- 2008. április 21., 19:46
MP3 hallgatásakor visszatérő probléma, hogy a különböző forrásból származó zeneszámok hangereje nem...

Az MP3Gain tökéletesen megfelel a zeneszámok közötti hangerőkülönbség eltűntetésére. A program egyetlen gombnyomással használható, és sebessége is jó: 1 órányi zenével kb. 1,5 perc alatt végez. Háromféle üzemmódjával minden helyzetben bevethető. Ha pedig nem tetszik az eredmény, a változtatások vissza is vonhatók. A szoftver egyetlen komoly hátránya, hogy csak mp3 fájlokkal működik.

Az MP3Gain tehát egy olyan alkalmazás, amely az MP3 fájlok hangerejét változtatja meg egy általunk beállított érték alapján. A szoftver háromféle üzemmódban használható: azonos hangerőre hozhatunk albumokat vagy egyedi számokat, illetve lehetőség van arra, hogy valamennyi fájlt egy konstans értékkel hangosítsunk fel vagy halkítsunk le.
Album és Track módban a beállítandó maximális hangerőt, Constant Gain módban pedig a kívánt változtatás mértékét nekünk kell beállítani. A Track módot összeválogatott zeneszámokra célszerű alkalmazni, lévén, hogy valamennyi kijelölt állomány hangereje a megadott szintre kerül. Album módot értelemszerűen a nagyobb, teljes CD-ket tartalmazó gyűjteményeknél kell használnunk. Ilyenkor a program kiszámítja minden album (1 mappa = 1 album) átlagos hangerejét, és ennek az értéknek az alapján állítja be az erősítés mértékét. A fájlok hangereje az albumon belül tehát azonos mértékben változik.

MP3Gain

Az MP3Gain gyors, könnyen kezelhető és ingyenes

A szoftver legnagyobb előnye, hogy újratömörítés nélkül dolgozik, így az MP3 fájlok minősége az átalakítás során nem romlik. Persze csak akkor, ha nem kér(t)ünk túlzott erősítést. (Ha az erősítés miatt valamelyik fájlnál lejátszás során információ veszne el, azt a program az elemzés során a Clip/Vágás oszlopban jelzi - ilyenkor válasszunk alacsonyabb hangerőt.) Az újratömörítés nélküli munka másik előnye az, hogy a változtatások bármikor visszavonhatók.

Az Options (Beállítások) menüben néhány alapbeállítás között egy fontos is megbújik, ez pedig a No check for Layer I or II (Nincs Layer I vagy II vizsgálat), amit érdemes bekapcsolva tartani, mert néhány fájl fennakad a program kompatibilitás-szűrőjén. Az MP3Gain ugyanis csak és kizárólag MPEG Layer III fájlokkal (elvileg minden mp3 kiterjesztésű fájl ilyen) működik és az állományokat átalakítás előtt ellenőrzi is. Ez önmagában nem lenne gond, de a szűrő túl szigorú, néha MP3 fájlok is fennakadnak a rostán.

A program több nyelven képes kommunikálni. Nyelvet a Language menü segítségével választhatunk, feltéve, hogy legalább egy nyelvi fájlt bemásoltunk a szoftver mappájába. Kiválaszthatjuk a magyar nyelvet is, ám néhány félrefordítás miatt már minimális angoltudás nirtokában is jobban járunk, ha inkább maradunk az eredeti nyelvnél.
A szoftver WMP3Gain 1.2.5 Windows és Macintosh rendszerek alatt használható, többféle csomagban innen letölthető.

Kompatibilitás:

Címkék
Hozzászólások