- 2009. május 7., 08:00
Az Aero felület, amely a Vistában jelent meg először, egy sor új funkcióval gazdagodott.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

Az Aero sokak szerint felesleges rossz, nem több néhány jól megírt látványelemnél. Véleményünk szerint ennek pont az ellenkezője igaz – már a Vista esetében is az volt. Az Aero nemcsak jól mutat, bizonyos esetekben kifejezetten hasznos is lehet. Nyilván nem az áttetsző ablakokra kell itt gondolni, az valóban csak látványelem. A Microsoft alapvetően azért „találta ki” az Aerót, hogy azoknak a felhasználóknak a munkáját segítse, akik egyszerre tipikusan több ablakkal dolgoznak. A hagyományos ALT+TAB mellé bevezetett Flip 3D (3D-s feladatváltás) segítségével például az ablakok között használható méretben keresgélhetünk, de a tálca felett megjelenő miniatűr előnézeti ablakok is könnyítést jelentenek a programdzsungelben való tájékozódásban.

A Windows 7 esetében a már eddig is elérhető Aero szolgáltatások továbbgondolása mellett új funkciók is beépítésre kerültek, cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze. A szolgáltatások három csoportra oszthatók, amely csoportok külön elnevezést is kaptak: Aero Peek, Aero Snap és Aero Shake lett a nevük.

Aero Peek
A három Aero csomag közül az Aero Peek tartalmazza a Vistában már megismert funkciókat, illetve azok továbbfejlesztéseit. A WIN+TAB gomb továbbra is a Flip 3D-t hívja elő, ezen a téren tulajdonképpen nem történt előrelépés. Azonban két új módszer is létezik az elveszett ablakok megkeresésére, illetve a tömegből egyetlen ablak kiválasztására. Az első kulcsa a tálca jobb felére beépülő új, miniatűr gomb, amelyet megnyomva minden ablak eltűnik – pont úgy, mint korábban az asztal mutatása (Show Desktop) gomb használatakor. A Windows 7 esetében viszont nem kell feltétlenül megnyomni a gombot, az is elég, ha csak fölé húzzuk az egeret. Ebben az esetben az ablakok ugyanúgy eltűnnek, viszont körvonalaik láthatók maradnak.


Bekukkanthatunk az ablakok mögé

Így amellett, hogy minden ablak helyzetét pontosan megnézhetjük, egy pillantást vethetünk az asztalra is – ez például akkor nagyon hasznos, ha gadgeteket használunk, mert ezeket a programablakok rendszerint eltakarják. Ez a Preview Desktop névvel illetet funkció csak addig aktív, amíg az egeret a gomb fölött tartjuk. A Show Desktop egyébként továbbra is használható a WIN+D billentyűkombinációval, míg a Preview Desktop a WIN+SPACE gombokkal érhető el.

A másik lehetőségünk a Vistában már megismert előnézeti ablakok használata, ez szintén megtalálható az Aero Peekben; ha valamely tálcaikon fölé húzzuk az egeret, akkor az ablak kicsiben megjelenik fölötte. Fejlődés a Vistához képest, hogy az egymás mellett lévő ikonok előnézeti ablaka nem egyszerűen átvált, hanem (méretét tekintve) fokozatosan változik át egyikből a másikba. Az Aero Peek azonban egy további újdonságot is tartogat: ha az egeret az előnézeti ablak fölé húzzuk, akkor csak a kiválasztott program normál méretű változata marad látható, a többinek – éppen úgy, mint a Preview Desktop esetében – csak a körvonala jelenik meg.Az előnézeti képpel kiemelhető egy-egy ablak

Az Aero Peek funkciói, csakúgy, mint a Vista esetében, az alaptémával (Windows 7 Basic) nem működnek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sem a Windows 7 Starterben, sem a Windows 7 Basicben nem lesznek elérhetők. Kivételt ez alól egyedül a Show Desktop képez.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások