- 2008. október 31., 20:00
Fájlok tömeges átnevezésekor hatalmas könnyebbséget jelent, ha van kéznél egy direkt erre a célra készült...

A szoftver ingyenes, letölteni innen lehet. Sajnos csak Windowsos változat készült belőle, viszont 32 és 64 bites operációs rendszer alatt egyaránt futtatható. A program telepítést igénylő és azonnal használható változatban is hozzáférhető, ha szeretnénk, hogy a Start menübe kerüljön parancsikon, akkor érdemes előbbit választani.

A program a manapság megszokott alkalmazásokhoz képest kifejezetten ronda, de legalább funkcionális szempontból kifogástalan felépítésű. A menü alatt bal oldalt a mappaszerkezetet, jobbra az éppen kiválasztott mappa tartalmát láthatjuk, az ablak alsó harmadában pedig az átnevezéshez használt opciók sorakoznak fel.

Az átnevezést a fájlok megkeresésével és kijelölésével érdemes kezdeni – nem baj, ha a kijelölés nem pontos, mert módosítani bármikor lehet. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk meg a módosítás paramétereit. Látható, hogy a Bulk Rename Utility mutatja az állományok új nevét is. Azokat a fájlokat, amelyeknél a beállított szabályok közül legalább egy módosítja a nevet, a program zöld színnel jelöli meg. Összesen 13 féle szabályt használhatunk, amelyekkel a név gyakorlatilag teljesen megváltoztatható. Az alapot az egyszerű csere és a sorszámozás jelenti, de van lehetőség karaktersorok beszúrására és törlésére is – természetesen a hossz és a kezdőpozíció is megadható. Sorszámozásnál nagy segítséget jelent, hogy bármilyen szempont alapján rendezhetjük az állományokat - nyaralási képeknél például jól jön majd a dátum szerinti sorbarendezés.

Bulk Rename Utility

Ronda, de mindent tud, amire csak szükségünk lehet

A fájlnévben a karaktereket duplázhatjuk is. Megváltoztathatjuk ezen kívül a kis- és nagybetűk pozícióját, hozzáadhatjuk a fájlnévhez a dátumot és a tároló mappa nevét is.
Ha készen vagyunk a beállítással, a Rename gombbal érvényesíthetjük is azt.
A program extraként lehetőséget ad arra, hogy MP3 fájlokat az ID-tag, fotókat az EXIF adatai felhasználásával nevezzünk át – előbbi esetben a fájlnévbe könnyen beírható az előadó neve és a szám címe, utóbbi esetben pedig mondjuk a képkészítés dátuma. Emellett megváltoztathatjuk a fájlok attribútumát és a készítés, a módosítás és az utolsó hozzáférés dátumát is.

A programnak két apró hiányossága van: minden szűrőt csak egyszer használhatunk, valamint nincs mód a szabályok sorrendjének megváltoztatására sem. Persze egyik sem létkérdés, a fájlok sorozatos átnevezésével mindkettő könnyedén helyettesíthető.
A Bulk Rename Utility készítői ügyeltek a biztonságra is, így kérés esetén a végrehajtott műveletekről naplófájl készül, amely lehetővé teszi a műveletek utólagos visszavonását.

Kompatibilitás:

Címkék
Ez is érdekelhet
2015. szeptember 30., 13:00
2015. szeptember 18., 11:56
2015. augusztus 14., 18:48
2015. augusztus 4., 16:06
2015. augusztus 25., 16:58
Hozzászólások