- 2009. március 20., 08:00
A DVD-lejátszóknál nagy dobás volt a DivX lejátszási képesség integrálása – az LG hasonlóval...

A tavalyi év után 2009-re (ismét) mindenki olcsó Blu-ray lejátszókat várt (és vár), ám csalódnunk kellett. Az árcsökkenés elmaradásáért talán egyetlen dolog adhat kárpótlást, ha a gyártók temérdek új szolgáltatást építenek be készülékeikbe. A CES-en már láttuk, hogy a cégek hogyan képzelik el a jövőt: egyre több online tartalomhoz lehet majd hozzáférni a szórakoztatóelektronikai készülékek segítségével. Tesztünk alanya, az LG BD-370 például a YouTube videókat tudja lejátszani – és nem ez az egyetlen érdekes tulajdonsága.

Külső

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az ismerkedést a BD-lejátszó külsejével. Tulajdonképpen gyorsan megállapíthatjuk, hogy nincs új a nap alatt: az LG BD-370 ugyanazokkal a színekkel és formákkal operál, mint a vetélytársak. Ez a fekete burkolatot, az elöl fényes, lehajtható panelt valamint az elmaradhatatlan kör alakú gombot és LED-et jelenti. Utóbbi egyben a bekapcsolást jelző LED-et is helyettesíti. A jelzőfény a tálcában lévő korong típusáról is szolgáltat infót; Blu-ray lemez behelyezésekor kék színnel világít, DVD lemezeknél pirosan, CD lemezeknél lila színnel „izzik”. A középkonzol a három legfontosabb gombot tartalmazza, itt lehet a készüléket ki- és bekapcsolni, a tálcát nyitni és zárni, valamint a lejátszást is elindíthatjuk innen. A jobb oldali fedél alatt a Stop és a jelenetválasztó gombok valamint egy USB port kaptak helyet.

LG BD-370
LG BD-370

A BD-370 szemből és oldalról

Az összkép nekünk tetszett, a lejátszót gyakorlatilag bármilyen stílusú szobában el tudjuk képzelni. Hátul nagyjából a megszokott kép fogad: a HDMI 1.3-as kimenet mellett YPbPr és kompozit csatlakozókat találtunk, a hang pedig sztereo RCA, optikai vagy S/PDIF kimeneten keresztül hagyhatja el a BD-370-et. Ezek mellett Ethernet interfész is került a lejátszóra, amely nemcsak a korábban már említett YouTube videók miatt hasznos: a gép Blu-ray Profile 2.0 kompatibilis, ami az online extra tartalmak miatt a hálózati csatlakozó beépítését eleve kötelezővé teszi.

LG BD-370

A hálózati interfész a firmware frissítését is lehetővé teszi

LG BD-370

Minden szükséges csatlakozó megvan

Még egy dolgot érdemes megemlíteni: a készülékház a konkurens termékekkel ellentétben nem tartalmaz ventilátort. Ez a zaj szempontjából mindenképpen üdvözítő, hiszen így az egyetlen zajforrást a lemezforgató motor jelenti, ami 2×-es tempó esetén sem zavaró vibrációt, sem zavaró szélzajt nem okozott. A teszt során túlzott melegedést sem tapasztaltunk, a borítás egy kétórás film lejátszása után is mindenhol kézmeleg maradt.

Belső

A külső tulajdonságoknál már említettük, hogy a lejátszó Blu-ray Profile 2.0 kompatibilis, és azt is, hogy rendelkezik az ehhez szükséges hálózati csatolóval. A Blu-ray Profile 2.0 ugyanakkor 1 Gbájt adattároló kapacitást is megkövetel, amelyet a BD-370 esetében csak az USB porton keresztül, USB stickkel biztosíthatunk. Ez önmagában nem olyan nagy gond, de szerencsésebb lett volna, ha ehhez hátul is van egy USB port – a legelegánsabb pedig az lett volna, ha eleve van 1 Gbájt beépített memória.

Emellett viszont nehéz belekötni a hardverbe, mert szinte mindent tud, amire csak szükségünk lehet. Kezeli a BD-ROM, BD-R és BD-RW lemezeket, a DVD-RAM kivételével az összes DVD formátumot és az Audio CD-ket, CD-R, CD-RW lemezeket is. Bár a BD-370 a zenékkel és a VCD lemezekkel hadilábon áll (a DVD-Audio korongok, a SACD és a VCD/SVCD nem támogatottak), ez véleményünk szerint a mai világban nem kritikus. A BD lemezeken a veszteségmentes Dolby TrueHD és DTS-HD is támogatott.

A BD-370 a „gyári” BD és DVD lemezek mellett a H.264 kódolású MKV fájlokat, a DivX-es (SD) AVI-kat, az MPEG-2 fájlokat és az AVCHD kódolású videókat egyaránt lejátssza, sőt, elboldogul a MOV-okkal is, ha átnevezzük őket MP4-re. A hangformátumok közül a Dolby, DTS, MP3, WMA és az LPCM támogatott, viszont a MOV-okban gyakran előforduló AAC nem.

LG BD-370

A főképernyő 18 másodperc alatt töltődik be

A lejátszó az MKV fájlok megnyitása előtt figyelmeztet arra, hogy a kompatibilitás nem garantált, ennek ellenére a 10 kipróbált nagyfelbontású filmet (amelyek mind az internetről származnak) gond nélkül lejátszotta. Probléma egyébként nem a képpel, hanem a hanggal lehetne, amennyiben a stream a fentiektől eltérő formátumban van.

LG BD-370

A BD-370 MKV, MP4 és MPEG-2 fájlokat is lejátszik

A lejátszó problémamentesen jelenítette meg az SSA és SRT feliratokat, s az egynél több hangsávot tartalmazó MKV-k esetén sem jött zavarba. A kép-, hang- és videofájlokat nemcsak DVD lemezről, hanem USB-s adattárolóról is megnyithatjuk, azonban figyelembe kell vennünk, hogy a jelenlegi firmware csak a FAT-32 fájlrendszerrel kompatibilis, ami nem teszi lehetővé 4 Gbájtnál nagyobb fájlok tárolását. A Blu-ray és DVD lemezek lejátszásakor minden simán ment, igazából itt az lett volna meglepetés, ha ez nem így történik.

Az elektronika tudása ellenére energiatakarékosnak mondható: a BD-370 fogyasztása alvó és kikapcsol állapotban nem éri ez az 1 Wattot, lejátszáskor pedig az indítás utáni 40 Wattról néhány másodperc alatt 23 Wattra csökken a teljesítményfelvétele. Az energiatakarékosság jegyében, ha éppen nem játszunk le filmet, a készülék 5 perc után alvó módba lép.

»1 - Page 0
Hozzászólások