- 2009. január 29., 08:00
Két napig nyúztuk az Internet Explorer 8 RC1-es kiadását, hogy megtudjuk, gyorsabb, szebb, stabilabb lett-e és...

A Microsoft nem sieti el az Internet Explorer 8 fejlesztését; a böngésző RC1-es kiadása az eredeti tervek szerint már tavaly megjelent volna, ám végül csak idén január 26-án vált publikussá. Funkcionalitásában elvileg már nem fog változni a program – leteszteltük hát, mire is képes valójában.

Telepítés

A böngésző telepítője 14 Mbájtos, néhány perc alatt letölthető a Microsoft szerveréről. Ahogyan korábban már megírtuk, nemcsak az angol, hanem a magyar nyelvű verzió is felkerült a honlapra. (Mi az angol nyelvűt próbáltuk ki.) A telepítés gyakorlatilag eseménytelenül zajlott, az egyetlen negatívum, hogy a folyamat végén újra kell indítani a gépet. Erről leszokhatna már a Microsoft – egyik konkurens böngésző telepítését követően sincs szükség a rendszer újraindítására.

Kompatibilitás

Egy böngésző esetében a tudás, a kompatibilitás és a sebesség egyformán fontos szempont. Az IE8 bétája főleg a kompatibilitás terén volt gyenge – és nemcsak azért, mert néhány weboldalon egy-egy vonal, vagy kép néhány pixellel odébb csúszott, akárcsak az IE7 és korábbi verziók esetében. Akadtak olyan honlapok, amelyeket a renderer gyakorlatilag nem volt képes használható módon felépíteni. De az IE8 új motorja is sok weboldal esetében okozhat kisebb-nagyobb fennakadásokat. Az Internet Explorer 8-ba éppen ezért kertül egy un. kompatibilitási üzemmód, amit a címsorban a kettétört dokumentumot ábrázoló ikon segítségével, vagy a Tools (Eszközök) menüből aktiválhatunk.


A kompatibilitási mód egyetlen kattintással aktiválható

Ekkor a böngésző az IE7 motorjával egyező módon generálja le az oldalt. A böngésző megjegyzi, ha egy oldalnál aktiváltuk ezt az üzemmódot, így legközelebb nem kell ismételten bekapcsolnunk. Sőt, az IE8 a Microsoft folyamatosan frissülő saját listája alapján automatikusan is képes átváltani kompatibilitási módra, ha erre szükség van (ez új funkció, a bétában még nem volt meg).


Kompatibilitási lista beállítása az IE8-ban

Az RC1-es változat minden bizonnyal ennek a kis plusznak is köszönhetően a weblapok 99%-át már képes durva hiba nélkül megjeleníteni.

Az Acid3 teszten azért az IE8 RC1 rendesen elhasal, 20, néha 21 pontot ér el a lehetséges 100-ból.


ACID 3 teszt: totális bukás...

A konkurens FireFox 3.1-es bétája 93 pontot kapott, a Google Chrome 79-et, az Opera 10 és a Safari legújabb bétái pedig 100-at, tehát óriási a szakadék a Microsoft böngészője és a versenytársak között.

Sebesség, memóriahasználat

Egy böngésző egzakt sebességét gyakorlatilag nem lehet megállapítani, mert az oldalletöltések sebessége sok más tényezőtől is függ, például az adott szerver pillanatnyi terheltségétől, de attól is, hogy a teszthez használt weboldalak éppen benne voltak-e akár a helyi, akár a szerver oldali cache-ben, stb. Kétnapi használat alapján azt kell, hogy mondjuk, az IE8 még mindig nem elég gyors. Bár van fejlődés az IE7-hez képest, ez nem drámai. Továbbra is egyértelmű, hogy a böngésző lassabb, mint a FireFox, az Opera vagy a Chrome.

A javascriptek feldolgozási sebességét tekintve az IE8 sokat fejlődött; a SunSpider mérések alapján ötször gyorsabb, mint az IE7, de még mindig fele olyan gyors csak, mint a FireFox és harmadannyira, mint a Chrome.


A gyorsabb javascript a konkurensekhez képest még mindig lassú

Gyors viszont az IE8 indulása – kár, hogy ez az internetezés első néhány másodpercében számít…
Javult az IE8 memória-éhsége is. Néhány tesztoldal megnyitása után az IE8 149 Mbájtot foglalt le – ugyanezekkel az oldalakkal a FireFoxnak 113 Mbájtra volt szüksége. Még mindig jobb a Mozilla böngészője, de csökkent a kettő közötti szakadék. A Chrome itt nem játszik; minden oldalt új programszálon futtat, ezért gyakorlatilag nincs az a memória, ami elég lenne neki.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások