- 2009. május 14., 08:00
A Windows XP Mode segítségével a régebbi szoftverek is problémamentesen működnek Windows 7 alatt.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

A Microsoft azért szánta el magát erre a tulajdonképpen logikus lépésre, mert ráébredt: a vállalati felhasználók egy része egyszerűen azért nem frissített Vistára, mert volt néhány olyan alkalmazása, amely csak Windows XP alatt működött. A Windows 7 a Microsoft állítása szerint ezekkel a szoftverekkel is megbirkózik majd; leteszteltük, mit tud az Windows XP Mode, rövidebben az XPM bétája.

Előkészületek

Mielőtt nekikezdünk, fontos tudni, hogy a Virtual PC for Windows 7 használatához hardveres virtualizációt támogató processzorra, és legalább 2 Gbájt memóriára lesz szükségünk, ha ezek a feltételek nem adottak, nem is érdemes elkezdenünk a telepítést.

Ami a szoftvereket illeti, az XP mód használatához először is szükségünk lesz a Virtual PC for Windows 7-re, ez biztosítja a virtuális környezetet az XPM számára. A Virtual PC a Windows 7 Home Basic, Home Premium, Enterprise, Professional és Ultimate verzióival egyaránt használható, az XPM azonban csak utóbbi hárommal. Az XP Mode tehát a másik, amire szükségünk lesz, ennek telepítője egy teljes értékű Windows XP SP3 képfájlt tartalmaz. Mérete kicsit húzós, 445 Mbájt. Letölteni a Microsoft weboldaláról tudjuk. Egyelőre mindkét szoftver béta állapotú.

A telepítés semmi izgalmasat nem tartogat, nagyjából 2 perc alatt el is végezhető. Ha megvagyunk, a Start menüben megjelenik a Windows Virtual PC, amely bármilyen 32 bites, x86 alapú vendég operációs rendszert képes futtatni. Erre bővebben most nem térünk ki, most csak az XPM érdekes. A telepített virtuális gép kezdetben 1075, első indítás után kb. 2500 Mbájt helyet igényel, és a mérete az alkalmazások telepítésével folyamatosan nő majd.

Windows XP Mode
Windows XP Mode

Konfiguráció első indítás előtt

Amikor első alkalommal elindítjuk az XPM-et, nagyjából a normál Windows XP telepítés utolsó újraindítása utáni helyzetben találjuk magunkat: el kell fogadnunk a licencszerződést, jelszót kell választanunk és konfigurálnunk kell a Windows Update-et. Ha ezzel megvagyunk, a Virtual PC előkészíti a virtuális gépet.

Windows XP Mode

Utolsó simítások

Ez nem túl gyors művelet, tesztgépünkön (Intel Core 2 Duo E6750, 3 Gbájt RAM) valamivel több, mint négy percet kellett várnunk.

Virtuális XP

Amint felállt a rendszer, azonnal használatba vehető. Mint minden frissen telepített operációs rendszer esetén, érdemes most is először a biztonsági frissítéseket telepíteni. Mivel az XP tartalmazza az SP3-at, egyelőre nincs is túl sok belőlük. (Az XPM legális XP, frissítsünk hát bátran.)

Windows XP Mode

Pont, mint az igazi

Most lássuk, miben más a Virtual PC for Windows 7 – XPM kombó, mint mondjuk a VirtualBox vagy a VMWare alapú gépek! Az erőforrások megosztása rögtön automatikus; az egér és a hálózati erőforrások minden egyéb konfiguráció nélkül közösek, s alapból a vágólap, az USB-s eszközök, a gazdagép merevlemezei és a Smart Card eszközök is látszanak a kliensgépből. Ez utóbbi négyet kikapcsolhatjuk, akár egymástól függetlenül is. (Tools/Disable Integration Features, ha mindent le akarunk tiltani, vagy Tools/Settings, és ezen belül az Integration Features almenü.)

Windows XP ModeWindows XP Mode

Opciók

Az USB-s eszközök közül a merevlemezek alapból osztott módban használhatók, azaz a gazda- és a klienskörnyezetből is elérhetők. Az egyéb hardvereknél választhatunk, hogy melyik környezetből akarjuk elérni őket.

Windows XP Mode

USB beállítások

A virtuális gép 3D-s gyorsításra nem képes, így játszani nem tudunk alatta, és azok az alkalmazások sem futnak, amelyek 32 bites színmélységet igényelnének, lévén, hogy csak 16 bites beállítás választható. Beállítható felbontás is csak egy van (800×600), viszont a programablakot szabadon átméretezhetjük - ilyenkor a virtuális asztal mérete is megváltozik.

A virtuális gép tulajdonságai között akad pillanatkép-készítési lehetőség is, amely egyetlen állapotot rögzíthet csak, ami nem túl sok, de a semminél azért jobb. És végső soron programok kipróbálásához például elég is lehet.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások