- 2008. szeptember 17., 17:00
Az ASUS az exkluzív külsővel megáldott laptopok sikerén felbuzdulva rászabadította dizájnereit a monitorjaira...

A dizájntermékektől jobb félni, mint megijedni: sokszor indokolatlanul magas ár és átlagos minőség jellemzi őket. Az ASUS megpróbálkozott a lehetetlennel és az LS221H személyében egy olcsó, a tömegek számára is elérhető dizájnmonitorral jelentkezett. Persze a külső még így sem minden! Tesztünkből kiderül, hogyan teljesít a monitor a gyakorlatban.

ASUS LS221H

Bőrborítás és speciális üveglap is került az LS221H-ra

Külső

Az ASUS a Lamborghini és az S6-os notebookokkal már bizonyított a luxuskategóriában. Az LS221H tervezésekor a megjelenés mindennél fontosabb volt, ennek is köszönhető, hogy a monitor több olyan jellemzővel is bír, amelyeket eddig TFT monitornál nem, vagy csak nagyon ritkán tapasztalhattunk. Az LS221H a két említett példa közül egyébként inkább az S6-os noteszgépek rokona, mivel a készülékház borítása mindkét modellnél bőrt is tartalmaz.

ASUS LS221H

Bőr és gombok

Egyéni megítélés kérdése, hogy egy IT termék és a bőr, mint anyag mennyire illik össze, ha lenne S6-os notebookom, bizonyára jól mutatna mellette az LS221H is. Az ASUS minden esetre úgy gondolja, hogy van/lesz a monitorra igény. Egyébként bőrborítás csak egy kis felületre, a káva alsó részre, a gombok alá került, így, ha nem különösebben vagyunk oda érte, zavarni valószínűleg akkor sem fog. A káva még egy dolog miatt különleges; a TFT panel elé egy többfunkciós speciális szűrőlap is került, amely rálóg a kávára is.

ASUS LS221H

Pillanatnyilag a legvékonyabb 22 colos

Ennek alapján egyébként az ASUS a monitort káva nélkülinek hívja, amit azonban nem szó szerint kell érteni. Káva természetesen van, csak éppen nincs (látható) szintbeli különbség a TFT panel és a készülékház illesztéseinél. Összességében ez a fajta kialakítás nem csupán jól néz ki, de más előnyökkel is jár. Egyrészt a kemény üveglap védi a panelt – egy kisgyerek például nem tud olyan könnyen kárt tenni benne, másrészt a tisztítás is sokkal egyszerűbb. A szűrő emellett jótékony hatással van a betekintési szögre, és nem mellesleg élénkebbnek mutatkoznak a színek is. Cserébe némi tükröződést kell elviselnünk, de messze nem olyan mértékűt, mint mondjuk egy Crystal Shine megjelenítőnél.

A káva nem bőrborítású része a modern kor követelményeinek megfelelően fényes fekete, a szélek, a gombok és a talp viszont ezüstszínűek. Az ujjlenyomat mindenhol azonnal meglátszik, viszont a monitorhoz egy mikroszálas törlőkendő is jár, így legalább van mivel tisztítani a kávát!
A talp gyűrűt formáz, a vizuális élmény mellett túl sok extrát viszont nem nyújt: a káva nem forgatható, nincs pivot, és a panelt megemelni sem lehet. Egyedül arra van mód, hogy a kijelzőt 90 fokban hátradöntsük, arra az esetre, ha mondjuk a TFT-t falra szeretnénk szerelni. A talp extra funkciója tulajdonképpen abban merül ki, hogy a bemeneteket is tartalmazza: a D-Sub mellett HDMI csatolót kapunk (a csomagolásba ennek megfelelően DVI-HDMI kábel került), valamint itt találjuk a 12V-os tápfeszültség csatlakozóját is: az ASUS ennél a típusnál külső tápegységet használ.

Képminőség

Luxuskivitel ide, luxuskivitel oda, az LS221H esetében is csak TN panelre futotta. A 22 colos panel 1680×1050 pixeles felbontást kínál, 300 cd/m²-es maximális fényerő és 1000:1-es statikus kontrasztarány mellett.
A gyári beállítások közepesre vizsgáztak. A fényerő alapbeállításon az optimális 120 cd/m² több mint kétszeresére (263 cd/ m²) sikerült, a színek viszont meglepően jók voltak már alapállapotban is: mindössze 3,1 deltaE értékkel. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a kék színkomponens alulvezérlése miatt a papíron 6500K-s színhőmérséklet valóságban csak 5700K-s volt.

ASUS LS221H

Kalibrálás előtt (balra) és után (jobbra)

A kalibráció után a helyzet majdnem tökéletes lett, ekkor 2,2-es gamma mellett 119 cd/m² fényerőt, 1,2-es deltaE-t és 3,0 deltaE(max) értékeket mértünk.
Az i1 Match javaslatai alapján egyébként az optimális menübeállítások a következők voltak: Splendid -> Standard Mode, Brightness -> 43, Contrast -> 84, Color Temp -> User Mode, RGB -> 87/87/100.

ASUS LS221H

A kalibrálás előtti (fent) és utáni (lent) tesztábra alig tér el egymástól

A fent említett 119 cd/m² fényerő mellett a kontrasztarány 519:1-hez lett, ami egy TN paneles monitortól jó eredménynek számít, a fekete azonban messze nem tökéletes. Az LS221H valamelyest mégis előnyben van a többi TN paneles monitorral szemben, mert előlapja miatt szemünk a feketét valamivel sötétebbnek látja.

A fényerő eloszlása megfelelően egyenletes. Zavaró bevilágítás a képernyő alján nem fedezhető fel, és a sarkok sem sötétebbek. A fényerő a panel felső része felé viszont egyenletesen csökken, bár ezt csak a tesztkép mutatja meg, normál használat közben nem vehető észre.

ASUS LS221H

A fényerő a panel felső részén csökken, de az eloszlás eléggé egyenletes

A vízszintes betekintési szög szintén megfelelő – bár TN panelről van szó, a kontrasztarány csökkenése zavaróan csak extrém esetben jelentkezik. A függőleges iránnyal azonban más a helyzet; a monitort jól be kell lőni, mert az optimálisnál feljebb és lejjebb nézve is szinte azonnal változik a kép.

ASUS LS221H

Függőleges elmozdulásnál gyorsan változik a kontraszt

Az LS221H válaszideje 2 ms (szürkeárnyalatos váltás esetén). Ez gyorsabb azt átlagosnál, azonban önmagában semmi nem mond el a panel képességeiről, hiszen nagyon sok múlik az elektronikán – ami sajnos ennél a monitornál felemásra sikerült.

ASUS LS221H

Bár ebben a tesztben a monitor jól szerepelt, az overdrive nem tökéletes

Egy gyorsan mozgó tárgy, vagy a mozgó szöveg láthatóan élesebb, mint egy normál monitor esetében, köszönhetően az overdrive megoldásnak. Azonban a túlvezérlés korántsem tökéletes! A „tárgy” és a háttér színétől függően van utánhúzás, amely ugyan kisebb, mint normál esetben, de nem színes, hanem fekete vagy fehér kontúrként jelenik meg. Kicsit olyan, mintha az adott pixelhalmazt az elektronika teljesen be, vagy teljesen kikapcsolná a helyes színérték beállítása előtt. Hozzá kell tenni, hogy a szellemkép extrém körülmények között látszik csak igazán, például akkor, ha egy szöveges dokumentum ablakát mozgatjuk. Ha a tárgy és a háttér kellően színes, akkor ez nem jelent gondot – azaz sem játékoknál, sem filmeknél nem látható ez a jelenség. Ha az ASUS LS221H mellett döntünk, vásárláskor azért ezt feltétlenül ellenőrizzük!

»1 - Page 0
Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2015. november 19., 12:00
2012. december 12., 13:36
2012. november 30., 15:22
2010. június 11., 08:00
2014. április 7., 12:00
Hozzászólások