- 2009. május 22., 08:00
A PDF az egyik legkényelmesebb formátum, ha dokumentumokat szeretnénk küldeni másoknak.

Számos olyan helyzet adódhat, amikor egy elkészített dokumentumot nem akarunk elküldeni eredeti formájában, hanem inkább PDF-ként továbbítanánk. Számos alkalmazás van, amelyekkel a dokumentumokat PDF-fé konvertálhatjuk, mostani cikkünkben az egyik legegyszerűbbet, a doPDF 6.2-t mutatjuk be.

Telepítés

A szoftvert a doPDF.com oldalról tölthetjük le, 32 és 64 bites Windows 2000, XP, 2003 és Vista alatt használható. A telepítő mérete kevesebb, mint 2 Mbájt, maga a telepítés pedig mindössze néhány másodpercig tart. Mint minden valamire való PDF-készítő, a doPDF is nyomtatóként azonosítja magát a rendszerben, aminek két kézzel fogható előnye is van. Az egyik az, hogy használata csak annyira bonyolult, mint nyomtatni, a másik pedig az, hogy a doPDF minden olyan programmal képes együttműködni, amelyikkel lehet nyomtatni.

doPDF 6.2

A doPDF nyomtatóként települ a rendszerbe

Nem vagyunk tehát semmilyen formátumhoz kötve, 2007-es Wordből éppúgy nyomtathatunk, mint a Notepadból vagy akár az ACDSee-ből.

Használat

Ha PDF-et szeretnénk készíteni, csupán annyi a dolgunk, hogy megnyitjuk a dokumentumot – legyen az bármilyen – a „saját” alkalmazásában, majd kiválasztjuk a nyomtatás menüpontot. Itt keressük meg a doPDF-et, válasszuk ki, majd klikkeljünk a Print gombra.

doPDF 6.2
doPDF 6.2

PDF készítés két kattintással

Egy ablak ugrik fel, ahol választanunk kell egy nevet az elkészítendő PDF számára, valamint két jelölőnégyzetet is találunk, a felsővel alapértelmezetté tehetjük a kiválasztott mappát (legközelebb alapból már ide nyomtat a doPDF), míg az alsóval a betűtípust is csatolhatjuk a fájlhoz, ezzel biztosítva, hogy a PDF minden gépen ugyanúgy néz majd ki. Ha készen vagyunk, az OK gombbal indíthatjuk el a PDF készítést.

doPDF 6.2

Az elkészült PDF-et egyből ellenőrizhetjük

Amint a doPDF végzett, az elkészített PDF dokumentum automatikusan megnyílik az alapértelmezett PDF olvasóban, így rögtön ellenőrizhetjük, hogy a végeredmény mindenben megfelelő-e.

Beállítási lehetőségek

Nyomtatásnál a tulajdonságokat kiválasztva felugrik a konfigurációs ablak, amivel a PDF néhány alaptulajdonságát tudjuk megváltoztatni. Sok változtatható paraméterre ne számítsunk, egyedül a papírméret, a lap iránya (álló vagy fekvő nyomat) és a képek felbontása változtatható meg. Utóbbi tizenkét lépésben 72 és 2400 DPI között állítható be. Az alapbeállítás 300 DPI, ezzel jó minőségű, de még kezelhető méretű PDF fájlok készíthetők, egy nyolc oldalas prezentáció, amelyben a szövegek mellett hat kép is szerepelt, például alig 1 Mbájtot foglalt PDF-ként, míg egy 3000 karakteres szöveg (ami kb. két A4-es oldalnak felel meg) 80 Kbájtba fért bele. Ezek teljesen jó értékek. A képek felbontása persze erősen befolyásolja a fájlméretet.

doPDF 6.2

Habár a doPDF nyomtatóként épül be a rendszerbe, mégsem teljesen úgy működik, mint egy nyomtató; az elkészített PDF-ekbe a szöveg szövegként, és nem képként kerül be. Ez főleg azért fontos, mert így azok a keresőprogramok, amelyek a PDF-ek belső tartalmát is képesek feltérképezni, belelátnak a PDF fájlokba is, ráadásul kényelmes is, mivel a szövegbe ékelt linkek a PDF-ből egyből kattinthatók.
A doPDF egyébként a NovaPDF szinte teljesen lecsupaszított verziója, ezért, ha több beállítási lehetőségre lenne szükségünk (pl. nyomtatás letiltása) akkor érdemes azt kipróbálnunk.

Összegzés

A doPDF tudásban elmarad a fizetős alkalmazásoktól, beállítási lehetőséget alig tartalmaz. Ez azonban senkit ne akadályozzon meg abban, hogy legalább kipróbálja a szoftvert, amely így is nagyon hasznos; kijelenthetjük, hogy a userek többsége a plusz funkciókat amúgy sem használná.

Kompatibilitás:

Címkék
Hozzászólások