- 2009. április 29., 08:00
A porszívó robotok mellett a felmosó robotok az iRobot legismertebb konzumer termékei. A csúcsmodell járt nálunk.
Hirdetés

Szerencsére az iRobot cég döntéshozói is felismerték ezt a problémát, így a Roomba porszívórobot után nekiálltak a felmosást automatizáló testvér, a Scooba kifejlesztésének.

iRobot Scooba 380

iRobot Scooba 380

A Scooba méretét, formáját és működési elvét tekintve közeli rokona a Roombának, viszont mozgásán és dizájnján is látszik, hogy nem a legújabb fejlesztés. A Scoobát az iRobot ritkábban frissíti, illetve nem is készít belőle annyi változatot, mint a Roombából.

Felépítés, külső

Bár külsőre hasonlít a Roombára, a 8,5 cm magas (legmagasabb pontján 9,5 cm), 28 cm átmérőjű, korongszerű készülék sokkal bonyolultabb nála. A bonyolultsága alapvetően abból fakad, hogy nem csak a port kell felszívnia, hanem a tiszta és piszkos vizet is külön kell kezelnie.

iRobot Scooba 380 felnyitvaiRobot Scooba 380 akkumulátor

Az iRobot Scooba 380 alapvetően két részből áll: a meghajtást és az akkumulátort tartalmazó robotból, és az általa hordozott dupla folyadéktartályból. Ez utóbbi lényegében a robot felső, felhajtható része, és a felnyitás után egy mozdulattal kiemelhető a helyéről. Ebben a részben van a tiszta és a takarítás után összegyűjtött vizet tároló tartály, így ezek megtöltése és ürítése könnyű és kockázatmentes művelet (nem lesz vizes az elektromos rész). A kialakítás leggyengébb pontja a felnyitást biztosító zárszerkezet. Ez ugyanis a felnyitáshoz és a szerkezet felemeléséhez is használható kilincs lenyomásával oldható, ami azért használható nehézkesen, mert ilyenkor a felhajtható részt pont ellentétes irányba, lefelé kell nyomni - ez a megoldás az első néhány használat során működött, azóta hol működik, hol nem.

iRobot Scooba 380 víztartály behelyezéseiRobot Scooba 380 víztartály

A Scooba kezelőfelülete sokkal egyszerűbb, mint a Roombáé. Mindössze két gomb és négy visszajelző felirat van rajta. A Power gomb értelemszerűen a be- illetve kikapcsolásra szolgál, de ennek a LED-je ad visszajelzést az akkumulátor működéséről is (töltés, regeneráló töltés, hiányzó akku, stb). A takarítás a Clean feliratú gombbal indítható, de ezt a gombot kell ahhoz is megnyomni, hogy a robot felmosásból szárító módba kapcsoljon.

iRobot Scooba 380 kezelőfelület

iRobot Scooba 380 kezelőfelület

A visszajelző feliratok csak akkor olvashatók, ha a mögöttük lévő lámpa kigyullad. Ezek a feliratok a Scooba elakadásáról, a folyadéktartályok állapotáról, a felmosókefe problémájáról, illetve a karbantartás szükségességéről tájékoztatnak. A készülék nem időzíthető, így nincs szükség bonyolultabb visszajelző panelre.

A Roombához hasonlóan a Scooba elejét (a korongnak az az oldala, ami menetirány szerint mindig elöl van) is egy benyomható panel takarja. Ezzel érzékeli a robot, ha nekiment valaminek, de ennek az aljában vannak a mélység érzékelésére használt, a robot leesését megakadályozó szenzorok is.

iRobot Scooba 380 kereke kiemelkedveiRobot Scooba 380 kereke benyomva (normál helyzet)

A felmosó robot aljának felépítése hasonló a porszívó robotéhoz. A mozgást és a forgásokat két nagyobb, gumírozott kerék sebességének szabályozásával, a takarítást pedig egy forgó kefével oldja meg. A kerekek kisebbek, ami alapvetően meghatározza, hogy a Scooba milyen méretű akadályokon tud átjutni.

Működés

A takarító robot a földet pásztázva minden egyes úton négy lépésben takarít:

1. Porszívózás
A bolygókerékhez legközelebbi ferde vájat, illetve a szélen lévő terelő gumi a földön lévő nagyobb szemetet (pl. morzsa) igyekszik beterelni a szívó csonk elé, hogy a robot a felmosást a lehető legtisztább felületen kezdhesse.

Az iRobot Scooba 380 alja

Az iRobot Scooba 380 alja

2. Nedvesítés
A víz a kefe előtti sínből kerül a padlóra nagyjából egyenletesen nedvesítve a kefe előtti területet.

3. Felmosás
A padlón lévő víz segítségével a forgó kefe fellazítja, felsikálja a szennyeződéseket.

4. Feltörlés
A koszt és a piszkos vizet a gép az utolsó gumilap segítségével a gumilap előtti nyílásokon keresztül szívja fel. A padló így nem csak tiszta, de majdnem száraz is lesz. Zokniban ugyan nem célszerű mászkálni utána, de egy-két percen belül teljesen felszárad.

A hagyományos felmosáshoz képest óriási különbség, hogy a Scooba folyamatosan friss vízzel dolgozik. A koszos víz, amit begyűjt, külön tartályba kerül, így sosem keveredik a tiszta folyadékkal.

A takarítás tipikusan addig tart, amíg el nem fogy a folyadék, vagy az akkumulátor le nem merül egy meghatározott szintre. Ilyenkor a művelet befejezéseként a felmosó robot megszárítja a belső alkatrészeket és a keféket, hogy azok ne rohadjanak be, majd megáll. A szárítás a Clean gomb megnyomásával működés közben is aktiválható, ha a folyadék illetve az energia elfogyása előtt meg kell állítani a folyamatot.
Ha csak egy kisebb helyiséget szeretnénk feltakaríttatni a robottal, akkor célszerű a tiszta tartályba kevesebb vizet tenni, így csak rövidebb ideig bolyong a területen.

Az iRobot Scooba mozgásáért az IRobot AWARE Robot Intelligence System felel. Ez határozza meg, hogy mikor merre menjen, hogy a teljes felület minden pontjára legalább egyszer eljusson. A robot alapvetően háromféle mozgásra képes:

Spirális mozgás
A robotot célszerű a helyiség közepéről indítani, ahonnan spirális alakban kezd el takarítani. Ilyenkor kb. 2 méteres átmérőig megy spirálisan, utána elindul egyenes vonalban, hogy megkeresse a helyiség valamelyik falát.

Fal mentén
Falba ütközve elkezdi követni azt, és megpróbál körbemenni a helyiségben. Ezt a célját általában még azelőtt feladja, hogy végigérne. Mivel a kefe a jobb oldalán ér ki a készülék burkolatának széléig, igyekszik mindig a jobb oldalával követni a falat, hogy a lehető legkevesebb felmosatlan terület maradjon.

Helyiség átszelése
A fal menti mozgás után elkezd faltól falig mozogni a helyiségben. Amíg nincs nagyobb akadály a padlón, vagy nem túl bonyolult formájú a szoba, addig ez a mozgás biztosítja, hogy a robot mindenhova többször is eljusson.
A három mozgás között a felmosás során többször is vált, néha még logikátlanabb az útvonala, mint a Roombának.

A tartályba csak víz, speciális Scooba tisztítófolyadék (egy kis palackkal adnak a gép mellé, ez kb. 3-4 felmosásra elegendő) vagy vízzel hígított ecet tehető. Ecet után a lakásban büdös lesz, ráadásul a gépből kifolyó kevés folyadék még a Scooba saját gumi szőnyegét is elszínezte.

A Scooba munkája nem automatizálható, mert minden takarítás után ki kell üríteni a piszkos tartályt, majd fel kell tölteni a tisztát. Pont emiatt a beavatkozási igény miatt nincs is hozzá dokkoló, így a töltőt is külön kell hozzá csatlakoztatni.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások