérvilágítás éppen úgy kiszorítja a CCFL fényforrásokat, mint ahogyan tette ezt a notebookok esetében. Cikkünkben összeszedtük, mit érdemes tudni a LED-es háttérvilágítású LCD-tévékről, valamint azt is, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a készülékeknek.

LED vs. LED

Nem minden LED LCD-tévé egyforma; a háttérvilágítás kialakítása alapján kétféle szempont is van, amely szerint csoportokat alkothatunk.

Edgelit - backlit

Ezzel a két kifejezéssel biztosan sokat fogunk találkozni a jövőben, a két kifejezés a LED-ek beépítésének módjára vonatkozik. Az edgelit magyarul oldalsó megvilágításnak fordítható, és tulajdonképpen ez az a modell, amely kialakítását tekintve egyezik a fénycsöves háttérvilágítás kialakításával; a fényt a LED-ek oldalról adják, amelynek egyenlő elosztásáról egy diffúzor réteg gondoskodik. Backlit kialakítás, vagyis a hátsó megvilágítás esetén (ezt egyébként direkt megvilágításnak is hívják) a LED-ek mátrixszerűen helyezkednek el, és fényük közvetlenül az LCD panelre irányul. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Az edgelit kialakításhoz kevesebb LED szükséges, így olcsóbb ez a verzió, valamint sokkal kisebb a helyigénye is, így egészen vékony, akár 6 mm-es tévé is készíthető alkalmazásával. A backlit megoldás előnyei közé tartozik ugyanakkor a nagyobb maximális fényerő, amelynek az eloszlása is egyenletes(ebb), valamint növelhető a (dinamikus) kontraszt is a local dimming használatával. Erről a technológiáról korábban cikkünkben már írtunk, aki kíváncsi a részletekre, kattintson.
Update: cikkünk készítése óta megjelentek az első olyan tévék, amelyek oldalsó megvilágítás mellett is képesek local dimminget használni. Azonban egyelőre sokkal kevesebb szegmensszámot lehet így elérni, így local dimmingre a hátsó LED-es megvilágítás sokkal alkalmasabb.

RGB LED - WLED

A LED-es háttérfény előállításához sokféle színű LED-et lehet használni. A legolcsóbb verzió az, ha fehér LED-eket használunk (ezek fénye valójában egyébként kék, amelyet színeznek, éppen úgy, mint a CCFL fénycsövek esetében); fehér LED-es (WLED) háttérfényt elsősorban az edgelit LED-es tévéknél használnak a gyártók, hogy a költségeket minél alacsonyabban tarthassák. Az RGB LED-es tévék drágábbak, hiszen háromszor annyi fényforrásra van szükség (sőt, további színkomponenseket is be lehet építeni, ekkor még több LED kell), cserébe viszont jobb színeket, nagyobb fényerőt, jobb fehér színt és szélesebb színspektrumot kapunk.

LED vs. CCFL

A fénycsövek és a LED-es fényforrások eltérő működési jellemzőkkel bírnak, a következőkben a legfontosabb szempontokat hasonlítjuk össze.

Kontraszt és fekete

A LED LCD-tévék egyik előnyeként a gyártók a milliós kontrasztot szokták kiemelni, pedig valójában a LED LCD-tévék statikus kontrasztja éppen akkora, mint amekkora egy fénycsöves LCD-tévé kontrasztja. Azonban korábban már említettük, hogy a backlit LED-es tévék esetében a gyártók a local dimming segítségével mélyebb feketét és jobb dinamikus kontrasztot képesek előállítani. A local dimming ugyan nem lesz soha annyira precíz, mint amilyen pontos egy plazmatévé esetében a képalkotás, azonban egy normál LCD-tévéhez képest valóban jobb, esetenként egészen használható dinamikus kontraszt érhető el. Mivel a local dimminggel a LED-ek a kijelző egyes részein akár teljesen lekapcsolhatók, a fekete szín kiváló. Az viszont erősen tartalomfüggő, hogy ez összességében javítja-e a képminőséget vagy sem, mert a sötétebb területek könnyen „foltosak” lehetnek. Napjainkban többségében vannak az edgelit LED LCD-tévék, és ez várhatóan a jövőben is így lesz, tehát a vásárlásnál nagyon oda kell figyelni, ha local dimminges LCD-tévét szeretnénk.

Színhelyesség, színtér

A LED LCD-tévék színhelyessége hosszú távon mindenképpen jobb, a CCFL fénycsövek elöregedése, és az ezzel járó elszíneződés miatt. A WLED-es és a CCFL háttérvilágítású tévék színtere kb. azonos, RGB LED-es háttérfénnyel viszont sokkal szélesebb színspektrum érhető el. Az már más kérdés, hogy ez a képminőségre pozitív hatással van-e; erről megoszlanak a vélemények, sokan a LED-es tévék képét túlszaturáltnak tartják.

Általános képminőség

Az LCD-tévék két hátránya, a (plazmatévékhez képest) gyengébb betekintési szög, valamint az utánhúzás az LCD technológia sajátosságaiból ered, éppen ezért a háttérfény megváltoztatásával ezeken a jellemzőkön nem lehet javítani. A fényerő egyenletessége a backlit LED LCD-tévék esetében jellemzően jobb, mint a CCFL háttérfényt használó tévék esetében, míg az edgelit LED LCD-tévék valamivel gyengébben teljesítenek ezen a téren, mert a vékonyabb diffúzorok kevésbé hatékonyak.

Alapvető működési jellemzők

A fénycsöveknek bekapcsolás után rövidebb-hosszabb időre van szükségük az optimális állapot eléréséhez. Ez idő alatt a kibocsátott fény erőssége valamint színhőmérséklete egyaránt változik. A LED-ek esetében ilyesfajta bemelegedési idővel nem kell számolnunk. A CCFL fényforrások maximális fényereje idővel csökken, a gyártók általában 50 ezer órában adják meg az élettartamot, ennyi idő alatt csökken a maximális fényerő a felére. Emellett a színhőmérséklet is folyamatosan változik. A LED-es fényforrások élettartama hosszabb, és a kibocsátott fény árnyalata is sokkal egyenletesebb marad.

Árszint

Maga a LED az LCD-tévékben kevesebbe kerül, mint a CCFL fénycsövek, amelyek egyébként az LCD-tévék egyik legdrágább alkotórészei. A LED-es tévék összességében mégis drágábbak, amely elsősorban annak köszönhető, hogy LED-es tévéből egyelőre sokkal kevesebb készül, valamint annak, hogy a LED-es tévék tipikusan nagyobb méretben készülnek, és a felső-/prémiumkategóriában foglalnak helyet. A local dimminget is használó tévéknél a háttérvilágítás vezérléséhez szükséges elektronika is sokat dob az áron. A helyzet azonban idővel, 2-3 éven belül megfordulhat, és a LED-ek felé billentheti a mérleg nyelvét.

Fogyasztás

A LED-es háttérfény kedvezőbb fogyasztási mutatóval bír, azonban a tévék egészére nézve nem ennyire egyértelmű a helyzet; a gyártók ugyanis egyelőre csak a felsőkategóriában használják a LED-eket, ahol többnyire az elektronika is erős, így többet fogyaszt. Általánosságban pillanatnyilag azt mondhatjuk, hogy egy hasonló méretű LCD-tévével összehasonlítva a LED LCD-tévék fogyasztása kb. azonos, de idővel itt is a LED LCD-tévék kerülhetnek ki „győztesként”.

Környezetbarát

A gyártási technológiákból adódóan a LED-es háttérfény előállítása kevésbé terheli meg a környezetet.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. július 2., 08:00
2010. április 26., 08:00
2011. augusztus 8., 10:00
2013. március 25., 13:00
2010. augusztus 24., 08:00
Hozzászólások