- 2008. december 19., 11:20
A SyncToy 2 az egyik legegyszerűbb, mégis a legjobban használható szoftver könyvtárak szinkronizálására,...

A SyncToy 2-t a Microsoft készítette, a program innen tölthető le. Ingyenes, viszont csak a Windows Vistával vagy Windows XP-vel használható (64 bites verziókkal is). Az 5 Mbájtos telepítő a Sync Framworkot is tartalmazza, ez is kell működéséhez.

Használat

A SyncToy 2 koncepciója végtelenül egyszerű: a programban mappapárokat definiálhatunk, amelyeket a szoftver a kiválasztott üzemmódnak és a beállított szűrőknek megfelelően szinkronizál. A főképernyő bal oldali és jobb oldali mappaként hivatkozik a folderekre, így az itt-ott felbukkanó magyarázatok könnyen megérthetők. Tetszőleges számú mappapárt definiálhatunk, s a szinkronizálásba nemcsak helyi könyvtárakat, hanem hálózati helyeket valamint hordozható merevlemezek mappáit is bevonhatjuk. A SyncToy ez utóbbiakat intelligensen kezeli, ha valamiért megváltozna a HDD betűjele, akkor módosítja azt a párok beállításainál is.

A szinkronmappák megadásakor először a két mappát, majd az összekapcsolás módját kell megadnunk. Ez lehet szinkronizáció, visszhang (echo) és feltöltés (contribute).

SyncToy 2SyncToy 2

Mappák és üzemmód beállítása

Szinkronizációval az új vagy módosított fájlok mindkét irányban frissülnek, ahogyan az átnevezések és a törlések is. Ez az üzemmód kiválóan használható munkafájlok szinkronizálására, hiszen minden gépen mindig a legfrissebb tartalom áll majd rendelkezésre. Az echo mód és a feltöltés csak egy irányban, balról jobbra működik, a két mód között pedig annyi az eltérés, hogy feltöltést választva a jobb oldali mappából semmi sem törlődik.

A beállított párok a főképernyő bal oldalán egymás alatt jelennek meg, alulra pedig egy All Folder Pairs csoport kerül, ahol értelemszerűen valamennyi konfigurált mappa megtalálható.

SyncToy 2

A bal oldali sávban látjuk a beállított párokat

Ha rákattintunk a párok valamelyikére, megváltoztathatjuk a működési módot, illetve szűrőket állíthatunk be. Kevés opció áll rendelkezésre, ám ezek annál hasznosabbak: szűrhetünk a fájlok kiterjesztése és attribútuma alapján, valamint kiválaszthatjuk, hogy az alkönyvtárak közül melyeket akarjuk bevonni a játékba.

SyncToy 2

Kevés a szűrési opció, de van köztük nagyon hasznos is

SyncToy 2

Választható almappák

A szinkronizálás alapesetben kézzel indítható, akár egyesével, akár csoportosan is. Utóbbi esetben az All Folder Pairst kell kiválasztani, és innen kell indítani a szinkronizálást. Ha a Run gomb helyett a Previewra kattintunk, akkor megnézhetjük, hogy milyen műveleteket hajt majd végre a szoftver.

SyncToy 2

A szinkronizálás sebessége a HDD sebességétől függ

A SyncToyCmd segítségével (ez a telepítéskor a SyncToy 2 mappájába került) időzíthetjük is a feladatokat! Ez a kis program parancssorból futtatja a SyncToyt, így a Feladatütemezővel is elindíthatjuk a szinkronizálást. A következő parancsokat használhatjuk: [elérési útvonal]synctoycmd.exe –r, ha minden feladatot le akarunk futtatni és [elérési útvonal]synctoycmd.exe –r ”[feladat neve]”, ha csak az egyiket – kapcsos zárójelek nélkül, természetesen.

Hátrányok

Bár a szoftver nagyon egyszerű, azt mégis megjegyzi, hogy mely fájlok voltak már szinkronizálva. Ha például echo módot állítunk be, majd szinkronizálás után töröljük a jobb oldali mappa tartalmát, a következő szinkronizálásnál annak tartalma nem fog visszatöltődni. Megoldást a pár törlése, majd újbóli beállítása jelenthet. Szinkron módban pedig a kétirányúság miatt a véletlen törléssel kell nagyon vigyázni.

Összegzés

A SyncToy 2 egy remek alkalmazás; ha ismerjük a korlátait és nem akarjuk többre használni, mint amire hivatott, kitűnő segítőtárs lehet. Két gép között ennél egyszerűbben nem szinkronizálhatunk, és a fontos fájlokról sem készíthetünk könnyebben másolatot, viszont ne feledjük, hogy a biztonsági mentés készítését ezzel a programmal nem válthatjuk ki.

Kompatibilitás:

Címkék
Hozzászólások