- 2009. március 25., 00:08
Mi az: hálózatra csatlakoztatható adattároló, de mégsem NAS? NMH, azaz Network Multimedia Hub.

A Cisco a Linksys márkanév alatt forgalomba hozott NMH termékcsaládját nem akarta versenyeztetni az akár nyolcféle szerver kiváltására képes, irodai NAS-okkal. Inkább megalkotta „saját” kategóriáját, amely az otthoni felhasználókra koncentrál, ehhez mért szolgáltatásokkal és kezelhetőséggel. Ha belegondolunk abba, hogy vajon hány NAS működik az otthonokban teljesen kihasználatlanul, sejthető, hogy az egyszerű kezelőfelület önmagában sikeres lehet az átlaguserek körében.

A tesztlaborba érkezett eszköz becsületes neve Linksys by Cisco NMH-405, az egyszerűség kedvéért cikkünkben csak Linksys NMH-405-nek fogjuk hívni.

Külső

Igényes, a lehetőségekhez képest azonban nem teljesen környezetbarát csomagban érkezett hozzánk az eszköz; a karton újrahasznosított, a távtartók viszont habszivacsok, a tojástartó helyett. A doboz fedelét kinyitva egy „Start Here” feliratú borítékba botlunk, amely a telepítő lemezt tartalmazza. A szoftvereket még azelőtt kell telepíteni, mielőtt rákötnénk az NMH-405-öt a hálózatra – erre figyelmeztet egy betétlap is, de a Cisco biztosra ment, mert a készülék hátulján alaphelyzetben matrica takarja el a csatlakozókat.

A csomagolásból a hardver mellett a tápegység, kétféle (elektromos) hálózati kábel, egy Ethernet kábel illetve egy többnyelvű telepítési útmutató került elő, minden adott tehát, hogy az NMH-t beköthessük a rendszerbe.
A 405-s szürke-fekete, aki ismeri a Linksys (by Cisco) márkanév alatt forgalomba hozott routereket, az tudja, hogy miért – a cég hálózati eszközei így színben tökéletesen kiegészítik egymást.

Linksys NMH-405

Az NMH-405 mutatós külsőt kapott

A dizájn nekünk tetszett, szerintünk nemcsak a korábbi Linksys NAS-okkal, hanem a jelenleg piacon lévő megoldásokkal is felveszi a versenyt. Egyetlen baja van csak, a fényes fekete burkolaton, mint mindig, a legkisebb piszok, vagy ujjlenyomat is azonnal meglátszik. Az NMH-405 előlapján egy kisméretű, színes kijelző található, alatta egy négyirányú és egy OK gomb, ezek alatt a bekapcsoló gomb, a kártyaolvasó s végül egy USB csatlakozó. A kártyaolvasó két nyílása SD, MMC, XD és CF kártyákat fogad. A bekapcsoló gomb kék fénnyel jelzi az üzemkész állapotot, a LED fénye szerencsére a korábbi Linksys termékekkel szemben nem vakító. HDD visszajelző LED viszont nincs.

Linksys NMH-405Linksys NMH-405

Hátlap figyelmeztető matricával és nélküle

Hátra, a gigabites Ethernet és a tápcsatlakozó mellé egy második USB port is került, illetve itt bújik meg a RESET gomb is, amellyel a gyári beállításokat állíthatjuk vissza. Az USB interfész csak adattárolókat fogad, a készülék a jelenlegi firmware-rel nyomtatószerverként nem használható.
Az NMH-405 egy termékcsalád részeként kerül forgalomba, NMH-410 néven 1 Tbájtos, NMH-400 néven HDD nélküli változata is lesz majd, ha egyszer idehaza is piacra kerül (erre kb. június-júliusig kell várnunk) illetve létezik egy kisebb tudású verzió is, NMH-3XX néven, HDD-k, kijelző, kártyaolvasó és előlapi gombok nélkül.

Belső

A készülékházba a felső ajtón át juthatunk be, amely a rajta lévő gombbal pattintható ki a helyéről. Sok látnivaló nincs bent, csupán a két merevlemez tartórekeszéhez férhetünk itt hozzá – egyébként, ha ezeket kivesszük, megtekinthető az apró méretű NYÁK, amely az egész hardvert vezérli.

Linksys NMH-405

A HDD-k helye a lenyíló fedél alatt található

Csak geekeknek: a rendszer a Marvell-féle 88F5182 SoC-re épül, memóriája 128 Mbájt, két flash ROM is van benne (64 Mbájt illetve 512 Kbájt méretben). A LAN vezérlő szintén Marvell (88E1118), amelyről annyit kell tudni, hogy a jumbo frameket nem kezeli. A hardvert Linux vezérli, ami a HDD-k kezeléséhez Reiser fájlrendszert használ. A HDD tartók műanyagból készülnek, s a két szélső fül összeszorításával egyszerűen kiemelhetők a helyükről. A HDD-k rögzítése csavarral történik, így tökéletesen szoros az alkatrészek közötti illesztés. A Cisco a merevlemezzel árusított modelleket egyetlen SATA HDD-vel dobja piacra, tesztünk alanya, az NMH-405 így egyetlen, 500 Gbájtos adattárolóval kerül forgalomba.

Linksys NMH-405Linksys NMH-405

A HDD beszerelése, és a tartótok

Felhasználóbarát filozófia, hiszen így mindenképp marad egy foglalat a tárolókapacitás későbbi bővítésére. A második HDD behelyezésekor választhatunk majd JBOD illetve RAID-1 működési módok között. A Cisco a Western Digital Caviar Green HDD-it építi be (a tesztmodellben WD5000AVVS üzemelt). A Caviar Green HDD-k keveset fogyasztanak, kicsi a hőtermelésük és nem okoznak vibrációt sem.

Linksys NMH-405

A gumitappancsok elnyelik a rezgéseket

A kisebb fordulatszám a hőtermelésnek oly annyira jót tesz, hogy a teszt során a ventilátor végig alacsony fordulatszámon, gyakorlatilag hangtalanul üzemelt. Az NMH-405 fogyasztása méréseink alapján 1 HDD-vel 14 Watt (kettővel kb. 20 Watt). Ez nem sok, de konstans: az elektronika nem állítja le a HDD-t akkor sem, ha hosszú ideig nem nyúlunk a tartalomhoz.

Telepítés

Az NMH-t a neki szánt környezetben, azaz egy gigabites útválasztóra épített hálózatban tettük próbára. A telepítéshez az eredeti szoftvert használtuk, amely megkönnyíti a beüzemelést, mivel a legfontosabb alapfeladatokat elvégzi helyettünk. Viszont csak Windows alatt működik, ha másik oprendszert használunk, kénytelenek leszünk kézzel elvégezni a beállításokat.

Linksys NMH-405Linksys NMH-405Linksys NMH-405

Az üzembehelyezés legfontosabb lépései

A szoftver első lépésben az alapértelmezett jelszó megváltoztatását kéri – ez mindenképpen jó pont. Ezután „barátságos” nevet adhatunk az NMH-405-nek, így nem kell az IP-címet használni a kezelőfelületre való belépéshez. Alapértelmezés szerint a http://mediahub elérési útvonalat használhatjuk. Ezután a számítógép konfigurálása következik, amely a hálózati mappa csatlakoztatását (betűjelhez rendelését) jelenti. Végül, de nem utolsó sorban a két extra szoftvert telepíthetjük fel (csak Windows alá), amelyek a médiafájlok importálásában illetve a biztonsági mentések készítésében lehetnek segítségünkre.

Linksys NMH-405

A telepítőt a hálózat valamennyi gépén használhatjuk

A telepítő lemezt használhatjuk a hálózat további gépeihez is, ám ilyenkor nem a Start Setup, hanem a Connect Computers opciót kell kiválasztanunk.

»1 - Page 0
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. június 7., 12:00
Hozzászólások