- 2009. május 8., 15:00
Tavaly év végén teszteltük a Samsung S2-es szériába tartozó, 500 Gbájtos merevlemezét.

Külső

Aki olvasta korábbi tesztünket a Samsung S2 merevlemezről, az sok újdonságot a formavilág területén ezúttal nem fog találni. Az S1-es széria éppen úgy néz ki, mint az S2-es bármelyik példánya, persze kisebb méretben. Amíg az S2 82×111×17 mm-es befogadó mérettel bír, addig az S1-es esetében a térfogat a 62×87×15 mm-es méretnek köszönhetően majdnem 48%-kal kisebb. Ezzel párhuzamosan a meghajtó tömege is csökkent; 80 g-os tömegével az S1 mini a mobiltelefonoknál is könnyebb.

Samsung S1

Mutatós, de kényes az S1 felülete

Tesztre ezúttal is a fekete változatot kaptuk meg, amely felső részén fényes műanyag-, alul pedig bőrborítással fedett. A fekete mellett a meghajtó (mérettől függően) bordó, fehér és barna színben is kapható. A visszajelző LED a burkolat alatt bújuk meg, külön „ablaka” nincs, ezért fénye sejtelmesen fénylik át a borításon. A LED csatlakoztatott HDD esetén folyamatosan világít, az olvasási műveleteket pedig erősebb fény kíséri. Az S1-esre egyetlen USB 2.0 csatlakozó került (mini B kialakítású), a meghajtó ezen keresztül nemcsak a kommunikációt bonyolítja le, hanem a működéshez szükséges energiát is rajta keresztül veszi fel.

Samsung S1Samsung S1

Az S1 szemből és hátulról

Az energiaigény nem túl nagy, ezért nem meglepő, hogy a Samsung nem gondoskodott külön tápellátási lehetőségről, még dupla végű USB kábelt sem kapunk. Ehelyett a csomagolásban egy 10 cm-es minikábel lapul, amely elég erős ahhoz is, hogy szélsőséges esetben akár a HDD teljes tömegét megtartsa. Ez abban az esetben jöhet jól, ha mondjuk egy magasan lévő előlapi USB portba dugjuk a HDD-t.

Samsung S1

A hátsó rész bőrborítást kapott

Az fizikai sérülések elleni védelmet egy bőrtok szolgálja, amely része az alapcsomagnak. A tapasztalatok alapján túl nagy szükség nincs rá, a fényezés normál körülmények között strapabíró, azonban, ha a táskában spirálfüzet, kulcs, vagy más kemény tárgy mellett hordjuk, ajánlott használni.

Belső

Az S1-be 1,8 colos HDD került, amely az S2 szériában alkalmazott meghajtókhoz hasonlóan integráltan tartalmazza az USB vezérlőchipet is, tehát a csatlakozó, ami kívülről is látszik, már a merevlemez része. Ennek a gyakorlati használat szempontjából túl nagy jelentősége nincsen, viszont a helytakarékos kialakításhoz nagyban hozzájárul. Az S1-es szériába egyébként az M5-ös 80, 120 vagy 160 Gbájtos (átalakított) verziója kerül. Tesztpéldányunkban a 120 Gbájtos adattároló dolgozott, ami a sebesség szempontjából elvileg sem előnyt, sem hátrányt nem jelent, az adatátviteli tempó elvileg a széria valamennyi modelljénél azonos. Amíg a 2,5 colos HDD-k sebessége már régen túlmutat az USB-n egyégnyi idő alatt átnyomható adatmennyiségen, az 1,8 colos HDD-knél még a merevlemez képessége a szűk keresztmetszet, legalábbis a lemez végén. A HXSU016BA a lemez elején a mért 28,7 MB/s-os tempónál többre lenne képes, míg a lemez végén a sebesség 17,2 MB/s-ra esik vissza. Az átlag még így sem rossz, 25,6 MB/s (olvasásnál), ami azt jelenti, hogy a meghajtón lévő adatok teljes beolvasása 102 percig tart, feltéve, hogy nagy fájlokkal dolgozunk. Az írás sebessége 28,2-17,2 MB/s, átlagosan 25,3 MB/s.

Samsung S1

A lemez végén már nem az USB a szűk keresztmetszet

A HDD-t formázva kapjuk. A Samsung egyetlen partíciót hoz létre, amelyet FAT-32 fájlrendszerben formáz meg. Ennek egyrészt megvan az az előnye, hogy a HDD Macintosh gépekkel is használható, másrészt azonban egy hátránnyal is jár; a FAT-32 legfeljebb 4 Gbájtos fájlokat támogat. (Windows alatt a HDD-t a convert [drive:] /fs:ntsf paranccsal az adatok megtartása mellett átalakíthatjuk NTFS fájlrendszerűre.)
Ha nem használjuk, az elektronika 5 perc eltelte után lekapcsolja a HDD-t, ami nemcsak a várható élettartamot növeli meg, hanem a noteszgépek rendelkezésre állási idejét is (már, ha notebookhoz csatlakoztatjuk az S1-est).

Szoftverek

A Samsung az S1-hez éppen azt a két programot mellékeli, amit az S2 sorozat tagjaihoz is kapunk, így, ha a következő néhány sor esetleg ismerős lenne, az nem véletlen. A két program közül az egyik biztonsági másolatok készítéséhez, a másik az adatok titkosításához használható. A szoftverek előnye, hogy nagyon egyszerűen használhatóak, viszont magyarul nem tudnak, és csak akkor indíthatók el, ha az S1-est csatlakoztattuk a számítógéphez.

Az első szoftver az Auto Backup, ez biztonsági mentések készítésére használható, nevéből adódóan akár automatikus üzemmódban is. Minimális angol tudással használata pofonegyszerű, már csak azért is, mert beállításában egy varázsló segít, amivel pillanatok alatt kiválaszthatók a fontos fájlok (mappa és/vagy fájltípus alapján). Van néhány előre definiált profil is, ám ezeknél a fájltípusokat érdemes ellenőrizni, a docx és xlsx például nem szerepel a dokumentumtípusok között.

Samsung S1Samsung S1Samsung S1Samsung S1

Az Auto Backup kezelőfelülete

A második szoftver a SecretZone, amely segítségével a HDD teljes adattároló területe, vagy annak egy része jelszóval védhető le. Utóbbit privát fióknak nevezi a Samsung, amelyeket használat előtt a jelszó begépelésével csatlakoztatnunk kell; ezután a fiók(ok) a Windowsban meghajtóként szerepel(nek), és a megszokott módon használható(k).

Samsung S1Samsung S1Samsung S1

A SecretZone kezelőfelülete

Azt fontos tudni, hogy a jelszót a program egyetlen esetben sem tárolja, ezért annak elvesztése esetén az adatok visszaállítására nincs lehetőség!

Összegzés

Az S1-nek tulajdonképpen egyetlen előnye van más külső merevlemezekkel, de mindenek előtt az S2-es modellekkel szemben, s ez nem meglepő módon az apró méret. Ezzel sajnos néhány hátrány kötelezően együtt jár; kisebb a maximális adattároló kapacitás, kisebb az adatátviteli sebesség, viszont nagyobb a gigabájtonkénti ár. A nálunk járt 120 Gbájtos változat 28 ezer forintos ajánlott árát annak fényében kicsit soknak tartjuk, hogy ennyiért már a 320 Gbájtos S2-est is hazavihetjük.

Értékelés:

A Samsung S1 120 GB-ot a Samsungtól kaptuk tesztelésre. A merevlemez ajánlott végfelhasználói ára 28 000 forint.

Címkék
Hozzászólások