- 2009. április 15., 08:00
Sok gyártó próbálkozott már a notebook és desktop billentyűzetek kombinációjával.
Hirdetés

Míg a felhasználók egy része esküszik a notebook billentyűzetekre, másik részük ki nem állhatja azokat. A gombok mérete és formája mellett leginkább a leütés során megtett út hossza az, ami megosztja a véleményeket. Az S520 kialakításánál a mérnökök igyekeztek egy olyan klaviatúrát készíteni, amely mindkét tábor igényeit kielégíti.

Logitech Cordless Desktop S520

Notebook stílusú gombok

A szett a Logitechtől megszokott módon igényes csomagolásban érkezett hozzánk. A dobozból a billentyűzet és az egér mellett a vevő valamint a telepítő lemez és négy AA méretű eleme került elő. A vevő USB-s, s ahogyan az általában lenni szokott, nemcsak az adatátvitelért felelős, hanem a Caps és Num Lock visszajelző LED-jeit is tartalmazza.

Logitech Cordless Desktop S520

A vevőre kerültek a visszajelző LED-ek

Habár a vevőre szerelt LED-ek apró kényelmetlenséget okoznak, mert úgy kell elhelyeznünk, hogy azok látszódjanak, összességében mégis jól járunk, mert cserébe a billentyűzeten nincsenek felesleges fogyasztók. A vevőre egyetlen gomb került, ezzel az egeret és a billentyűzetet is összehangolhatjuk vele.

Billentyűzet

A klaviatúra fekete színű, figyelembe véve, hogy a legtöbb monitor ma már fekete kávával készül, ez kifejezetten előnyös. A billentyűzethez tartozik egy nagyméretű csuklótámasz is, ennek színe kékes-szürke. Érdekesség, hogy a támasz fixen rögzített – de véleményünk szerint ez nem baj, mert az S520 kényelmesen használható vele. A billentyűzet gombjai pontosan olyanok, mint amilyenek egy noteszgép gombjai, s felületük egy síkot alkot (nincs lépcső a sorok között). A leütéshez szükséges út viszont hosszabb, mint egy hordozható gép esetében, így véleményünk szerint a gépelés kényelmes.

A kiosztás 102 gombos magyar, ami úgy jön ki, hogy csak egy Win gombot kapunk, és nincsen jobb egérgomb. Helyette van Fn funkcióváltó, amely az F gombok és még néhány másik gomb funkcióját változtatja meg. Az egyik kombináció egyébként éppen a jobb egérgombot helyettesíti. A többiek felsorolásszerűen: Office programok, böngésző, levelezőprogram, naptár illetve a számítógép kikapcsolása. Az F9-F12 gombokhoz nincs előre definiált parancs, ezeket tetszés szerint programozhatjuk be.

Akad néhány plusz gomb is. A számológép indítója felülre, a többi alulra került. A lenti gombok alapvetően a fényképek kezelésében, a hangerő-szabályozásban illetve a médiafájlok lejátszásában segítenek, és mindenféle extra szoftver telepítése nélkül is működnek.

Logitech Cordless Desktop S520Logitech Cordless Desktop S520Logitech Cordless Desktop S520

Multimédiás gombok

A Logitech esetében sarkalatos pont az Insert elhelyezése, kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ahány billentyűzet, annyi féle kiosztás. Az S520 esetében a 2×3-as panel állítva került beépítésre, s nem tartalmazza az Insert gombot, amely feljebb, a funkciógombokkal egy sorba került. (Az Insert eredeti helyén dupla magasságú Del gombot kapunk.)

Logitech Cordless Desktop S520Logitech Cordless Desktop S520

Insert és számológép gombok

A klaviatúra dőlésszöge három lépcsőben szabályozható (két kihajtható talp segítségével).

Logitech Cordless Desktop S520Logitech Cordless Desktop S520Logitech Cordless Desktop S520

Három fokozatban állítható dőlésszög

További érdekesség, hogy a gombok alatti vájat „lefolyó nyílásokat” is tartalmaz. Azt régóta tudjuk, hogy legtöbb billentyű kakaóbiztos, az S520-ba viszont gyakorlatilag egy egész pohárral is beleönthetünk anélkül, hogy baja esnék.

Logitech Cordless Desktop S520

Az apró nyílások lefolyóként működnek

Persze, ha nem vízzel öntjük le, akkor azért a gombok beragadása továbbra is reális veszély.

Egér

A szett a Logitech LX5 lézeres egeret tartalmazza, amely érzékelőjét nem számítva teljesen hétköznapi darab. Majdnem bármilyen felületen működik, csupán tükröt és üvegasztalt nem használhatunk alátétként. Két gombja mellett az egérre egy dönthető görgő került, amely racsnis, és még a harmadik egérgomb szerepét is betölti.

Logitech Cordless Desktop S520

Lézeres, de amúgy teljesen átlagos az egér

Mint minden vezeték nélküli egér, ez a példány is „bealvós”, de szerencsére elég néhány mm-t mozgatni ahhoz, hogy újból életre keljen. Így általános használat közben tulajdonképpen csak az veszi észre a késlekedést, aki direkt erre figyel, de persze játékban ez a néhány pillanat éppen elég ahhoz, hogy az S520-as szettet ilyen célra ne ajánljuk.
Az egér fogását kényelmesnek találtuk, huzamosabb használat során sem fáradt el a kezünk.

Logitech SetPoint

A billentyűzethez megkapjuk a Logitech általános vezérlőprogramjának, a SetPointnak a windowsos verzióját. Ennek segítségével konfigurálhatjuk a billentyűzet F9-F12 gombjait és az egér görgőjét, illetve telepítése után OSD figyelmeztetést kapunk a Caps és Num Lock gombok megnyomásakor, vagy alacsony akkutöltöttség esetén.

Hatótávolság, üzemidő

A Logitech állítása szerint a billentyűzet és az egér egyaránt nagyon sokáig bírja, a mellékelt akkumulátorokkal előbbi 15 hónapos, utóbbi 8 hónapos üzemidőre is képes lehet. Ezt értelemszerűen nem tudtuk ellenőrizni, de az adatok minden bizonnyal helytállóak, mert a cég termékei között akad olyan egér, ami 18 hónapig üzemel, a billentyűzetek között pedig egyáltalán nem ritka az egyéves üzemidő.

Logitech Cordless Desktop S520

Egyetlen akkuval több hónap az üzemidő

A hatótávolság az egér és a billentyűzet esetében is 5 méter, eddig a távolságig használhatjuk biztonsággal a hardvereket. Messzebb is mehetünk (kb. 7 méterig), de ebben az esetben már „szakadozik” vétel, így az egérmutató ugrálni fog, s egyes billentyűleütések kimaradhatnak.

Összegzés

A Logitechben ezúttal sem kellett csalódnunk, a billentyűzet kényelmesen használható, s emellett igényes, strapabíró kialakítású. Ha meg tudunk barátkozni a szokatlan helyre száműzött Insert gombbal és az átlagosnál drágább árcédulával, a Cordless Desktop S520 jó választás.

Értékelés:

A Logitech Cordless S520 forgalmazója a Logitech. A szett ajánlott ára 15 000 forint.

Címkék
Hozzászólások