- 2009. május 21., 08:00
A Windows 7 esetében a BitLockert már nemcsak belső, hanem külső (USB-s) meghajtókkal is használhatjuk.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

A hordozható eszközök egyik legnagyobb problémája éppen a hordozhatóságukból ered; könnyű ellopni őket. Nyilván az sem jó dolog, ha ellopják valakitől a notebookot, USB sticket stb. ám még súlyosabb következményei lehetnek annak, ha a gépen vagy az adattárolókon lévő adatok kerülnek illetéktelenek kezébe.

Ha ezt szeretnénk megelőzni, az adatokat titkosítani kell. Legalábbis kellene, mert sokan nem veszik a fáradságot, s csak akkor kapnak észbe, amikor már túl késő. A Vistában bevezetett BitLocker volt az első lépés, amely közelebb hozta a titkosítás lehetőségét a felhasználókhoz, ám ezt csak belső meghajtóknál használhattuk, és körülményesen. A Windows 7-ben ez változott; egyszerűbbé is vált a használat, másrészt megjelent a külső, USB-s adattárolók tartalmának titkosítási lehetősége is, amit a Microsoft BitLocker To Go névre keresztelt el. Megnéztük, ez utóbbi mennyire kényelmesen használható.

A BitLocker To Go beállítása

A BitLocker To Go használható is minden Windows 7 verzió alatt, meg nem is. Ahhoz, hogy titkosíthassuk vele valamilyen külső USB-s adattároló tartalmát (pl. HDD, USB stick, memóriakártya), Windows 7 Enterprise vagy Utlimate verzióra lesz szükségünk, viszont egy már titkosított meghajtót bármilyen Windows 7 verzió alatt gond nélkül használhatunk.

A titkosítás beállítása egyáltalán nem bonyolult feladat; a legegyszerűbb az, ha jobb egérgombbal klikkelünk a meghajtón és kiválasztjuk a Turn on BitLocker… menüpontot.

Windows 7 - BitLocker To Go

Gyakorlatilag ugyanezt a hatást érjük el, ha a Vezérlőpultban belépünk a BitLocker Drive Encryption szekciójába, majd a BitLocker To Go listáról kiválasztott eszköz mellett kattintunk a Turn On BitLocker feliraton. A BitLocker To Go az NTFS, FAT, FAT-32 és exFAT fájlrendszereket használó meghajtókat egyaránt támogatja.

Elindul egy varázsló, amely végigvezet a szükséges lépéseken. Először egy jelszót kell választanunk, amely legalább nyolc karakteres, más megkötés nincsen. Jelszó helyett, ha rendelkezésre áll, Smart Card is használható.

Windows 7 - BitLocker To Go

Ha az azonosítással megvagyunk, a Windows 7 generál egy visszaállító kulcsot, arra az esetre, ha elfelejtenénk a jelszót, vagy megsérülne az azonosító kártya. Ezt fájlba másolhatjuk, vagy ki is nyomtathatjuk, a lényeg az, hogy vész esetén meglegyen, ellenkező esetben sehogyan sem tudunk majd hozzáférni az adatokhoz.

Windows 7 - BitLocker To Go

Gyakorlatilag ennyi az egész, ha a továbbra klikkelünk, most már csak azt kell megvárnunk, amíg a Windows titkosítja az adatokat – ez a HDD sebességétől, illetve méretétől függően néhány perctől néhány óráig is eltarthat.

Windows 7 - BitLocker To Go
Windows 7 - BitLocker To Go
Windows 7 - BitLocker To Go

Ha titkosítás közben mégis szükség lenne a meghajtóra, a titkosítás szüneteltethető, és a meghajtó akár el is távolítható.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások