- 2009. február 11., 08:00
Megszokhattuk, hogy az új technológiákért mindig többet kell fizetni.

A Samsung 7-es sorozatú LCD-tévéje papíron majdnem mindent tud, amit ma egy prémiumkategóriás tévétől elvárhatunk. Ami hibádzik, az a vékonyság – ha azt vesszük, hogy a CES-en milliméteres vastagságú készülékeket jelentettek be, a 7-es sorozat ebből a szempontból labdába sem rúghat. Cserébe viszont nem kell érte milliókat fizetni.

Külső

A tévét egyben csomagolja a Samsung, ezért az átlagosnál vastagabb dobozban érkezik. Azonban így nem kell a szereléssel bajlódni – feltéve, hogy a tévét nem akarjuk a falra szerelni.
A 7-es sorozat dizájnban nagyon erős, azt is megkockáztatjuk, hogy a 7-es Crystal dizájnja az eddigi legjobban sikerült váz. És végre nem bordó, hanem sötétkék. (A bordó színnel sincs semmi bajunk, de jót tesz egy kis változatosság.) A Samsung szokása, hogy annyira sötétre csinálja a színes kávát, hogy az gyakorlatilag nappal is feketének látszik.

Samsung LE46A786R2

A káva szélén jól látszik a kék szín

Ez az LE46A786R2 esetében is így van, a kékségről csak a káva széle árulkodik, ahol a szín majdnem feketéből áttetszővé változik. (A tévé hivatalosan egyébként Platinum Black „színű”).

A formavilág alapvetően szögletes, gombok a szó szoros értelmében nincsenek a tévén: a kezelőszervek jobbra kerültek, érintőgombok formájában.

Samsung LE46A786R2

A gombok főleg sötétben mutatnak jól

Ezek kialakítása nem tökéletes, ám ezúttal nem az érzékenységgel akadt gond, hanem a gombok háttérvilágításával. A LED-ek túl mélyen vannak, ezért kicsi a „betekintési szög”, oldalról nézve nem látjuk a teljes piktogramot.

Csatlakozókból bőséges a kínálat: a tévére például négy HDMI 1.3 bemenet is került. Ebből három hátul, egy pedig oldalt található.

Samsung LE46A786R2

Hátsó csatlakozók

Ami a hátsó traktust illeti, túl nagy meglepetést nem találunk ott, oldalt viszont a HDMI és a szokásos AV csatlakozók, valamint a fülhallgató kimenet mellé egy USB port is került. Ez a Samsung WiseLink csatlakozója, amelyre később még visszatérünk.

Belső

Minden 7-es sorozatú LCD, így az LE46A786R2 is Ultra Clear Panellel készül: az LCD panel elé egy speciális szűrőréteg kerül, amely a kilépő fény irányának szabályozásával élénkebb színeket kölcsönöz a kijelzőnek. TN panelnél látványos a hatás, VA panelnél már nem annyira (de azért számít). Sajnos akad egy kellemetlen mellékhatása: az extra réteg miatt a tévé tükröződik. Ez persze főleg akkor hátrány, ha gyakran néznénk nappal tévét.

A panel teljes HD felbontású (1920×1080 pixeles), s bár a tévé elvileg teljesíti a HD Ready 1080p követelményeket is, csak a HD Ready „matrica” került fel rá. Az elektronika minden hasznos (és kevésbé hasznos) szolgáltatást ismer, ezek között a legfontosabb a 24p és a 100 Hz-es képmegjelenítés. Mégsem ezek teszik igazán érdekessé, hanem a háttérvilágítása: a készülék ugyanis LED-es fényforrást használ és ismeri a local dimminget is. Ennek ismeretében kíváncsian vártuk, hogy vajon a 2 000 000;:1-es dinamikus kontrasztarány a valóságban hogyan alakul. (A statikus adatot a Samsung nem adta meg, de arra tippelünk, hogy a tévé 5000:1-es natív kontraszttal bír.)

Képminőség I

A Samsung LE46A786R2 gyári beállításai a trendbe illők: ha ránézünk a képre, akkor alapvetően szép, élénk színeket látunk, de a műszeres mérés elárulja, hogy a színek túlszaturáltak, a színhőmérséklet pedig 11 000 kelvines. Egyedül a fényerő mondható jónak, a maga 258 cd/m²-es értékével. Szerencsére a Samsung menüje nagyon jó, és minden képjellemzőt átállíthatunk segítségével, így egy kis hangolással már nagyon jó eredmény érhető el.

Samsung LE46A786R2

Túlszaturált gyári beállítások

Az optimális beállításokat a következő helyeken találtuk meg (a sok opció miatt hosszú a lista). Kép: üzemmód – normál, háttérvilágítás – 3, kontraszt – 87, fényerő – 54, élesség – HD tartalommal 0, egyébként növelhetjük, szín – 43. Részletbeállítások: fekete beállítás – ki, vagy alacsony, dinamikus kontraszt – ki, gamma – 0, színköz – természetes, fehéregyensúly – 25/25/25, bőrszín tónus – 0, éljavítás – ki. Képopciók: színtónus – normál, méret – csak pásztázás, digitális zajcsökkentés – ki vagy alacsony, HDMI feketeszint – ki, 100 Hz motion plus – közepes, IntelligensLED – ki. Ezekkel a beállításokkal 2,2-es gammát, 7300 K-s színhőmérsékletet és 246 cd/m2-es fényerőt kapunk. A fekete erőssége 0,07 cd/m², a kontrasztarány pedig 3784:1-hez. Ez utóbbi igen meggyőző adat – és ráadásul még ki sem használtuk a LED előnyeit.

A tévé háttérvilágítása 640 LED-ből áll, amelyek 128 csoportba vannak rendezve. Bekapcsolt IntelligensLED-del és dinamikus színprofillal a tévé valamennyi csoport fényerejét külön képes szabályozni (ez a local dimming), így a normál háttérvilágítású tévékhez képest elméletileg használhatóbb a dinamikus kontrasztarány. Gyakorlatilag is, de nem kell szélsőséges helyzet ahhoz, hogy kiakasszuk a rendszert: nagy kontrasztú képek esetén a határok mentén "clouding" figyelhető meg. Képünkön a szélsőséges példa: a fekete képernyőn a fehér egérkurzor mögött hatalmas a felhő, ráadásul hiába fehér az egérkurzor, messze nem maximális fényerővel világít a LED.

Samsung LE46A786R2

Normál tévézés közben a bevilágítás nem ennyire feltűnő

Ettől függetlenül érdemes egy próbát tenni a local dimming-gel, mert normál használat közben ez a jelenség sokkal kevésbé feltűnő, s biztos, hogy nem mindenkit zavar. Az biztos, hogy a számoknak jót tesz az újítás, mivel a fekete színnél a LED-ek teljesen kikapcsolnak, így a kontraszt gyakorlatilag végtelen. Korábban már írtunk a dinamikus kontrasztarányról és a LED-es háttérvilágításról.

A LED-es háttérvilágítással egyébként nemcsak a kontraszt növelhető, hanem a fényerő eloszlásának egyenletessége is – persze csak akkor, ha homogén színeket jelenítünk meg.

Samsung LE46A786R2

A széleken gyengébb a fényerő

Azért a tesztképből látható, hogy bár azt várnánk, mégsem tökéletes az eloszlás.

Samsung LE46A786R2

A tévé képe szemből, oldalról és fentről

A betekintési szög 178 fokos mindkét irányban, ennek ellenére a tévét jobb, ha szemből nézzük, mert az Ultra Clear Panel bevonatot arra optimalizálták.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások