- 2008. szeptember 23., 20:52
A Benq neve és a dizájn eddig nem volt szoros kapcsolatban, ám a helyzet változni látszik.

A számítógépes monitorok átlagos mérete évről évre nő, pillanatnyilag a 20-22 colos kategória az egyik legnépszerűbb, de a 24 colos kijelzők aránya is jóval nagyobb ma, mint néhány évvel ezelőtt. A méretnövekedés egyik velejárója, hogy a monitorok egyre jobban látható részévé válnak a szobának. Dolgozószoba esetén ennek nincsen túl nagy jelentősége, de a nappaliban, vagy a gyerekszobában lévő számítógépnél már nagyon is fontos, hogyan néz ki a kijelző. Azaz ma már nemcsak a tévé, hanem a számítógépes monitor is egyre inkább bútordarabnak számít.
A monitorgyártók eddig mégsem törték magukat, hogy olyan kijelzőket gyártsanak, ami jól is néz ki. A Benq sem volt túl aktív e téren, ám úgy néz ki, hogy végre szeretne változtatni ezen a tényen. Ennek az elhatározásnak a gyümölcse a V sorozat, amely egyelőre egyetlen, 24 colos modellből áll.

Külső

A V2400W hatalmas csomagolásban érkezik. Kicsomagolás után ennek okára gyorsan fény derül: a monitort teljesen összeszerelt állapotban kapjuk meg, legalább nem kell a talp rögzítésével bajlódnunk.

Benq V2400W

Aszimmetrikus, mégis jól néz ki

A TFT elsőre mindenképpen meghökkentő látványt nyújt, a Kinergy Design egyik legfontosabb eleme ugyanis az aszimmetria. A monitor talpazata (előről nézve) a középponttól jobbra esik, de felemás állapotot okoz a kezelőszervek elhelyezése is: a gombok bal oldalon, egy vékony lenyúló sávban találhatók. (Csak érdekességképpen, a többi gyártó éppen azon fáradozik, hogy eltűntesse a gombokat.) Mindehhez keskenykávás kialakítás társul. A káva fényes fekete, a szélek, a talp és a gombok ezüstszínűek. A káva nemcsak keskeny, hanem vékony is, ráadásul egy normál kijelzővel összevetve igencsak szembetűnő a különbség.

Benq V2400W

24 colosban ez a legvékonyabb

Nem csoda, hogy 62 mm-es vastagságával pillanatnyilag a Benq V2400W a legvékonyabb 24 colos kijelző. Az összhatása kimondottan jó, egyáltalán nem a szokott, unalmas külsejű készülék.

A dizájn rendben van, a funkcionalitás viszont nem tökéletes. Az aszimmetriával alapvetően nincs gond, azonban a káva egy árnyalatnyit ferde, bal sarka 2 mm-rel lentebb van, mint a jobb. A talp emellett kialakításából adódóan csak dönthetőséget biztosít, s leszerelni sem lehet. Azért akad még egy passzív funkciója: a hátára szerelt elterelővel a kábelek esztétikus elvezetésében is segít.

Benq V2400W

A kábeleket két fül a talp mögé bújtatja

Csatlakozókkal jól felszerelték a V2400W-t, mindhárom manapság használatos csatolóból (DVI, HDMI, D-Sub) találunk rajta egyet. Érthetetlen módon összekötő kábelből viszont csak egyet kapunk, mégpedig analógot – nagy hiba! A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a digitális bemenetek támogatják a HDCP másolásvédelmet.

Benq V2400W

Oldalsó fülhallgató kimenet a HDMI kábelen érkező audio jel továbbítására

A káva bal oldalára egy fülhallgató kimenet is került, ez a HDMI csatlakozón keresztül érkező sztereó hang továbbítására szolgál.

Képminőség

Egy dolog a dizájn, egy másik pedig az, hogy mit tud a V2400W, mint monitor! A 24 colos, 1920×1200 pixeles panel TN technológiájú, fényereje 250 cd/m², kontrasztarány 1000:1, a válaszidő pedig 5 ms. Ez eddig telesen átlagos, hiszen a TN panelek az elmúlt 1,5 évben sokat fejlődtek, így ma már egy 24 colos megjelenítőben is használhatók. A V2400W kiválóan beleillik ebbe a trendbe. Bár minden TN betegséggel nem tudott megbirkózni, a fekete tekintetében nagyon jól teljesít.

A monitor kalibrálásával a gyárban nem sokat foglalkoztak, ez hamar kiderült. A deltaE átlagos értéke alapállapotban (normál színprofilt kiválasztva) 2.8 volt, ami még éppen az elfogadható tartományon belül esik, a legnagyobb eltérést pedig az alulvezérelt kék esetében mértük, 2,8-as értékkel. A fényerő 175 cd/m², a színhőmérséklet pedig 6180K volt alapállapotban. Az sRGB mód 15%-kal nagyobb fényerő mellett hasonló adatokat produkált, ám a megjelenített kép érzésre közelebb állt a valósághoz.

Kalibráció után a monitor tökéletes lett. 0,7-es átlagos deltaE és 2,4-es maximális deltaE értékeivel a V2400W a legtöbb TN paneles kijelzőt és jó néhány VA alapú monitort is maga mögé utasít. 119,3 cd/m²-es fényerő mellett 0,14 cd/m²-es feketét mértünk, ami egyébként egy VA panelnek is becsületére válna. A monitor kontrasztaránya optimális beállítás mellett 850:1-hez.

Benq V2400W

Kalibrálás előtt (fent) és után (lent)

A kalibrációhoz a következő beállításokat használtunk: Standard mód, 59-es fényerő és 59-es kontrasztarány beállítás, 91/91/100-as RGB.

A V2400W nemcsak a fekete megjelenítésében nyújt átlagon felüli teljesítményt, a fényerő eloszlása is egyenletesebb az átlagosnál. Persze csak akkor, ha hagyományos háttérvilágítású készülékekkel vetjük össze, a LED-es megjelenítőkhöz képest nyilván ez a monitor is gyengén teljesít.

Benq V2400W

A fényerő eloszlása

A TN panel sajnos a betekintési szög tekintetében nem tudja meghazudtolni magát. A vízszintes betekintési szög ezúttal is megfelelő – figyelembe véve, hogy TN panelről van szó –, a függőleges irányban azonban minimális elmozdulással is érezhetően változik a kontrasztarány.

»1 - Page 0
Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. június 11., 08:00
2014. április 7., 12:00
2009. augusztus 14., 08:00
2009. június 10., 08:00
2017. április 7., 16:00
Hozzászólások