- 2009. június 11., 08:00
A számológép külseje és funkcionalitása először változik a Windows 95 megjelenése óta.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

A Calculator/Számológép tulajdonképpen az első verzió óta része a Windows gyári programcsomagjának, és ezen végül is nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen egy nagyon hasznos programocskáról van szó – főleg, de nemcsak irodai környezetben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos olyan billentyűzet is kapható, amelyen a Számológép indításához dedikált gombot is kapunk.

A Számológép ennek ellenére nem sok figyelmet kapott Redmondban, a Windows 95-ben megjelent külseje és funkciói gyakorlatilag egészen a Windows Vistáig nem változtak. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy a mögöttes kód sem változott! A Windows 95 Számológépben ha beütjük ezt: 10/9×9, akkor az eredmény 9,99999… lesz, míg az XP/Vista számológépében a helyes, 10-et kapjuk eredményül. A Vistában már legalább 32 bites pontosságot kapunk, amely a Windows 7-ben legalább 64 bitesre emelkedik.

Windows 7 Calculator

A Windows 95 óta külsőre nem változott

De lássuk, mi változott még a Windows 7 Számológépben! Az első, azonnal észrevehető változás a külső megjelenés, amelyre ebben az esetben nem mondhatjuk, hogy azért változott volna, hogy kényelmesebb legyen majd érintőképernyővel kezelni. A gombok mérete ugyanis pontoan ugyanakkora maradt. A stílust illetően viszont már nagyon kellett a módodítás.

Üzemmódok

A mélyebben rejlő újdonságok szintén érintik a külsőt, de emellett a belsőt, azaz a funkcióválasztékot is. Korábban a Számológép kétféle üzemmódban, Basic (Normál) és Scientific (Tudományos) módban volt használható. A Windows 7 esetében a Basic változatot Standardra nevezték át, de ugyanazt tudja mint korábban – csak az alapműveletekre képes, és a műveleti sorrendet sem ismeri. A Scientific esetében a név maradt ugyanaz, viszont nem választhatunk a kettes, nyolcas, tízes és tizenhatos számrendszerek között.

Windows 7 Calculator

Standard és Scientific módok

Ne ijedjünk meg, ez a lehetőség nem tűnt el, csak éppen átkerült az új, Programmer (Programozói) üzemmódba, amelybe egy jópofa, legfeljebb 64 bites bináris adatbeviteli mód is került. Ezek mellett van egy negyedik layout is, ami Statistics (Statisztikai) névre hallgat, és a legalapvetőbb statisztikai műveletek számolhatók ki vele; számtani és mértani közép, összeg, négyzetösszeg, szóródás és szórás.

Windows 7 Calculator

Programmer és Statistics módok

Egy darabig eltart, amíg hozzászokunk, hogy melyik függvényt hol kell keresni, de ezután a Windows 7 Calculator a korábbinál is jobb szolgálatot tehet. Az új funkciók használata adja magát.

További lehetőségek

A számjegyek csoportosítására a korábbi verziókban is volt lehetőség, emellé új elemként az előzmények társul. Ezt bejelölve a korábbi számításokat (eredményekkel együtt) automatikusan elmenti a program. Emellett extra, hogy az üzemmódok között az ALT+1,2,3,4 gombok segítségével is válthatunk.

A Számológép alappanelje mellé – függetlenül attól, hogy melyik üzemmódban vagyunk – egy oldalsó panelt is csatlakoztathatunk, amely mértékegységek átváltásában, dátumok kezelésében valamint néhány további hétköznapi helyzetben (energiafogyasztás vagy éppen kölcsönök feltételeinek kiszámolása) lehet segítségünkre.

Windows 7 Calculator

A Calculator választható oldalsó paneljei

Ebből főleg az első kettő opció lehet a hasznos, végre nem kell a neten keresgélni, ha kg-ból fontot, Celsiusból Fahrenheitet, stb. akarunk számolni, illetve bizonyos esetekben az is hasznos lehet, ha egy kattintással ki tudjuk számolni, két dátum között pontosan hány nap is telt el.

Összegzés

Aki eddig is használta a Windows beépített számológépét, az biztosan a Windows 7-esét is használni fogja, és valószínűleg jobban is szereti majd, mint a korábbi Windowsban lévő verziókat. Aki eddig mellőzte, talán írásunktól kedvet kap ahhoz, hogy legalább kipróbálja, milyen is ez az apró alkalmazás.

Címkék
Hozzászólások