- 2008. október 22., 00:25
2008-at nyugodtan hívhatjuk a netbook évének: nincs még egy számítástechnikai eszköz, amely hasonló...

Az Acer Aspire One egy igazi, klasszikus netbook: Atom processzor, 8,9”-es 1024x600 pixeles kijelző, SSD és Linux operációs rendszer a legfontosabb jellemzői. Amennyiben az MSI Wind, ASUS EeePC 1000 és társaik a felső kategóriát képviselik, akkor az Aspire One-nak ez a verziója az alsó kategóriát jelenti, ám csak a specifikációk tekintetében, kivitelben ugyanis mindenképpen a csúcsmodellek közé tartozik. Az összerakás és a felhasznált műanyagok mind-mind kiválóak, különösen az ebben a kategóriában megszokott szinvonalhoz képest, a képernyő zsanérjain található fényes fémbetét pedig még jót is tesz a külalaknak.

Acer Aspire One

Az Aspire One dizájnja összességében jól sikerült

A készülék dizájnjának talán leggyengébb pontja a tapipad, amely kicsi, gombjai pedig a két oldalán és nem az alján találhatóak. Ezt pedig nemcsak megszokni nehéz, hanem használni is, ráadásul többször sikerült ujjunkkal oldalt „leszaladni” a tapipadról, aztán csodálkozni, hogy miért is nem tudjuk mozgatni az egérmutatót.

Acer Aspire One

„Érdekes” kialakítású tapipad

Az Aspire One-t a zsanérok súrlódása tartja zárva – kinyitni két kézzel tudjuk. Hogy ez aztán a folyamatos használat során hogy változik, esetleg kilazul-e, a jövőben derül majd csak ki. A billentyűzet - méretéhez képest - egész ergonómikusnak mondható, némi hozzászokás után egész gyorsan lehet rajta gépelni. Az SSD-vel és háromcellás akkumulátorral szerelve a gép éppen 1 kg alatti (976 gramm – a merevlemezes változat 1050 grammos), méretei pedig 248x170x38 mm.

Csatlakozókból méretéhez képest egész sokat sikerült elhelyezni ezen a netbookon: bal oldalon egy memóriabővítőnyílást (SD/SDHC kártyákhoz), egy USB portot, Ethernet-csatlakozót, VGA-kimenetet és tápcsatlakozót találunk. Itt van a hűtőventilátor kimenete is. A hátsó oldalon nincs semmi, a jobb oldalon viszont egy 4-az-1-ben kártyaolvasó (SD/SDHC, xD, MS, MMC), két további USB port és a hangcsatlakozók (fülhallgató és mikrofon) kapott kapott helyett. A monitor felső kávájában egy 0,3 Mpixeles webkamerát találhatunk, és itt van a beépített mikrofon helye is. Ezeken felül egyetlen plusz kezelőszerv található a készülék külsején: egy apró csúszka az elülső él jobb oldalán, amellyel a beépített WiFi-adaptert tudjuk ki- illetve bekapcsolni.

Acer Aspire OneAcer Aspire One

Csatlakozók két oldalt

Belülről az Aspire One a netbookoknál megszokott alkatrészekből épül fel. Amint azt már a bevezetőben is említettük, egy Intel Atom processzor dolgozik benne, mégpedig az N270-es modell, 1,6 GHz-en. Több netbook is képes automatikusan megnövelni ezt a frekvenciát, de az Aspire One nem tartozik ezek közé. Netbookról lévén szó persze a teljesítmény szempontjából nem vártunk csodákat – az Acer által „tuningolt” Fedora alapú Linpus Linux azért szépen fut rajta, és ha nem akarunk egyszerre 6-7 weboldalt, Skype-ot (amit külön kell telepítenünk), és táblázatkezelőt is használni, akkor különösebb megtorpanás nélkül használhatjuk még az 512 MB-os memóriával szerelt változatot is. Persze semmi akadálya annak sem, hogy Windows XP-t telepítsünk rá, de ezt inkább nem javasoljuk: a nem különösebben erős processzor, a kevés memória és leginkább a csigalassú 8 GB-os SSD meghajtó kombinációja már a telepítést is kínszenvedéssé teszi (nekünk több, mint 4 órára volt szükségünk). És ne gondoljuk azt, hogy majd a hardver bővítésével segítünk ezen: még a memóriafoglalat eléréshez is teljesen szét kell bontanunk a kis noteszgépet, az SSD merevlemezre való cseréjéhez pedig még a burkolaton is alakítani kell.

Acer Aspire OneAcer Aspire OneAcer Aspire OneAcer Aspire One

Képernyőképek a Linuxos változatról

Érdemes tehát inkább a Linux-nál maradni, amely némi ügyeskedéssel kiválóan testreszabható, az Acer-féle egyszerűsített kezelőfelületet lecserélhetjük a megszokott Asztalra, ha pedig windows-os programra van szükségünk, telepíthetjük a WINE-t vagy a VirtualBox-ot (az Aspire One bővítési lehetőségeiről egy későbbi cikkben még szólunk). A Linux-ot használva további előny, hogy a bal oldali SD/SDHC foglalat segítségével könnyedén bővíthetjük a „merevlemezt”: egy 8 GB-os kártyával máris 16 GB-nyi tárkapacitás áll rendelkezésünkre.

Visszatérve a hardverre: az Atom processzort egy 945-ös lapkakészletű alaplappal párosították, így a grafikus feladatokat integrált videkártya látja el. Persze ez nem baj, valószínűleg senki sem akar majd egy netbookkal játszani, az 1024x600 pixeles fényes LCD panel meghajtására pedig a GMA950 is tökéletesen megfelelő. A nem egészen standard felbontás egyébként viszonylag ritkán okoz gondot, és ha muszáj, használhatunk külső monitort is.

Acer Aspire OneAcer Aspire One

Fémbetétes zsanérok és bekapcsoló gomb

A beépített WLAN kártya 802.11b/g szabványú, az internethozzáférés sebességére sem ezzel, sem a vezetékes csatlakozót használva sem fogunk panaszkodni – ismét inkább a gép sebessége korlátozza majd a netezési élményt. Az üzemidő egyébként bekapcsolt WiFi mellett és a mindössze 2400 mAh-ás akkuval is 2 óra 44 perc volt, ami egész jónak mondható.
Az Acer-féle Linux a mindennapi netbook-használathoz szükséges programok mindegyikét tartalmazza: van benne film- és hanglejátszó, chatkliens, levelezőprogram és böngésző is (Firefox 2), az irodai szoftvereket pedig az Open Office 2.3 telepítésével oldották meg.

Nem hiányoznak a játékok sem, és persze annak sincs akadálya, hogy mi magunk telepítsünk további programokat – ám ehhez már bele kell piszkálnunk az operációs rendszerbe, mert az Acer beállításai szerint a szoftverek telepítse is csak kerülőúton lehetséges.

Értékelés:

Az Acer Aspire One-t az Acertől kaptuk tesztelésre. A netbook ajánlott ára 99 000 forint.

Címkék
Hozzászólások