- 2008. december 8., 08:00
A Samsung az S1-es és S2-es sorozatával az elmúlt napokban lépett be a hordozható merevlemezek piacára.

Az S1-es és S2-es sorozat esetében érdemes a névválasztással kezdeni. A tesztelésre érkezett verzió „rendes” neve HXMU050DA, ennél nyilvánvalóan jobb választás az S2 500 GB, azonban a Samsungnak már van egy S2 névre hallgató terméke, mégpedig egy MP3 lejátszó formájában. Ebből még érdekes félreértések és burleszk kisfilmek is születhetnek.

Külső

A dizájn megítélése meglehetősen szubjektív, azzal viszont valószínűleg mindenki egyetért, hogy az S2-es külsőre jól sikerült. A tesztre a meghajtó fekete verzióját kaptuk meg, ezen a tok felső része fényes fekete, az alsó részt pedig fekete bőrborítás fedi.

Samsung S2Samsung S2

Az S2 szemből és hátulról

Karácsonyig a boltokba kerül a fehér, bordó és barna színű változat is. A kellemes formavilág azonban visszaüt a használhatóságban: az enyhén ívelt alsó rész miatt a HDD nem fekszik stabil az asztalon. A visszajelző LED kék színű, amely az adatátvitelt nagyobb fényerővel jelzi.

Az S2 mérete impozáns, alig nagyobb, mint a 2,5 colos merevlemezé. Egy kis turpisság van a dologban, mert a meghajtó nem tartalmaz különálló elektronikát; az USB 2.0 vezérlőt a Samsung a lemezegységre integrálta, így annak helyét teljes egészében meg lehetett takarítani.

Samsung S2

Az S2 alig nagyobb, mint egy 2,5 colos HDD

A merevlemezre az USB mini B dugaszon kívül más csatlakozó nem is kerül. Elvileg kizárt, hogy a 0,7 Watt fogyasztású HDD ne induljon el egyetlen USB port energiamennyiségével, de biztos, ami biztos, a csomagolásban találunk egy dupla végű kábelt is. Ezen kívül egy tíz centis normál USB kábelt rejt még a csomagolás – azért ilyen rövidet, hogy a HDD ne tudjon leesni. A Samsung szerint egyébként egy 1 m-es zuhanást túlélnek adataink. Került a dobozba egy bőrtok is , amely megvédi az S2-est a szállítás közben keletkező sérülésektől.

Belső

Az S2-es a Samsung M6-os sorozatának speciális változatára épül, amelynek elektronikája energiatakarékos: 5 percnyi üresjárat után a HDD-t automatikusan lekapcsolja. Sebességben sem rossz, de az USB-s meghajtók teljesítménye annyira közel került egymáshoz az elmúl néhány hónapban, hogy nem vártunk kiugró eredményt. A mérések nem is okoztak meglepetést: olvasásnál 32,6 MB/s-os, írásnál 28,3 MB/s-os sebességet mértünk.

Samsung S2Samsung S2

Az S2 maximális adatátviteli sebessége

Ez a sebesség persze csak akkor érhető el, ha nagy fájlokkal dolgozunk. A HDD teljes megtöltése (maximális sebességet feltételezve) így 280 percig tart, míg az adatok visszaolvasása 243 percet vesz igénybe.

Az S2 természetesen formázott, így csatlakoztatás után akár azonnal használatba is vehető. Még mielőtt azonban elkezdenénk megtölteni adatokkal, érdemes átgondolni, hogy a gyárilag beállított FAT32 fájlrendszer megfelelő-e: ugyanis nem támogatja a 4 Gbájtnál nagyobb fájlokat. Ha ezzel nem vagyunk elégedettek, a HDD-t a szokott módon újraformázhatjuk, de ne felejtsük el a mellékelt szoftvereket és a dokumentációt előbb lementeni, majd formázás után visszamásolni!

Szoftverek

A Samsung két programot mellékel az S2-eshez, az egyik biztonsági másolatok készítéséhez, a másik az adatok titkosításához használható. A szoftverek előnye, hogy nagyon egyszerűen használhatóak, viszont magyarul nem tudnak, és csak akkor indíthatók el, ha az S2-es csatlakoztatva van a PC-hez.

Az Auto Backup többféle üzemmódban képes működni: időzítő alapján, vagy real-time, illetve kézzel indítva. Konfigurálásában egy varázsló segít. A biztonsági mentésbe bevonandó fájlok kiválasztásánál a kiterjesztés alapján szűrőket használhatunk, ami jól jön, ha például csak a dokumentumokat szeretnénk biztonságban tudni.

Samsung S2Samsung S2Samsung S2Samsung S2

Az Auto Backup kezelőfelülete

Az előre definiált profilokban kevés fájltípus szerepel, azonban, ha kiegészítjük a listát, jól használhatóak. Az Auto Backup tapasztalataink alapján a rendszer teljesítményét alig fogja vissza.

A SecretZone-nal a meghajtó valamennyi adatát jelszóval védhetjük, de privát fiókokat is létrehozhatunk rajta. Utóbbi esetben a fiókok a Windows felé fizikai meghajtóként látszanak, amelyek csatolásához a megadott jelszóra lesz szükségünk.

Samsung S2Samsung S2Samsung S2

A SecretZone kezelőfelülete

A beállításokat ennél a szoftvernél is varázsló segíti, s nemcsak az egyes meghajtókat, de akár a keretprogramot is védhetjük jelszóval. Azt viszont érdemes tudni, hogy bár adataink a jelszó hiányában nem hozzáférhetők, de a merevlemez formázásával letörölhetők.

Összegzés

Néhány kisebb tervezési hibától eltekintve a Samsung S2-es sorozat jól sikerült, s ami külön pozitívum, hogy nem is kerül sokba. A nálunk járt 500 Gbájtos modell például kb. 7000 forinttal drágább csak, mintha vennénk egy 500 Gbájtos 2,5 colos külső HDD-t. A mellékelt szoftvereket is hasznosak találjuk, mert, bár ingyenes alkalmazásokkal helyettesíthetők, a kényelmi szempontokat is figyelembe véve a Samsung alkalmazások jól teljesítenek.

Értékelés:

A Samsung S2 500 GB-ot a Samsungtól kaptuk tesztelésre. A merevlemez ajánlott végfelhasználói ára 42 250 forint.

Címkék
Hozzászólások