- 2009. július 10., 08:00
A TFT monitorok eddig csupán 60 Hz-es képfrissítésre voltak képesek, a Samsung azonban most piacra dobott egy 120...

Nem is olyan rég teszteltük az NVIDIA 3D VISION-t, amelynek teszteléséhez a Samsung 120 Hz-es monitorát, a 2233RZ-t használtuk. A monitorral akkor csak érintőlegesen foglalkoztunk, pedig a 120 Hz-es képfrissítésnek nemcsak akkor van előnye, ha játszunk.

Samsung 2233RZ

Külső

A 2233RZ doboza elég vékony, így már kicsomagolás előtt sejteni lehet, hogy a talpat ezúttal is nekünk kell majd felszerelni. Ez esetben a szokásosnál kicsit nehezebb dolgunk lesz, mert a nyakat csak a talphoz tudjuk csavarral rögzíteni, a káva esetében egy erre a célra kialakított gumibölcsőbe kell a kissé bumszli véget bepattintani. Ez nem annyira egyszerű, mert elég erős és határozott mozdulatra van szükség. A tartósság szempontjából ez a fajta rögzítés teljesen egyenértékű bármilyen más alapfunkciókat nyújtó alternatívával – viszont ebből az is következik, hogy a talp csak a monitor döntését teszi lehetővé.

Samsung 2233RZ

A káva nem különösebben keskeny és nem is vékony, viszont fényes fekete, alsó, ívelt részén pedig egy vékony áttetsző csík is húzódik. Emellett a hátoldalra virágminta is került, arra az esetre, ha mondjuk a 2233RZ-t olyan környezetben használnánk, ahol a hátlap nem a falra néz. Tulajdonképpen egyetlen szokatlan dolgot találhatunk a készüléken; a káva jobb alsó részén lévő matricát, amely jelzi, hogy a kijelző készen áll a 3D VISION-nel való használatra.

Samsung 2233RZ
Samsung 2233RZ

Csatlakozók szempontjából a Samsung 120 Hz-es monitora nem éppen jól felszerelt darab, egyetlen bemenet került ugyanis rá, amely egy Dual-link DVI csatlakozó. A Dual-link kialakítás a 120 Hz-es képfrissítés miatt valóban szükséges, de a D-Sub illetve egy HDMI azért elkelt volna még rá véleményünk szerint.
Samsung 2233RZ

A D-Sub akár még 120 Hz-es képfrissítésre is elég lenne, a HDMI pedig a játékkonzolok csatlakoztatásakor lenne hasznos (persze csak 60 Hz-en).

Belső

A típusszámból nem nehéz rájönni, hogy a 2233RZ 22 colos képátlójú. A monitor képaránya 16:10-es, a felbontása pedig 1680×1050 pixel. Az sem meglepő, hogy a panel TN-es, főleg azért, mert a 120 Hz-es képfrissítés miatt gyors reakcióidőre van szükség; a megkettőzött képfrissítési frekvencia teszi alkalmassá a kijelzőt arra, hogy az NVIDIA 3D VISION-nel használjuk. Legalább 100 Hz-es képfrissítést választva 3 ms a válaszidő, 60 Hz-en 5 ms. A fényerő és kontrasztarány értékek az elvárhatók: 300 cd/m² illetve 1000:1-hez. A szokásos TN gyengeségek, így a 18 bites színképzés és az alacsony betekintési szögek erre a monitorra is jellemzők.

Samsung 2233RZ

A monitor első bekapcsolása után kivártuk a kötelező 30 perces bemelegedési időt, mielőtt elkezdtük volna a méréseket. Az sajnos egyből látszott, hogy a színekkel a Samsung nem sokat foglalkozott, a kép egyértelműen melegebb és zöldebb színárnyalatú volt az optimálisnál. Ezen természetesen lehet és kell is javítani, rögtön kiderül, hogy a valóságban ez mennyire sikerült. A gyári színprofilokkal elvégzett mérések minden esetre beigazolták a gyanúnkat, amely szerint a színbeállítások (finoman szólva) nem a legjobbak, az ábrákon jól látszik, hogy az sRGB tartományhoz képest a monitor színtere mennyire el van csúszva.

Samsung 2233RZSamsung 2233RZSamsung 2233RZ
Samsung 2233RZSamsung 2233RZSamsung 2233RZ

Egyéni, játék, internet, mozi, sport és szöveges módok színhelyessége

Kalibráció után a helyzet ezúttal is sokat javult, de nem lett tökéletes a jó deltaE értékek ellenére sem, mert a színtér eltolódásán nem tudtunk segíteni, a kék és vörös komponensek esetében már túl nagy kompenzációra lett volna szükség. Szemre azért sokkal tetszetősebb lett az eredmény. Az alábbi tesztábrán jól látszik, hogy az eredeti és a kalibrált színek között ez esetben elég nagy volt az eltérés. A legjobb beállításokat végül itt találtuk meg: fényerő 37, kontraszt 83, RGB 30/45/39. MagicBright ki. Ezekkel (kalibráció után) a fényerő 119 cd/m² lett, míg a fekete fényessége 0,14 cd/m². A kettő hányadosából 847:1-es kontraszt adódik, ami jó eredménynek számít. A színhőmérséklet és a gamma értékek gyakorlatilag tökéletesek lettek.

Samsung 2233RZ

Kalibrálva

Samsung 2233RZ

A kék és vörös komponensek eléggé elcsúsztak

Samsung 2233RZ

Kalibrált színek jobbra - ezúttal nagy az eltérés

A monitor a specifikációja alapján tipikusan 50 Wattot fogyaszt, de tudjuk, hogy optimális beállításokkal ennél sokkal jobb értékek érhetők el. Fenti beállításokkal és 120 Hz-es képfrissítési gyakorisággal 34,7 wattos energiaigényt mértünk, 60 Hz-es képfrissítési gyakoriság mellett pedig a monitor 29 wattot eszik. A készenléti állapotban a fogyasztás 0,1 watt alá esik. A működés közbeni fogyasztás ezzel együtt csak erős közepes, 22 colos méretben láttunk már sokkal jobb adatokat is.

»1 - Page 0
Címkék