- 2009. február 18., 08:00
A Freecom mindig is igyekezett valami extrát adni külső merevlemezeihez, amelyek ezért rendszerint elég drágára...

Ha egy gyártó eddig az extravagáns termékekre koncentrált, majd hirtelen megjelenik egy olcsó modellel, óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy vajon mi a csapda. A Freecomnál hasonlót éreztünk, amikor megkaptuk tesztelésre a Mobile Drive XXS-t, hisz a gyártótól korábban láttunk már ütésálló, dizájnos, vagy a konkurenciához képest nagyobb kapacitású meghajtót is, de olcsóbbat nem nagyon.

Külső

A Freecom állítása szerint a világ legkisebb, 2,5 colos merevlemezére épülő meghajtót dobta piacra az XXS személyében. Bár nem ellenőriztük le a világ összes HDD-jének méretét, ez minden bizonnyal így is van. Egyrészt a meghajtó a Samsung-féle HM251JX, amely integráltan tartalmazza az USB kontrollert, tehát nincs szükség külső elektronikára, másrészt a készülékház (ha lehet egyáltalán annak nevezni) egy egyszerű, 1 mm vastag gumitok.

Freecom Mobile Drive XXS

Gumiborítás, mint dizájn, érdekes...

Meghökkentőnek lehet nevezni, talán még dizájnosnak is, trendinek semmiképp. Elég, ha csak a Seagate FreeAgent Gojára, vagy a már nálunk járt Samsung S2-re gondolunk. A tok azért funkcionálisan nem rossz, mert védi valamennyire a meghajtót, másrészt biztos, hogy a Mobile Drive XXS semmilyen felületről nem fog véletlenül lecsúszni. A hőt ugyan nem vezeti el, de a HDD hőtermelése közel sem akkora, hogy ez veszélyt jelentene: a kétórás teszt során 31 fok volt a legmelegebb érték, amit mértünk.

Freecom Mobile Drive XXSFreecom Mobile Drive XXS

Az integrált USB interfész és a gumiköpeny "nyílása"

A Freecom egyetlen kiegészítőt mellékel a meghajtóhoz, egy 8 cm-es USB kábelt. A rövidség marketinges magyarázata az, hogy eltűnik a kábelerdő, meg, hogy a táskában sem foglal sok helyet ám cserébe egy noteszgéphez esetenként elég nehéz lehet csatlakoztatni vele a meghajtót.

Belső

Mint már írtuk, a gumiburkolatban a Samsung HM251JX merevlemeze dolgozik, amelynek tányérjai percenként 5400 fordulatot tesznek meg. A mérések alapján a HDD épp olyan gyors, mint az 500 Gbájtos S2, ami nem meglepő, hiszen az USB vezérlő jelenti a szűk keresztmetszetet. Olvasásnál másodpercenként 32,9, írásnál 28,8 Mbájt adatot tudunk megmozgatni. Az elérési idő 17-18 ms, ez az átlagosnál valamivel jobb érték. A Mobile Drive XXS teljes tartalmát (a másolt fájlok méretétől függően) szűk két óra alatt tudjuk beolvasni, a HDD teleírása pedig kb. 2 óra 15 percig tart. Egy DVD tartalmát 3,5 perc, egy CD tartalmát kevesebb, mint fél perc alatt másolhatjuk fel.

Freecom Mobile Drive XXSFreecom Mobile Drive XXS

Ezeket a sebességeket ma már minden külső HDD-nek illik tudnia

A Freecom formázottan adja a HDD-t, a kompatibilitás miatt FAT-32 fájlrendszerrel. Ezt érdemes megváltoztatni NTFS-re, ha szeretnénk 4 Gbájtnál nagyobb fájlokat is a meghajtóra másolni. (Vegyük figyelembe, hogy Mac alatt alapból csak olvasni lehet az NTFS fájlrendszert). A HDD teljes kapacitása egy partícióra került, ez szintén nem biztos, hogy mindenki számára optimális, de szerencsére könnyen megváltoztatható. Külön tápcsatlakozó nincs a merevlemezen, ezt garanciának vehetjük a Freecom részéről arra vonatkozóan, hogy a HDD beéri az USB feszültségével is.

Freecom Mobile Drive XXS

Csak egy USB csatlakozó van

Ha a 250 Gbájtos méret nem felel meg, a sorozat 160, 320, 400 és 500 Gbájtos modelljei közül is választhatunk.

Extrák

Röviden: nincsenek. Az HDD-re felkerült PDF formátumban egy nagyon rövid használati útmutató, valamint az Adobe Acrobat Reader, illetve a CA Internet Security windowsos, 90 napos próbaverziója, de ezek aligha tekinthetők valódi hozzáadott értéknek.

Összegzés

Amennyiben a Freecom célja az volt, hogy árban beérje a konkurenciát, a feladatot teljesítették. A Freecom Mobile Drive XXS a sebesség szempontjából sem vall szégyent, azonban véleményünk szerint a gumitok kialakítása nem túl igényes. Ráadásul hozzáadott szoftvereket sem kapunk. Így nehéz dolga lesz a Freecomnak; más gyártóktól, ugyanennyi pénzért többet kapunk.

Értékelés:

A Freecom Mobile Drive XXS-t az RCE-től kaptuk tesztelésre, ára kb. 22 000 forint.

Címkék
Hozzászólások