- 2009. március 30., 08:00
Az iRobot Roomba heti egyszeri 10 perces törődésért cserébe minden nap felporszívózik. Megérdemli a szeretetet.

Az otthoni takarítás egyik legutálatosabb, állandóan ismétlődő feladata a porszívózás. Ideális esetben minden nap elvégeznénk, de heti egyszer is nehezen veszi rá magát az ember. Mivel nekem sem sikerült a porszívózást, mint hobbit megszeretni, ezért tavaly nyáron munkába állítottam egy Roombát.

iRobot Roomba 560

iRobot Roomba 560

iRobot Roomba tartósteszt

A Roomba már-már legendás szerkezet a nálunk szerencsésebb, magasabb átlagos életszínvonalú országokban. A korong alakú jópofa robot egy akkumulátorral és némi mesterséges intelligenciával felvértezve másfél órán keresztül képes bolyongani a lakásban, miközben apró keféivel és szívó szerkezetével összeszedi a padlón lévő összes port, morzsát, apró szemetet.

iRobot Roomba 560

iRobot Roomba 560 a dokkolóban

Az iRobot Roomba aktuális, 5. generációjának rengeteg változata létezik. Ezek lényegében azonos szerkezetek, a különbség többnyire a kiegészítők, illetve a beépített funkciók sorában rejlik. Nálunk egy 560-as modell dolgozik, ami az 510-es sorszámú alapmodelltől a következőkben tér el:

  • dokkoló állomás
  • programozható vezérlés
  • vezeték nélküli vezérlés (opció)
  • „világítótorony” technológia
  • mellékelt világítótornyok (2db)

Az 570-es és 580-as modellek mindössze egy mellékelt távirányítóval és néhány extra kellékanyaggal nyújtanak többet, míg a kifejezetten kisállatokkal megosztott lakásokba tervezett 532-es és 562 modellek nagyobb porgyűjtő tartállyal rendelkeznek. Fontos különbség még, hogy míg az 510-es és 530-as modelleket csak 3 szoba egyeidejű porszívózásához tervezték, addig az 560-as, 570-es és 580-as modellek 4 szobával is megbirkóznak egy feltöltéssel.

Eltérő logika

A házimunkák legtöbbjét, mint például a mosást vagy a mosogatást már néhány évtizede okosan automatizáltuk, de a porszívózás az elmúlt száz évben nem sokat változott. Az automatizálás hiánya nyilván annak tudható be, hogy a porszívó automatának végig kellene járnia az egész lakást, ügyelve arra, hogy ne tegyen tönkre semmit. Ez elsőre nem tűnik nehéznek, de mikor az ember leül és egyesekben illetve nullákban megpróbálja végiggondolni, akkor rájön, hogy nem is olyan egyszerű. A probléma bonyolultságát azonban legjobban akkor értheti meg az ember, ha 10-15 percig valós akadálypályán (pl. lakás) látja dolgozni az iRobot Roomba-t.

Az emberi agy számára elég nehezen emészthető az a munkamódszer, amivel az iRobot Roomba dolgozik. Ha mi elkezdünk porszívózni, akkor valami szisztéma szerint szépen sorban végigmegyünk a teljes felületen. Tehetjük, mert könnyedén felmérjük a terepet, és ha szükséges, akkor pillanatok alatt megfelelő méretű blokkokra tudjuk osztani az egészet. Látjuk a bútorok illetve a kiegészítők formáját és méretét, és ehhez tudjuk igazítani a szisztémánkat. A robotporszívó a padló szintjétől mindössze néhány centiméterre kiemelkedve azonban ezekből szinte semmit sem képes érzékelni. Elindul tehát és faltól falig, vagy akadálytól akadályig megy, majd látszólag véletlenszerűen pattan vissza a tereptárgyakról és megy tovább. A nagy bolyongás vége, hogy sokat ismételve ugyan, de valóban mindenhova eljut. Ez a módszer meglátásom szerint két dologban tér el lényegesen a humán módszertől: sokkal lassabb, de a sokszori pásztázás miatt valamivel alaposabb.

Működés

Az iRobot Roomba három kerékkel áll a padlón. Ezekből a középen lévő első valójában csak egy bolygókerék, ami sötét-világos festése révén visszajelzéssel szolgál a vezérlő elektronikának. A meghajtásról, az irányításról és a terepjáró képességekről a másik két kerék gondoskodik. Ezek a nagyobb kerekek eltérő sebességgel forogva határozzák meg a Roomba mozgásának az irányát, de ha szükséges (például a porszívó fennakad valamin), akkor a kerekek kiemelkedve segíthetnek a takarító robotnak kiszabadulni szorult helyzetéből.

iRobot Roomba 560 első kerékiRobot Roomba 560 hajtott kerék kiemelkedveiRobot Roomba 560 hajtott kerék normál állapotban

A Roomba 560 alján a port és a szemetet egy forgó gumi és egy szintén forgó kefe terelgeti a porszívó fej elé. A porszívó ugyan nem óriási teljesítményű, de egy többnyire naponta takarított lakásban nincs is szükség ennél nagyobb szívóteljesítményre. A bútorok és falak mellett, illetve a sarkokban egy vízszintesen forgó, a porszívó alól oldalra kinyúló kefe segít összegyűjteni a port.

iRobot Roomba 560 fejjel lefelé: jól látható a gumilapátos henger és a mögötte lévő kefés hengeriRobot Roomba 560 oldalsó kefe

Egyszerű de nagyszerű ötlet egy fontos feladat megoldására. Internetes fórumokban sok panaszt lehetett olvasni ennek a kefének a gyenge minőségével kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy az 5. generációban ezt a gyermekbetegséget már kijavították. A nálunk lévő példány legalábbis már több mint fél éve gond nélkül üzemel.

»1 - Page 0
Címkék