- 2009. május 18., 08:00
Teszteltük az LCD-vel és tucatnyi gombbal felszerelt, 3D tervezőalkalmazásokhoz szánt 3Dconnexion SpacePilot PRO-t.
Hirdetés

A Logitech tulajdonában lévő 3Dconnexion nem ma kezdte az ipart, 3D-s egereivel nagy népszerűségre tett szert a 3D-s alkalmazásokat használó profik között. A cég elkészített egy remekül működő 3D-s magot, s e köré több készülékházat is tervezett, amelyek más és más felhasználói csoportot (illetve árkategóriát) céloznak meg. Tesztlaborunkban a legújabb típus, a SpacePilot PRO vendégeskedett.

Külső

Egy ilyen névtől, mint a SpacePilot PRO, látatlanban is sokat várunk. Mind a tudást, mind a külsőt tekintve. A típus a SpacePilot utódja, ám jócskán továbbfejlesztették, s ez talán a külsején figyelhető meg a leginkább. A formavilág sokat finomodott, de nemcsak látvány terén történt előrelépés, hanem az ergonómiai szempontokat is jobban figyelembe vették. Az anyagválasztás és az összeszerelés a Logitechtől megszokott módon igényes, ám az eszköz egy része fényes fekete borítást kapott, ami egy olyan terméknél, amit rengeteget fogdosunk, nem biztos, hogy a legjobb választás. A SpacePilot PRO elég masszív, tömege valamivel több, mint 0,8 kg. Erre szükség is van, hogy a harmadik, az asztal síkjára merőleges tengelyt is megfelelően használhassuk.

3Dconnexion SpacePilot PRO
3Dconnexion SpacePilot PRO
3Dconnexion SpacePilot PRO

Kényelmes és mutatós is

A hardver felépítése teljesen logikus, a SpacePilot Pro jól használható. Középen a 3D-s egér, mellette mindkét oldalon gombok, az ívelt felső részen pedig egy kisméretű LCD kapott helyet (néhány további gomb társaságában, amelyekkel a kijelzőt vezérelhetjük).

3Dconnexion SpacePilot PRO

Logikus felépítés

Mindhárom „részlegre” visszatérünk még a későbbiekben. A felépítés nagyjából szimmetrikus, ami jó hír a balkezesek számára, de azért nem tökéletes a szimmetria, a jobb és baloldali gombok funkciója teljesen nem cserélhető fel. Ráadásul, ha ilyen terveink vannak, készüljünk fel arra is, hogy csak manuálisan cserélhetjük fel a gombok szerepét, nincs könnyen elérhető „left-handed” pipa.

3Dconnexion SpacePilot PRO

Majdnem teljesen szimmetrikus

Klasszikus visszajelző LED nem került a hardverre, de erre igazából nincs is szükség, mert alapesetben a kijelző, és az egér alatti kék LED is tájékoztat a bekapcsolt állapotról.

3Dconnexion SpacePilot PRO

Nappal jól néz ki, de éjszaka túl fényes

Ezek egyébként kikapcsolhatóak, s a LED esetében érdemes is élni a lehetőséggel, mert elég erős a fénye. A hardver és a PC között – nem meglepő módon – szabványos USB összeköttetés van, ami a szükséges energiamennyiséget is közvetíti, külön tápkábelre tehát nincs szükség.

Telepítés

A SpacePilot PRO Windows (32 és 64 bites XP vagy Vista) és Unix (Solaris 8/10, Linux) operációs rendszerek alatt egyaránt használható. Telepítése nem túlságosan bonyolult, de mindenképpen saját meghajtó telepítését igényli. Mi Windows (Vista) alatt teszteltük a hardvert. A telepítő első lépésben ellenőrizte, hogy van-e frissebb verzió – volt, így annak letöltése következett. A 114 Mbájtos csomag elég vaskos, ám ennek csak töredéke a drájver, a nagyobbik részt a különféle szoftverekhez használható pluginek teszik ki. A legfrissebb csomag összesen 37-et tartalmaz, köztük a Photoshop, AutoCAD, Maya és 3DStudio különféle verzióihoz használható modulokkal. A támogatott szoftverek teljes listája a 3Dconnexion honlapján megnézhető.

A telepítő a drájverek mellett a két keretprogramot (LCD Manager és 3DxWare) valamint az összes plugint a gépre másolja, ám utóbbiak telepítése a célalkalmazásokba nem automatikus. A Start menüben megtaláljuk a pontos telepítési útmutatót, ami többnyire egyetlen fájl kézi átmásolását jelenti a célszoftver megfelelő mappájába.

Használat közben – 3D-s egér

A SpacePilot PRO szíve a 3D-s egér, amely négyféle mozgásra képes. Dönthető és tolható bármilyen irányba, illetve emelhető/benyomható, s emellett – néhány fokkal – jobbra és balra is elforgatható. Akár egyszerre is, s ráadásul az egér nemcsak az irányokat, hanem a kitérítés mértékét is érzékeli. Mindebből sejthető, hogy a SpacePilot PRO-t elsőre horror használni, már csak azért is, mert a rosszabb kezünk ügyébe kerül. Feladni azonban semmi esetre sem szabad, mert amint ráérzünk, hogyan is működik a 3D irányítás, azonnal nélkülözhetetlen eszközzé avanzsál.

3Dconnexion SpacePilot PRO

A 3D-s egér lehetőségei

Az egyik legjobb alkalmazás a demózásra és a gyakorlásra vitathatatlanul a Google Earth ezzel több napig is lehet játszani. Miután meguntuk, következhetett valami komolyabb is; az Adobe Photoshop CS2-vel is kipróbáltuk, mit tud a SpacePilot PRO. A tapasztalatok egyértelműen pozitívak, a Google Earthszel szerzett gyakorlat birtokában a képmozgatás, a nagyítás és a kicsinyítés precízen ment, s már az sem okozott gondot, hogy a normál és a 3D-s egér a bal, illetve a jobb kézben időnként teljesen mást csinált.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások