- 2009. június 24., 08:00
A házon kívül is van megoldás az unalmas feladatok automatizálására. A Husqvarna robot fűnyíróját teszteltük.

A bevezetőből úgy tűnhet, hogy a robotizált fűnyírás valami nagyon újkeletű dolog, pedig nagyon nem az. A Husqvarna 1995 óta, tehát közel másfél évtizede árul ilyen robotokat, igaz 2006-ig ez a termékvonal az akkori anyacég, Electrolux nevéhez volt inkább köthető. Az első generációs fűnyíró robotokat 1995-től 2003-ig gyártották, és volt köztük teljesen napelemes változat is. A jelenleg is kapható második generáció a dokkoló rádióhullám alapú megtalálásában és a vezető kábelek okos használatában hozott újdonságot.

Husqvarna Automower 230 ACX

Husqvarna Automower 230 ACX

Automatizált fűnyírás

A fűnyírás automatizálása a takarításéhoz hasonló problémák megoldását igényli egy a lakásénál jóval több buktatót rejtő terepen. A kert ugyanis nyitott, fentről eső, lentről a vakondok lephetik meg a gyep karbantartására kirendelt robotot, ráadásul nem minden nyírható, ami zöld. Gondoljunk csak a szépen gondozott virágoskertekre.

A fűnyíró robot egy önjáró, apró késekkel felszerelt szerkezet, ami egy huroknak nevezett kábellel körbekerített terepen dolgozik. A hurok feladata, hogy távol tartsa a robotot a gyepet körülvevő kerítéstől, a masszívabb tereptárgyaktól (fa, sziklakertek, stb.) és a nem fűnyíró robotok számára fenntartott helyektől (járda, medence, virágoskert, stb.). A hurok telepítése rendkívül egyszerű, a mellékelt rögzítő szegekkel lehet a már meglévő gyepre feszíteni. Ha a fűnyírót frissen kialakított kertbe telepítjük, akkor a vezeték akár a földbe is beásható.

Husqvarna Automower 230 ACX a dokkolojávalA hurok lefektetése

Az Automower a dokkolóval a háttérben
A hurok lefektetése igazán egyszerű

A telepítés után az Automower csak a hurkon belül, és csak ezen a hurkon belül fog üzemelni mindaddig, amíg be nem programozzuk egy másik hurkon belüli működésre is (egyszerre több különböző hurokhoz is beprogramozható). Telepítéskor célszerű a gyepen belül lévő tereptárgyakat is körbehurkolni, hogy azokat a fűnyírónak ne ütközéssel kelljen azonosítania. A hurok másik feladata, hogy bonyolult kertformák esetén elvezesse a fűnyírót a kert eldugottabb részeibe is.

Felépítés

Az Automower 4 kerékkel áll a talajon, ezek közül a két hátsó külön-külön motorokkal hajtott. A fordulást a két hajtott kerék eltérő sebességgel való forgatása biztosítja. Az első, szabadon forgó kerekek feladata csupán a támasztás. A hajtott kerekek megfelelően fogazottak, így a 35%-os emelkedők sem jelentenek akadályt.

Automower első kerékAutomower hátsó kerék

Az Automower első és hátsó kerekei

Az Automower kétféle módon képes érzékelni a pázsit szélét: a hurok kábel jeleivel, illetve ütközéssel. A robot belső részét védő műanyag burkolat lazán, már-már lötyögősen áll a helyén, így ha a burkolat hozzáér valamihez, az azonnal elmozdul a helyéről. A robot ilyenkor meghátrál, majd egy másik irányban folytatja a fűnyírást. A lazán rögzített burkolat biztosítja, hogy sem a tereptárgyaknak, sem a fűnyírónak nem esik baja a találkozáskor. Az ütközések egyébként annyira finomak, hogy valószínűleg a füvön szunyókáló háziállatoknak vagy játszadozó gyermekeknek sem lenne semmi baja, de a saját gyerekeimet azért inkább leparancsoltam fűnyírás idejére a gyepről.

Automower forgó tárcsaAutomower kétélű kés

Mindössze ekkorák az Automower kései

A hagyományos fűnyírók után nagyon furcsa az a megoldás, ahogy az Automower szabályozza a fűszálak hosszát. Egy tengelyen forgó nagyméretű kés helyett a robot alján három, tárcsára szerelt apró penge csapdossa le a magasra nőtt szálakat. A pengék álló helyzetben a tárcsa tengelye felé fordulnak, így védve a pengék éleit és a fűnyírót esetleg épp tisztító tulajdonos testi épségét. A tárcsa forgásakor a pengéket a centrifugális erő fordítja ki a működési pozícióba. A pengék mindkét oldalukon borotva élesek, ezért a robot automatikusan váltogathatja a tárcsa forgási irányát.

A levágott fűszálakat az Automower a fűben hagyja, nem gyűjti be. Mivel normál esetben alig néhány mm-t vág minden fűszálból, a lehulló darabok elvesznek a fűben, így egyáltalán nem lesznek zavaróak. A gyakori vágástól a fű sűrűsödik, a nedvességben gazdag mulcs pedig elméletileg segít tovább nedvesen tartani a talajt a nyári hőségben is.

A fűben nem láthatóak a levágott darabokVágási magasság állító tárcsa

A fűben 3 heti működés után sem látszanak a levágott és otthagyott fűszálak

A nyírás magassága természetesen az Automoweren is állítható, mégpedig 2 és 6 cm között szabadon. Furcsa módon az állításra szolgáló tárcsán a min és a max jelzések mellett 2-től 8-ig megy a számozás, ami nem tűnik túl logikusnak. Az első csalódásunk is ezzel kapcsolatban ért még rögtön a telepítéskor: az állító tárcsát takaró ajtó nyitó retesze annyira primitív és béna megoldás, hogy az első nyitásnál szétesett. Az a szerencse, hogy a vágási magasságot jó esetben elég egyszer beállítani.

Egy szabadban hagyott nagy értékű eszköznél fontos, hogy akkor se tűnjön el, ha éppen nem állunk mellette. Persze ezt egy szabadon mozgó szerkezetnél nehéz megoldani, de a beépített riasztó funkció segítségével legalább fel tudja hívni magára a figyelmet az Automower, ha váratlanul elmozdítják. A zavaró sípoló hang minden váratlan felemelésre, vagy a kezelőpanel kinyitására aktiválódik, kikapcsolni pedig csak a pin kód megadásával lehet. Ugyanez a pin kód szükséges ahhoz is, hogy a készüléket bekapcsolás után elindíthassuk. Ráadásul a pin kód a lefektetett hurokhoz is párosítva van, így a meglovasított fűnyírók új helyen való beüzemelése nem a legegyszerűbb feladat.

A kezelőpanelt takaró ajtót a nagy, piros STOP gomb megnyomása nyitjaKezelni csak a pin kód megadása után lehet

Lopás ellen pin kód és riasztó védi

Az Automowert a bevezetőben a takarító robotokhoz hasonlítottuk, pedig azoknál sokkal bonyolultabb és kifinomultabb szerkezet. Ezt kívülről legjobban a kezelőfelülete mutatja. A modern eszközökön megszokottnál kicsit furcsább ugyan, de 1-2 perc alatt átlátható és megszokható. A monokróm kijelzőn megjelenő menüben a le és fel, illetve a yes és vissza gombokkal lehet navigálni és beállításokat módosítani. A numerikus rész a már említett pin kód, illetve a számok megadását igénylő beállítások módosítására használható.

Első ránézésre ódivatú, de használható a robot kezelőpaneleA kezelőfelület a háttérvilágításnak köszönhetően sötétben is használhatóMagyarul is szépen beszél

A kezelőpanel kicsit ódivatú, de jól használható

A kijelző melletti A, B és C gombokkal három beállított program hívható elő, praktikusan olyan esetekre, amikor egy robotot több különböző kertben is használnak. A ház ikonnal ellátott gomb megnyomásával a robot a dokkoló megkeresésére utasítható, míg a Man/Auto gombbal értelem szerűen a manuális és a teljesen automatikus üzemmód között lehet váltani. A kezelőpanel jobb alsó sarkában lévő billenőkapcsoló a robot főkapcsolója.

Husqvarna Automower dokkolóHusqvarna Automower 230 ACX a dokkolóban

Az Automower dokkolója

A Husqvarna a cikk megjelenésének idején 5 változatban kínálja az Automower robotot, és a 210 C típusjelzésű kivételével mindegyikhez jár egy dokkoló állomás is. Erre csatlakozik a robot, ha az akkumulátora lemerült és itt várakozik akkor is, ha csak bizonyos időszakokban dolgozhat. A dokkolóba fut össze a gyep köré lefektetett hurokkábel két vége, illetve innen indulnak szükség esetén a vezető kábelek. Ezekre bonyolultabb kerteknél, keskeny átjáróknál, vagy rejtettebb dokkolóelhelyezés esetén lehet szükség. Dokkoláskor a robot elkezdi keresni a hurkot, majd azt követi, amíg látótávolságra nem kerül a dokkolótól. Ilyenkor otthagyja a kábelt, és pusztán a rádióhullámok segítségével áll be a helyére. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy teljesen bizonytalanul és logikátlanul közelíti meg a parkolóját, pedig sokkal határozottabb mint az iRobot porszívója. A nálunk eltöltött 4 hét alatt egyszer sem tévedt el, minden alkalommal hibátlanul dokkolt. A bizonytalan mozgás oka csupán annyi, hogy még arra is ügyel, hogy ne mindig ugyanazon a nyomvonalon menjen be. Így biztosítva a fű egyenletes terhelését.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások